Kattohaikara koikkelehti pellolla Salon Haukkalassa – ”Alkaisikohan se tekemään pesää?”

0
Kattohaikara tallusteli pellolla Salon Haukkalassa torstai-iltana. Kuva: Mikko Halkilahti

Salolainen maanviljelijä ja yrittäjä Mikko Halkilahti bongasi ja kuvasi kattohaikaran torstai-iltana pellollaan Inkereentien varressa Salon Haukkalassa.

– Kattohaikaroita oli yhteensä kaksi. Työmiehemme näki molemmat, mutta siinä vaiheessa kun sain haettua kameran, toinen linnuista oli jo ehtinyt lähteä, Halkilahti kertoo.

Halkilahti napsi kuvia kattohaikarasta ja laittoi kuvia myös Facebookiin.

– Siellä joku kommentoi nähneensä kaksi kattohaikaraa joen toisella puolella Veitakkalassa.

Haikarat olivat Halkilahden pellolla muutaman sadan metrin päässä pihapiiristä.

– Haikara ei häiriintynyt mitenkään, vaikka me siinä traktoreiden kanssa pörrättiin ympärillä. Siinä se kaivoi matoja pellosta. Kuvat otin noin 50 metrin päästä, eikä se siihenkään reagoinut mitenkään.

Kattohaikarat ovat vierailleet Haukkalassa myös ennen, viimeksi toukokuun alussa 2016.

– Ei niitä ole moneen vuoteen näkynyt, joten tämä vierailu tuli hieman yllätyksenä. Rakensin silloin 2016 vanhan kuivurirakennuksen elevaattoritornin päälle lavetin haikaroita varten, ja perjantaiaamuna toinen haikara seisoi siellä lavetin päällä. Saa nähdä, alkaisikohan se tekemään pesää sinne, Halkilahti pohtii.

Halkilahti ei varsinaisesti odota Haukkalaan lintubongareiden suurta ryhmää, mutta sanoo, että bongareita on nähty alueella aikaisemminkin.

– Muutama vuosi sitten täällä oli bongareita katsomassa punajalkahaukkaa. Tänä keväänä lumien sulamisen aikoihin täällä oli paljon kurkia, hanhia ja joutsenia. Ne houkuttelivat paikalle jonkin verran ihmisiä.

Tuolta ylhäältäkö pesä tulevaksi kesäksi kattohaikaralle? Jää nähtäväksi. Kuva: Mikko Halkilahti

BirdLife Suomen ylläpitämän lintutietopalvelu Tiiran mukaan kattohaikaroista on tehty tänä keväänä muutama havainto ennen Haukkalaa. Halikossa nähtiin kaksi kattohaikaraa tiistaina ja keskiviikkona. Lisäksi yksi haikara on ollut Sauvossa ja Pöytyällä.

Koskelainen lintuharrastaja Lauri Laukkanen kertoi puolestaan SSS:lle kuulleensa yhdestä kattohaikarahavainnosta Kosken keskustan yllä perjantaina.

Suurin mediamylläkkä kattohaikaroiden suhteen koettiin juuri Koskella kesällä 2015. Tuolloin myös turisteja vyöryi kuntaan kymmenittäin päivässä. Lopulta Koskella koettiin Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoaksi jäänyt kattohaikaroiden pesintä, josta syntyi poikaset Kinttu ja Kontti.

– Aika harvakseltaan kattohaikaroita on sen jälkeen täällä liikkunut. Itsekään en ole nähnyt niitä moneen vuoteen, Laukkanen toteaa.

Vaikka Suomessa kattohaikaroihin törmää harvakseltaan, on Virossa niitä Laukkasen mukaan nykyään jo liikaakin.

– Suomi on turhan pohjoisessa kattohaikaroiden näkökulmasta. Kattohaikara ei ole häävi lentäjä, joten Suomenlahti voi olla sille hankala ylittää, Laukkanen arvelee.

Kattohaikara on yleinen näky Virossa, mutta ei niinkään salolaisella pellolla. Kuva: Mikko Halkilahti

Birdlife Suomen suojeluasiantuntijan Tero Toivasen mukaan näyttää siltä, etteivät kattohaikarat ole levittäytymässä Suomeen jatkossakaan.

– Havaintomäärät eivät ole olleet kasvussa viime vuosina. Keväisin Suomessa voi nähdä nuoria lintuja ja isompiakin parvia, mutta ne eivät missään tapauksessa ole jäämässä tänne pesimään, Toivanen sanoo.

Kattohaikaroita saapuu Suomeen keväällä etelän tai kaakon lämpimän virtauksen myötä.

– Tämän kevään viileät säät eivät ole olleet ollenkaan suotuisia kattohaikaroille, Toivanen kertoo.