
Naantalilainen Sini Vehmaa on juuri valmistunut Salon seudun ammattiopistosta sähkö- ja automaatioasentajaksi. Valmistuminen toi hänelle samalla vakituisen työpaikan Valmet Automotiven Salon akkutehtaalta, jossa hän suoritti opinnot loppuun oppisopimuksella.
– Ihan mahtava juttu, hän iloitsee.
Työ automaation parissa on ollut Vehmaan haaveissa lapsuudesta asti.
– Olen automaatioasentajan tytär. Olin jo lapsena todella kiinnostunut siitä, miten laitteet toimivat. Isä siinä sitten yritti lapsentajuisesti selittää monimutkaisten laitteiden toimintaperiaatteita.
Kolmekymppinen Vehmaa on innokas opiskelija ja häneltä löytyy myös tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto ja logistiikan perustutkinto. Vehmaan opintotaival tuskin jää tähän.
– Minua kiinnostaa sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörin opinnot työn ohella monimuotokoulutuksena. Valmet Automotivella suhtaudutaan onneksi todella myönteisesti opiskeluihin, Vehmaa sanoo.
Valmet Automotiven Salon akkutehdas ja Salon seudun ammattiopisto tiivistävät jo aikaisemmin aloitettua yhteistyötä.
– Yhteistyöstä on jo hyviä kokemuksia ja sitä halutaan nyt syventää edelleen, sanoo työelämäpalveluiden johtaja Elina Korkeaoja Salon seudun ammattiopistosta.
Tarkoituksena on lähentää oppilaitos- ja yritysmaailmaa muun muassa monipuolistamalla ja syventämällä opetusta, mikä tarjoaa opiskelijoille joustavamman ja nopeamman väylän työelämään.
– Ammattiopisto varmistaa, että tapaamisia on säännöllisin väliajoin akkutehtaan kanssa. Tärkeintä on, että tilanteisiin pystytään reagoimaan nopeasti. Yritykselle saattaa tulla esimerkiksi äkillisiä työvoimatarpeita, joihin pyrimme osaltamme vastaamaan, Korkeaoja sanoo.
Salon akkutehtaalla on jo aikaisemmin ollut opiskelijoita työelämäjaksoilla.
– Meillä on ollut muutamia oppilaita ammattiopistosta lähinnä kunnossapidon puolella. Omia työntekijöitämme on osallistunut oppisopimuksella myös esimiestyön opintoihin, kertoo HR-asiantuntija Riina-Maija Vähänikkilä Valmet Automotiven Salon akkutehtaalta.
Valmet Automotiven Salon akkutehtaalla työskentelee kunnossapidon puolella oppisopimuksella automaatioasentajia.
– Olemme olleet työssäoppijoihin tyytyväisiä. He ovat saaneet Valmet Automotivelta työpaikan valmistuttuaan, Vähänikkilä kertoo.
Sini Vehmaa pääsi oppisopimusopiskelijaksi työharjoittelun kautta.
– Opiskelijoille oli ensin etähaastattelu, minkä perusteella valittiin opiskelijat harjoitteluun. Harjoittelun päätyttyä minulle tarjottiin mahdollisuutta viedä opinnot loppuun oppisopimuksella, hän kertoo.
Vähänikkilän mukaan Salon akkutehdas haluaa panostaa tulevaisuuden osaajiin ja siksi yhteistyö oppilaitosten kanssa on tärkeää. Valmet Automotivella on jo pitkä kokemus oppilaitosyhteistyöstä Uudenkaupungin autotehtaan osalta.
– Salon akkutehdas on ollut toiminnassa vasta muutaman vuoden, joten täällä yhteistyötä vasta rakennetaan, hän sanoo.
Lähitulevaisuudessa yhteistyötä tiivistetään muun muassa robotiikan ja automaation osalta. Ammattiopisto on hankkinut lisää alan laitteistoa, mutta akkutehtaalla käytössä ovat alan modernimmat laitteet.
– Akkutehtaalla opiskelijoilla on mahdollisuus päästä työskentelemään sellaisilla laitteilla, joita oppilaitos ei pysty aina hankkimaan, ammattiopiston Korkeaoja sanoo.

Yhteistyötä tehdään parhaillaan erityisesti sähkö- ja automaatioalan sekä metallialan opiskelijoiden kanssa.
– Tulevaisuudessa yhteistyötä on tarkoitus laajentaa muillekin aloille, Korkeaoja sanoo.
Myös Sini Vehmaa kehuu Valmet Automotiven työympäristöä. Töitä tehtaalla tehdään kolmessa vuorossa viikon jokaisena päivänä.
– Akkutehtaalla on käytössä aivan viimeistä teknologiaa. Jokainen työpäivä on erilainen. Pidän uuden oppimisesta ja itseni haastamisesta, hän sanoo.
Vastapainona työlle Vehmaa harrastaa bordercollie-rotuisen koiransa kanssa tokoa eli koirien tottelevaisuutta sekä maastopyöräilee.