Jussi Mattila ei saanut valituslupaa KHO:sta – Salon kaupunki toimi oikein purkaessaan virkasuhteen koeajalla

0
Jussi Mattila aloitti työt Salossa kesäkuussa 2020.

Salon sosiaali- ja terveysjohtajana toimineen Jussi Mattilan ja kaupungin kärhämä virkasuhteen purusta koeajalla on loppuun käsitelty.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) ei myöntänyt Mattilalle valituslupaa Turun hallinto-oikeuden päätökseen. Hallinto-oikeus hylkäsi hänen valituksensa tammikuussa.

KHO voi myöntää valitusluvan, jos päätös on tärkeä esimerkiksi lain soveltamiseksi muissa samankaltaisissa tapauksissa tai siihen on jokin muu painava syy. Mattilan tapauksessa sellaista ei ollut.

Salon kaupunginhallitus purki Jussi Mattilan virkasuhteen koeajan viimeisenä päivänä marraskuussa 2020. Hän ehti olla Salossa töissä puoli vuotta.

Pääsyy purkuun oli, että Mattila aikoi esittää sosiaali- ja terveyslautakunnalle Hintan ja Kukonkallion hoivakotien lakkautusta vastoin kaupunginhallituksen linjausta ja hallintosääntöä. Hän veti esityksensä pois ennen lautakunnan kokousta.

Kaupunginhallituksen enemmistön mukaan Mattilan toiminnassa oli myös muita puutteita. Hän ei osallistanut riittävästi poliittisia päättäjiä eikä ottanut heidän näkemyksiään huomioon. Mattilan valmistelua moitittiin puutteelliseksi. Häntä pidettiin kyvyttömänä yhteistyöhän sidosryhmien kanssa.

Kaupunginhallituksen päätös virkasuhteen purusta syntyi tiukimmalla mahdollisella tavalla äänin 7–6.

Mattilan tapaus jakoi voimakkaasti päättäjiä, ja se poiki myös valtuustoaloitteen kaupunginhallituksen luottamuksen mittaamisesta ja tilapäisestä valiokunnasta. Aloite ei johtanut mihinkään.

Jussi Mattila valitti kaupunginhallituksen päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Hänen mielestään päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Oikeuden mielestä työnantajan esittämät syyt virkasuhteen purkamiselle koeajalla olivat asianmukaisia ja riittäviä.

Jussi Mattila työskentelee nyt Sauvon perusturvajohtajana.