Harvinaisen ajankohtainen esitys – Evakon kyynel -musikaali kertoo evakkomatkasta lasten silmin

0
Evakon kyynel -musikaalissa matkataan evakkojen mukana Karjalasta Varsinais-Suomeen. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Kahden nuoren naisen mittavasta teatteriprojektista tuli hetkessä erittäin ajankohtainen. Paimiolaisen Esteri Seppälän,18, ja turkulaisen Martta Entosen, 20, käsikirjoittama ja ohjaama Evakon kyynel -musikaali kertoo koskettavan tarinan evakkoperheen matkasta.

Seppälä ja Entonen käsikirjoittivat musikaalin vuonna 2018 – aikana jolloin koronasta tai Ukrainan sodasta ei ollut tietoakaan. Evakon kyynel sai ensi-iltansa Paimiossa vuonna 2019. Tämän jälkeen näytelmän piti lähteä kiertueelle, mutta korona laittoi suunnitelmat jäihin.

Koronatauon aikana esitystä hiottiin käsikirjoituksen ja musiikin osalta. Musikaaliin pidettiin myös uusi casting-tilaisuus. Näytelmässä on mukana lähes 30 näyttelijää, joista yli puolet on lapsia. Suurin osa näyttelijöistä on Salosta, Paimiosta ja Turusta.

Kauan odotettu kiertue starttasi vihdoin marraskuussa Turusta. Näytelmän luonne muuttui kuitenkin kertaheitolla Ukrainan sodan alettua ja siitä tulikin yllättäen erittäin ajankohtainen.

– (Ukrainan) sota toi näytelmään uuden vivahteen ja sitä katsoo nyt eri tavalla kuin aikaisemmin. Näytelmän tapahtumat ja tunteet ovat ukrainalaisille tätä päivää, mikä tuntuu tietysti epätodelliselta, Seppälä sanoo.

Evakon kyynel on kahden nuoren naisen käsialaa. Esteri Seppälä (vas.) ja Martta Entonen vastaavat musikaalin käsikirjoituksesta ja ohjauksesta. Työryhmään kuuluu myös Petra Myllyperko. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Mutta mikä ihme sai kaksi nuorta opiskelijanaista tarttumaan alunperin näin suureen ja tunteita herättävään historialliseen aiheeseen?

– Aihe kiinnosti meitä erityisesti sen takia, että surullisten ja vaikeiden asioiden ja tunteiden lisäksi on olemassa kauniita ja rohkeita tarinoita evakoista ja evakkomatkasta, ylioppilaaksi valmistuva Seppälä ja Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Entonen kertovat.

Molemmilla naisilla on nuoresta iästä huolimatta vahva teatteritausta. Molemmat ovat näytelleet aivan pikkutytöstä asti. Lisäksi serkukset ovat jo muutamien vuosien ajan ohjanneet erilaisia produktioita.

Evakon kyynel -musikaalissa evakkojen matkaa ja tunteita käydään läpi lähinnä lasten ja nuorten kautta, mutta ääneen pääsevät myös äidit. Evakon kyynel kertoo muun muassa evakkojen ihmissuhteista, kokemuksista ja elämän käännekohdista. Näytelmässä matkataan jatkosodan aikaan Johanneksesta Varsinais-Suomeen.

– Aihe on vaikea ja surullinen, mutta lasten kautta siihen saadaan myös iloa ja energiaa. Lapsilla on uskomaton kyky löytää vaikeistakin hetkistä kauneutta, Seppälä sanoo.

Evakon kyynel -musikaalissa pääosassa ovat lapset, mutta ääneen pääsevät myös äidit. Kuvassa evakkoperheen äiti Alma (Pauliina Kotamäki, vas.) ja varsinaissuomalaisen perheen äiti Hilkka (Sanni Suvila-Nuutinen). Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Evakon kyynel on nähty Paimion ja Turun lisäksi Kangasalla ja Raisiossa. Ensi viikolla musikaali nähdään Salossa teatteri Provinssissa kahteen kertaan. Tämän jälkeen musikaali matkaa Järvenpäähän ja takaisin Paimioon. Viimeiset näytökset ovat elokuussa.

Jokaisessa esityksessä on ollut katsomossa sodan kokeneita evakkoja. Kohtaamiset erityisesti näiden ihmisten kanssa ovat jääneet sekä ohjaaja/käsikirjoittajien että näyttelijöiden mieleen.

– Oikeiden evakkojen tarinoiden kuuleminen on ollut kiehtovaa ja koskettavaa. Moni on tullut näytelmän jälkeen kertomaan, että on itse kokenut juuri sellaisia tunteita, joita näytelmässä tuodaan esille, Entonen kertoo.

Eräs katsoja toi ohjaajille itse kirjoittamansa nelisivuisen päiväkirjan evakkomatkastaan. Koskettavaa päiväkirjaa luki koko näytelmän työryhmä.

Eero Maunu on Väinö-poika. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Evakon kyynel on nimensä mukaisesti koskettava esitys, jossa ei vahvoilta tunteilta vältytä. Näytelmän nuorimpiin kuuluva Eero Maunu (karjalaisperheen poika) kertoo näyttelemisen olevan välillä vaikeaa, kun hän näkee katsomossa näytelmästä liikuttuneita ihmisiä.

– Yritän silloin katsoa muualle ja jatkaa normaalisti, hän sanoo.

Näyttelijä Tuuli Turunen (karjalaisperheen lapsi) puolestaan kertoo tulleensa entistä tietoisemmaksi omista karjalaisjuuristaan.

– Tämä on ollut erittäin avartavaa. Aihe on kipeä, mutta tärkeä, hän sanoo.

Näyttelijä Senja Poikonen (varsinaissuomalaisen perheen lapsi) sanoo ymmärtävänsä paremmin sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Musikaalin tuottaa Musical Crew Mode -musikaaliryhmä, jonka takana on kolme teatterintekijää. Entosen ja Seppälän lisäksi tekijäkaartiin kuuluu Petra Myllyperkiö, joka on säveltänyt Evakon kyyneleen musiikin.

Evakon kyynel pohjautuu Veikko Lavin (1912–1996) sanoittamaan ja säveltämään Evakon laulu -musiikkikappaleeseen, joka kertoo evakkomatkasta pienen lapsen näkökulmasta.

Näytelmän lavastuksesta vastaa Veikko Entonen ja taustanauhoista Pasi Ketola. Näytelmää ei suositella aivan perheen pienimmille. Näytelmän kesto on reilut kaksi tuntia väliaikoineen.

Musical Crew Moden ohjelmistoon kuuluu myös muun muassa tanssiesityksiä. Myös seuraava musikaali on jo työn alla. Ensi keväänä ensi iltansa saa H. C. Andersenin klassikkosatuun pohjautuva Tulitikkutyttö.

Evakon kyynel -musikaalissa on kaikkiaan liki 30 näyttelijää, joista yli puolet on lapsia. Yhteiskuvassa on mukana vain osa näyttelijöistä. Kuva: SSS/Santeri Iltanen

Evakon kyynel -suurmusikaali Salossa, Teatteri Provinssissa torstaina 12. toukokuuta ja perjantaina 13. toukokuuta kello 18.