Pyöräilijä virui Muurlassa pientareella, kun katumaasturi jatkoi matkaansa – törkeät liikennerikokset ovat kasvussa

2
Ylinopeutta taajamassa. Kolmenkympin ja neljänkympin rajoitusalueilla väliaikaiseen ajokieltoon riittää kaksinkertainen nopeus. Kuva: TS arkisto/Kimmo Salminen

Törkeät liikennerikokset ovat kasvussa. Poliisi kirjasi Salossa toistasataa törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista viime vuonna. Se on yli kaksi kertaa enemmän kuin viisi vuotta sitten.

Keitä rangaistut ovat ja mitä he ovat tehneet?

Salon Seudun Sanomat tutustui Varsinais-Suomen käräjäoikeuden Salossa langettamiin tuomioihin. Törkeiden liikennerikosten kirjo yllätti.

Viisitoistavuotias teinipoika pakeni poliisia traktorimönkijällä pitkin pyöräteitä. Virolaismies ajoi kilpaa moottoritiellä. Huumekuski kaahasi sataa kaupungin keskustassa. Polkupyöräilijään törmännyt eläkeläisautoilija jätti uhrin virumaan tienposkeen.

Poliisi tilastoi epäilemänsä rikokset tekopaikan mukaan. Salossa kirjattiin viime vuonna 105 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Hyppäys ensimmäisestä koronavuodesta on iso – vuonna 2020 poliisin tietoon tuli Salossa 73 törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista. Viisi vuotta sitten juttuja kertyi viitisenkymmentä.

Somerolla kasvu törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisessa on kahden koronavuoden aikana ollut suhteessa vielä Saloakin suurempi, neljästä kahteentoista.

– Monille ihmisille tulee yllätyksenä, että kovasta ylinopeudesta lähtee ajokortti, vaikka eihän sen mikään yllätys pitäisi olla, Marko Iltanen Lounais-Suomen poliisista toteaa.

Ylikonstaapeli Iltanen johtaa poliisin lupavalvontayksikön ajo-oikeusryhmää Varsinais-Suomessa. Yhdentoista hengen ryhmä käsittelee kaikki ajokiellot johtuivat ne sitten terveydestä tai liikennerikoksista.

– Poliisi määrää kaikkien ajokieltojen pituudet, Iltanen muistuttaa.

Vielä kolme vuotta sitten ajokiellot määräsi käräjäoikeus samalla, kun se antoi liikennerikoksesta tuomion. Poliisille ajokieltoasiat siirtyivät 1. kesäkuuta 2019 ajokorttilain uudistuksessa.

Lounais-Suomessa poliisi määräsi kaahaamisen takia väliaikaiseen ajokieltoon yli 800 kuljettajaa viime vuonna. Kortti lienee lähtenyt myös kymmeniltä salolaisilta. Kaikki Salossa korttinsa menettäneet eivät ole salolaisia, mutta toisaalta salolaiskuljettajia on voinut päätyä ajokieltoon myös muualla Suomessa.

Lounais-Suomen poliisi saa viikoittain yhteydenottoja, joissa epäilty pyytää väliaikaisen ajokiellon päättämistä. Yhtenä syynä on käräjäoikeuksien ruuhkautuminen, jonka takia asian käsittely oikeudessa on voinut venyä kohtuuttomasti.

Lain mukaan poliisi voi perustellusta syystä päättää väliaikaisen ajokiellon. Kortin voi saada takaisin ennen tuomioistuimen ratkaisua, jos ajokielto on poliisin mielestä ollut jo riittävän pitkä.

– Tarkastelemme sitä, kuinka kauan asiakas on ollut ajokiellossa ja vertailemme hänen tapaustaan toteutuneisiin oikeustapauksiin, Iltanen kertoo.

Korttinsa voi kuitenkin menettää vielä uudestaan, jos käräjäoikeus päätyy tuomiossaan ankarampaan rangaistukseen, mitä poliisi oli arvioinut.

– Vanha ajokielto lasketaan hyväksi ja uutta määrätään lisää sen verran, mitä tarve vaatii.

Salon oikeustalolla on tänä vuonna tuomittu törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta kuusi miestä ja yksi nainen. Yksi syytetty odottaa parhaillaan tuomiota, ja tällä viikolla Salon käräjäsaliin astelee kaksi seuraavaa syytettyä.

Vanhin tapaus on kesäkuulta 2020. Nelivetoisella katumaasturilla ajanut eläkeläinen oli osunut Muurlassa polkupyöräilijään, mutta jatkanut matkaansa ja pysähtynyt vasta kilometrin päässä tarkastelemaan autonsa vaurioita.

Seututie 110:n oikeaa reunaa ajanut pyöräilijä oli jäänyt virumaan loukkaantuneena pientareelle. Silminnäkijät hälyttivät ambulanssin. Katumaasturin kuljettaja kertoi oikeudessa, että hän oli kyllä kuullut kolahduksen, mutta ei ollut huomannut polkupyöräilijää.

