Kaikkien aikojen kakkostulos – Silja Kosonen hävisi sentin, mutta voitti neljällä sentillä

0
Ystävykset Silja Kosonen (vas.) ja Krista Tervo tarjosivat Somerolla yhden suomalaisen moukarihistorian kovimmista kilpailuista.

Talvella Someron Esasta Turun Urheiluliittoon siirtynyt Silja Kosonen teki lauantaina tietämättään suomalaista moukarihistoriaa.

Kosonen heitti Tour de Hammerin toisessa osakilpailussa Somerolla vuoden parhaansa 71,84 ja hävisi vain sentillä tuoreelle SE-naiselle Krista Tervolle. Kukaan suomalainen ei ole aiemmin hävinnyt toiselle suomalaiselle näin kovalla tuloksella.

– Okei, Kosonen otti vastaan tilastofaktan.

– Olen tosi tyytyväinen tulokseen. Olin koko viikon kipeänä, ei siis koronaa, vaan perusflunssaa. Tein viikon ekan treenin vasta perjantaina, enkä siinäkään heittänyt kuin viisi kertaa.

Sentin tappion voi tulkita myös neljän sentin voittona, sillä Münchenin EM-kisojen tulosraja on 71,80.

– Olisin varmaan päässyt joka tapauksessa rankingin perusteella EM-kisoihin, mutta nyt sitä ei tarvitse enää miettiä ja voin valita juuri niitä kisoja mitä haluaa, Kosonen iloitsi.

Eugenen MM-kisojen tulosraja on 72,50, mutta siihen lasketaan tulokset myös viime kaudelta, jolloin Kosonen heitti parhaimmillaan 73,43. Eli Kosonen heittää tulevana kesänä EM- ja MM-kisoissa.

Kososen talvikausi on sujunut hyvin. Maaliskuisen Portugalin leirin jälkeen hän on satsannut valmentajansa Jani Pihkasen kanssa nopeuteen.

– Se on toiminut. Treeneissä on tullut pidempiä heittoja, Kosonen paljastaa.

Eikä 19-vuotiaan elämä ole pelkkää moukarinheittoa.

– Olen saanut tehtyä koulua ja pääsin juhlimaan kavereiden kanssa myös vappua, Kosonen naurahti.

Kosonen opiskelee ensimmäistä vuottaan Turun yliopistossa. Pääaine on saksa.

– Eihän mun (yo-)kirjoitukset menneet hyvin. Kävin vielä lukion normaalisti kolmessa vuodessa urheilun ohessa. Siihen nähden oli hienoa, että pääsin heti ekalla yrittämällä yliopistoon.

Sivuaineiksi Kosonen aikoo hakea ranskan ja englannin kielet.

– Olen lukenut ranskaa nelosluokasta asti ja se on nätti kieli. Enkkuluokalla olen ollut yhdeksän vuotta.

Tuollainen kielitaito avaa kaikenlaisia mahdollisuuksia jo uran aikana puhumattakaan sen jälkeen?

– Todellakin, Kosonen nyökkää.

Kosonen ei heitä keskiviikkona Lahdessa kotimaisen gp-sarjan avauksessa, vaan on paikalla kannustamassa kilpakumppaniaan Tervoa.

Kesäkuussa kaksikko lähtee kilpailumatkalle Puolaan, jossa on yksi tai kaksi kovatasoista kilpailua.

Miesten kisan niukasti voittaneen Someron Esan Henri Liipolan alkukausi on ollut ehkä hänen uransa paras.

Maaliskuussa Portugalin leirillä leka lensi lupaavasti tulokseen 75,32, joka jäi vain 15 senttiä hänen neljän vuoden takaisesta ennätyksestään. Lauantain voittotulos 74,74 on Liipolan uran kuudenneksi paras.

Ennen kaikkea suorituksiin on tullut tasaisuutta.

– Portugalin reissu meni hyvin, eikä muutenkaan ole ollut ongelmia. Sairastin ehkä koronan, siinä meni vain pari päivää, Liipola kertoi.

Tulevaisuuskin näyttää kirkkaalta. Liipola pääsi Jyväskylän yliopiston ja Kajaanin ammattikorkeakoulun huippu-urheilijoille tarkoitettuun liikuntateknologian koulutuspolkuun.

– Se on ihan uusi juttu, en ollut kuullut siitä mitään ennen kuin hain.

Liipola kilpailee seuraavaksi keskiviikkona Lahdessa. EM-kisojen tulosraja on 77 metriä ja MM-kisojen 77,50 metriä. Ihan niin pitkälle ei välttämättä tarvitse heittää, joten Liipolallakin on realistiset mahdollisuudet heittää tänä kesänä kaksissa arvokisoissa.