Irene Suosalosta vuoden kuvittaja

0
Kuvittajat ry valitsi videotaiteilija Irene Suosalon Vuoden kuvittajaksi. Palkinto jaettiin nyt neljännen kerran. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Salolaistaustainen videotaiteilija Irene Suosalo (s. 1995) on valittu Vuoden kuvittajaksi 2022.

Asiantuntijaraadin perusteluissa on nostettu esille The New York Timesille liikkuvia kuvituksia tehneen Suosalon kansainvälinen ura ja omaperäinen estetiikka, jossa vanha yhdistyy uudeksi. Suosalon työ nojaa kokeellisen videotaiteen perinteeseen tuoden siihen oman näkökulmansa.

Voittajan valitsee vuosittain vaihtuva, Kuvittajat ry:n koolle kutsuma asiantuntijaraati.

Tänä vuonna raatiin kuuluivat Vuoden kuvittaja 2021 Pauliina Mäkelä, kuvittaja Laura Valojärvi, Suomen Benelux-instituutin johtaja Laura Boxberg, julkisen taiteen koordinaattori Janne Kauppinen sekä Matti Kunttu suunnittelutoimisto TSTO:sta. Raadin sihteerinä toimi yhdistyksen tuottaja Veera Pekkinen.

Kuvittajat ry:n jakama palkinto jaetaan nyt neljättä kertaa ja on arvoltaan 10 000 euroa. Palkinto rahoitetaan Kopioston keräämistä tekijänoikeuskorvauksista.

Suosalo on onnellinen siitä, että alan ihmiset ovat huomanneet hänen työnsä ja nähneet siinä jotain erityistä.

– Kuvitustyössä on kiinnostavaa se, miten erilainen jokainen projekti on. Teen töitä erilaisten yritysten ja ihmisten kanssa, ja näen selviä eroja heidän työskentelytavoissaan ja lähtökohdissaan. Mihinkään kuvitustyöhön ei voi lähteä aiemmin muodostuneilla oletuksilla, Suosalo kommentoi tiedotteessa.

Irene Suosaloon varttunut Kuusjoen Raatalassa. Hän muutti perheineen Raatalaan Turusta ollessaan 5-vuotias. Suosalo kertoi Salon Seudun Sanomien haastattelussa ( SSS 23.5.2021) viettäneensä lapsuudessa paljon aikaa isoisänsä kanssa, jolta hän sanoo perineensä ajattelumallin, jossa kaikki on mahdollista.

Raatalan alakoulun jälkeen Suosalo suuntasi Salon keskustaan Moision yläkouluun ja siellä medialinjalle. Tuolloin syttyi innostus valokuvaamiseen.

Moision jälkeen tie vei lukioon Turun Puolalaan, josta matka jatkui Lahteen ammattikorkeakoulun valokuvauksen koulutusohjelmaan.

Hänen valmistuttuaan keväällä 2018 valokuvaajaksi jäivät still-valokuvat taka-alalle ja tilalle tulivat videoanimaatiot.