Käräjäoikeus tuomitsi 73-vuotiaan naisen törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamiseen lisäksi myös vammantuottamuksesta ja liikennepaosta. Poliisin määräämä ajokielto kesti kahdeksan kuukautta.

Toinenkin tänä vuonna käsitelty oikeusjuttu on parin vuoden takaa. Poliisi näki kesäkuussa 2020 kahden auton kilpa-ajon moottoritiellä Muurlassa. Tutka oli mitannut saksalaisen dieselauton vauhdiksi 180 kilometriä tunnissa. Kuski oli 30-vuotias virolaismies, jonka kyydissä oli yksi matkustaja.

”Teko on ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle”, käräjäoikeus toteaa tuomiossaan.

Ajokielto oli kuusi kuukautta.

Somerolaiselle taparikolliselle törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen oli vain yksi syytteistä, kun käräjäoikeus tuomitsi 38-vuotiaan miehen jälleen vankilaan.

Mies oli paennut huumepäissään poliisia henkilöautolla toukokuisena yönä viime vuonna. Takaa-ajo Someron keskustassa kesti kahdeksan minuuttia. Pakenija ajoi sadan kilometrin tuntivauhtia läpi risteysten ja törmäsi lopulta betonivahvisteiseen jäteastiaan Koulutiellä.

Huumekuskin veressä oli ollut amfetamiinia, buprenorfiinia, norbuprenorfiinia, alpratsolaamia ja 7-aminoklonatsepaamia. Vuoden ja yhdeksän kuukauden ajokieltoa voitaneen pitää lähinnä symbolisena, sillä miehellä ei ole edes ajokorttia.

Seitsemästä Salossa tuomitusta peräti kolme on ollut alaikäisiä.

Viisitoistavuotias salolaispoika lähti poliisipartiota karkuun viime lokakuussa. Kulkuneuvona oli viritetty traktorimönkijä, jolla teini kaahasi Tupurissa ja Mahlakankareella pitkin katuja, kevyen liikenteen väyliä ja nurmialueita. Kaarteissa hän koukkasi vastaantulijoiden kaistalle. Vauhti nousi kahdeksaankymppiin.

”– – moitittavuus ja vaarallisuus huomioon ottaen vankeusrangaistuskaan ei olisi poissuljettu vaihtoehto”, käräjäoikeus arvioi. Oikeus viittaa tuomiossaan ryhmäpaineeseen. Teinin kyydissä oli ollut kolme alaikäistä kaveria.

Kuski vakuutti oikeudelle katuvansa tekoaan ja ottaneensa opikseen. Hän selvisi päiväsakoilla. Ajokielto kesti kolme kuukautta ja kaksikymmentä päivää.

Seitsemäntoistavuotias salolaisnuori puolestaan kaahasi syyskuussa henkilöautolla koulupäivän päätteeksi. Sepänkadulla on 40 kilometrin nopeusrajoitus, mutta poliisin tutka näytti auton nopeudeksi 93 kilometriä tunnissa.

Pojan mielestä teko ei ollut törkeä. Käräjäoikeus uskoi ennemmin konstaapelia, jota se kuuli todistajana. Ajokortti oli poliisilla neljä kuukautta.

Kuusitoistavuotiaan motoristin keskituntinopeus oli 574 metrin matkalla 108 kilometriä tunnissa, kun hän kaasutti pitkin Halikontietä syyskuussa. Nopeusrajoitus oli 40 kilometriä tunnissa. Poliisin määräämä väliaikainen ajokielto kesti viisi ja puoli kuukautta.

Kaikki käräjäoikeuden tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia.

Kortti pois

  • Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voi saada jopa vankeutta, mutta pääsääntöisesti teosta rangaistaan päiväsakoilla. Ajokiellon pituus määräytyy käräjäoikeuden langettaman rangaistuksen mukaan.
  • Ensikertalainen saa tavallisesti 5–7 kuukauden ajokiellon, mutta uusijalla kortti pysyy poliisilla jo toista vuotta. Taulukot liikennerikosten rangaistuksista ja ajokieltojen pituuksista ovat luettavissa poliisin verkkosivuilla poliisi.fi.
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Kaarina Kaakinen
1 vuosi sitten

Pari viikkoa sitten Kelan konttorin edessä sähköpotkulautailija ajoi jalkakäytävällä kävelleen naisen päälle. Nainen kaatui suoraan eteenpäin katuun, potkulautailija ja hänen kumppaninsa jatkoivat matkaa.

Autoin kaatuneen ylös ja puhuttelin, shokki tietysti oli suuri, vammoista en tiedä. Näin laudalla ajaneet tyypit kaupan edessä myöhemmin ja kysyin, miksi ette pysähtyneet ettekä auttaneet saati sitten pyytäneet anteeksi. Vastaukseksi sain tylyä haistattelua.

Pertti
1 vuosi sitten

Kotona opittua käyttäytymistä. Ei kanneta vastuuta mistään.