Joensuun koululle parakki Somerolla – koulun nykyiset tilat eivät riitä Ukrainasta tulleiden lasten opetukseen

0
Joensuun koulun pihalle hankitaan ensi syksyksi parakki, johon tulee kaksi luokkahuonetta. Koulun nykyiset tilat eivät riitä Ukrainan sotaa paenneiden lasten opetuksen järjestämiseen. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Someron kaupunki keskittää Ukrainasta tulleiden alakouluikäisten lasten opetuksen keskustan suurimpaan kouluun Joensuuhun. Koulun pihalle hankitaan kesän aikana parakki.

– Joensuun koulun kaikki luokkatilat ovat täynnä. Parakki on ainoa mahdollisuus, jotta kouluun saadaan lisää opetustilaa, Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm kertoo.

Joensuun koulun pihalle tulevaan parakkiin tulee kaksi luokkahuonetta, eteinen ja wc-tilat.

– Toistaiseksi ei tiedetä, mitkä ryhmät koululta sijoitetaan parakkiin. Välttämättä sinne ei sijoiteta ukrainalaisten opetusta, Mäkelä-Rönnholm huomauttaa.

Vanhempien Ukrainasta tulleiden lasten opetus järjestetään Kiiruun koululla, jossa toimii yläkoulu ja lukio.

Somerolla on tällä hetkellä perusopetuksessa 45 Ukrainasta tullutta lasta ja nuorta. Heitä varten perustettiin kevään aikana neljä opetusryhmää, joista kaksi on Joensuun koulussa ja kaksi Kiiruun koulussa.

– Pääosa Ukrainasta tulleista kouluikäisistä lapsista on Somerolla aloittanut koulun, vaikka oppivelvollisuus ei koskekaan heitä. Tilanne on tältä osin todella hyvä, Mäkelä-Rönnholm sanoo.

Ukrainalaisille lapsille annetaan valmistavaa opetusta, jossa pääpaino on suomen kielessä. Mäkelä-Rönnholm kertoo, että Somerolla on hyvä tilanne opetushenkilökunnan kielitaidon suhteen.

– Meiltä löytyy omasta henkilökunnasta ukrainan kielen taitoisia henkilöitä. Selvitämme myös, miten Ukrainasta tulleita opettajia voidaan hyödyntää opetuksessa.

Valmistavan opetuksen ryhmiin tarvitaan ensi lukuvuonna neljä opettajaa ja kolme koulunkäynninohjaajaa. Opetuksen henkilöstökustannukset ovat tänä vuonna noin 185 000 euroa. Kuluihin saadaan valtionavustusta.

Joensuun ja Kiiruun kouluun tarvittavien laitteiden ja opetusvälineiden kustannukset ovat noin 35 000 euroa. Sivistyslautakunta esittää, että kaupunginvaltuusto myöntää 220 000 euron lisämäärärahan valmistavan opetuksen henkilöstökuluihin sekä opetustekniikkaan, laitteisiin ja kalusteisiin.

Ukrainan sotaa paenneet pienet lapset tarvitsevat myös päivähoitoa. Kaupunki arvioi ukrainalaisten lasten paikkamäärän tarpeeksi 20–25 paikkaa.

Sivistyslautakunta päätti, että päivähoitoon perustetaan elokuun alussa uusi 21 lapsen päiväkotiryhmä. Yksi jo toiminnassa oleva esiopetusryhmä siirretään kesän aikana Tuulihatun päiväkodista Metsätiellä sijaitsevaan rivitaloon.

Uuden päiväkotiryhmän henkilöstökustannukset ovat vuodessa noin 84 000 euroa.

Kaupunki tarvitsee ensi syksynä edelleen myös Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa sijaitsevaa päiväkotia. Tammikuussa avattu väliaikainen päiväkoti oli alun perin määrä sulkea heinäkuun lopussa.