Henxelit avaa Lasten Laulufestivaalit – luvassa lastenlaulun ja tanssin juhlaa Salon torilla, Tykkipuistossa, Plazassa ja Kivassa

1
Lasten Laulufestivaalien avajaiskonsertissa Salon torilla esiintyy 15 vuotta täyttävä lastenmusiikkiorkesteri Henxelit. Kuva: Dima Tsvetkov

Lasten Laulufestivaaleja vietetään Salossa jälleen 9.–12. kesäkuuta. Menossa on jo tapahtuman 32. vuosi, ja tällä kertaa teemana on ”Ulkona luovuuskin kukkii”.

Festivaalien tapahtumapaikkoina ovat Salon tori, Tykkipuisto, Kauppakeskus Plaza ja Kulttuuritalo Kiva. Festivaalien avajaisia vietetään torstaina 9. kesäkuuta Salon torilla, jonka lavalle kipuaa klo 17 lastenmusiikkiorkesteri Henxelit.

Henxelien koko perheelle suunnattu vuorovaikutteinen konsertti sisältää soittoa, leikkiä ja laulua. Yhdessä yleisön kanssa opetellaan muun muassa matematiikkaa ja kaverin kunnioittamista sekä ratkaistaan ongelmia. Konsertti kestää noin 45 minuuttia. Sen jälkeen festivaalin avajaissanat lausuu Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen.

Perjantaina 10. kesäkuuta festivaaliohjelma alkaa torin lavalla klo 9.15 ja jatkuu iltapäivään asti. Estradin valtaavat Anna Schukovin lavamuskari, lastenmusiikkiyhtye Megasakki, räppäri Kid1, Lasten Kulttuurikeskus Eridan, Lasten Talent -kisa, saksofonisti Luka Lujasmaa ja laulavat Salkkunat.

Alle 13-vuotiaille tarkoitettu Lasten Talent -kisa alkaa klo 11. Kisassa voi laulaa, tanssia, soittaa ja esiintyä joko yksin, kaksin tai ryhmänä. Esityksen maksimipituus on neljä minuuttia. Ilmoittautuminen kisaan tapahtuu 7. kesäkuuta mennessä osoitteeseen: info@lastenlaulukaupunki.fi.

Perjantain oheisohjelmana Tykkipuistossa on Sahran avoimen päiväkodin tehtävärasteja ja seurakunnan toimintapiste. Kauppakeskus Plazan lavalla on myös ohjelmaa, ja Palvelukeskus Ilolansaloonkin viedään lastenlauluterveiset.

Lauantaina 11. kesäkuuta päivä starttaa torin lavalla klo 9.30. Siellä esiintyvät päivän aikana Kulttuuriosuuskunta Uulu, Performance sirkus, Vantaan venäläisen klubin String and Things bändi, duo Maco Oey, Kirakan kesäteatterin Rölli ja The Bätmäns -yhtyeen kippari Tomi Rajala.

Tykkipuistossa on seurakunnan toimintapiste, soitintyöpaja ja sirkustyöpajoja. Myös Plazan lavalla nähdään lasten esityksiä.

Illalla klo 17 Kulttuuritalo Kivassa on uusien lastenlaulujen sävellyskilpailun finaalikonsertti, joka myös striimataan Lasten Laulukaupungin fb-sivuille. Sävellyskilpailun finalisteista tehdään järjestyksessään 27. Salossa Soi -CD. Finaalikonsertin yhteydessä luovutetaan myös Hyvätuulipalkinto.

Sunnuntaina 12. kesäkuuta torin esiintymislavalla on Lasten Laulufestivaalien päätöskonsertti, jossa esiintyy Halikon musiikkiyhdistyksen eri kokoonpanoja ja Naattiorkesteri. Ohjelma alkaa klo 13.20, ja Naattiorkesteri astuu vuoroon klo 14.15.

Naattiorkesteri on vuonna 2019 perustettu kahdeksanhenkinen lastenmusiikkiyhtye, jossa soivat muun muassa basso, kitara, haitari sekä monenlaiset perkussiot ja puhaltimet. Yhtyeen esikoisalbumi Voihan Naatti! oli ehdokkaana vuoden 2022 Emma Gaalassa Vuoden lastenmusiikkialbumiksi. Samainen albumi valittiin vuoden 2021 Lastenmusiikki ry:n Jellonagaalassa Vuoden lastenlevyksi. Osaatko sinä? -kappale voitti Lasten Laulukaupunki ry:n Vuoden uusi lastenlaulu -sävellyskilpailun vuonna 2020, ja Kaikenlaisii taravoita sijoittui samassa kilpailussa kolmanneksi.

Lasten Laulufestivaalin juontavat Annina Rokka, Kaisla Kiviniemi ja Amelie Lindholm. Tapahtuman järjestää Salo – Lasten Laulukaupunki ry, ja tapahtuman järjestämistä tukee Salon kaupunki.

Viime syksynä Salossa nähtiin Collegiumin barokkiesitys Prinsessa ja sikopaimen. Kuvassa Anni Elonen ja Louna Hosia. Kuva: Jarno Lindén

HYVÄTUULIPALKINTO BAROKIN LÄHETTILÄILLE

Tänä vuonna Salo – Lasten Laulukaupunki ry myöntää Hyvätuulipalkinnon Collegium ry:n lastenkonserttityöryhmälle Anni Elonen & Hanna Haapamäki.

Palkinto on myönnetty vuodesta 2003, ja sillä halutaan kiittää ansioitunutta musiikintekijää, joka on merkittävällä tavalla vaikuttanut suomalaiseen lastenmusiikkiin. Palkinto luovutetaan sävellyskilpailun finaalikonsertissa 11. kesäkuuta.

Collegium ry:n lastenkonserttityöryhmä on tuonut barokkimusiikin lasten maailmaan. Collegiumin tarkoituksena on kehittää ja edistää vanhan musiikin tuntemusta, esittämistä, opetusta ja koulutusta Suomessa ja ulkomailla.

Vuonna 2019 perustettu yhdistys jatkaa vuosina 2008–19 toimineen FiBO Collegium -työryhmän kansallista ja kansainvälistä tunnustusta saanutta toimintaa. Ryhmä pyrkii tukemaan muun muassakoulujen, päiväkotien ja musiikkioppilaitosten musiikkikasvatustyötä. Sen tavoitteena on tuoda barokkimusiikin iloa kaikenikäisten ihmisten saataville niin kokijoina kuin tekijöinäkin.

Collegiumin lastenkonsertit ovat vauhdikkaita, tunnelmallisia ja hauskoja. Niissä yhdistetään barokin ajan musiikkiin ajan puku- ja peruukkimuotia, draamaa ja mielenkiintoisia taustatietoja sekä yleisöä osallistavia osuuksia. Konserttien lisäksi Collegium toteuttaa lapsille ja nuorille työpajoja, joissa tutustutaan barokin aikakauteen ja musiikkiin elämyksellisen musiikkikasvatuksen keinoin.

FiBO:n ja Collegiumin lastenoopperoita on nähty Salossa helmikuusta 2017 alkaen. Ensimmäisenä nähtiin Hopeinen lusikka, ja sitä seurasivat Kahlekuningas ja karkuri, Barokkimatka ja viimeisimpänä syksyllä 2021 Prinsessa ja sikopaimen. Ensi syksynä Saloon on tulossa Collegiumin uusin produktio Aurinkokuninkaan oikut.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mukavat kaupungit
1 vuosi sitten

Tänne lasten kanssa! Kiva tapahtuma.