Kokoomus pysyi kärjessä

0
Opetusministeri Li Anderssonin johtama vasemmistoliitto nousi niukasti ohi vihreiden uudessa puoluegallupissa.

Kokoomus pitää tiukasti kärkipaikkaa Ylen puoluegallupissa, vaikka kannatus laskikin viime kuun mittauksesta. Uuden kyselyn mukaan kokoomusta äänestäisi 24,1 prosenttia, jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt. Tulos jäi kaksi prosenttiyksikköä pienemmäksi kuin huhtikuussa.

Ero muihin on edelleen selvä. Päähallituspuolue SDP pitää kakkospaikkaa 17,9 prosentin kannatuksella, laskua 1,1 prosenttiyksikköä.

Kokoomukselle mitattiin huhtikuussa huippulukemat, kun puolueen kannatus nousi Yle-gallupissa 26,1 prosenttiin. Suosion taustalla näkyi turvallisuuspoliittisen tilanteen dramaattinen muutos ja Nato-jäsenyyden kannatuksen kasvu. Kokoomuksen suosio kasvoi, koska puolue on jo vuosia kannattanut puolustusliittoon liittymistä.

Nato kantaa kokoomusta edelleen, mutta nyt myös monet muut puolueet ovat kertoneet myönteisestä suhtautumisesta Nato-jäsenyyteen.

Kolmantena listalla olevalle perussuomalaisille mitattiin 14,6 prosentin kannatus, nousua yksi prosenttiyksikkö. Keskusta kirii aivan takana 13,5 prosentilla, nousua 1,2 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatuksen kasvu ei selity myönteisellä Nato-kannalla, sillä puolueen linjaus ehti vaikuttaa kyselyyn vain muutaman päivän ajan. Sen sijaan perussuomalaiset näyttää saaneen omia kannattajia takaisin katsomosta, ehkä myös kokoomuksesta.

Keskustan myönteinen Nato-kanta ehti vaikuttaa kyselyyn ja näyttää tuoneen puolueelle lisää kannatusta.

Vihreiden ja vasemmistoliiton paritaistelussa nähtiin vasemmistoliiton nousu ohi vihreiden. Vasemmistoliiton kannatus on yhdeksän prosenttia, nousua 0,6 prosenttiyksikköä.

Vihreät jäi niukasti taakse 8,8 prosentilla, pudotusta 0,1 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton nousu vihreiden ohi on harvinaista, yleensä vihreät on ollut näistä kahdesta suositumpi puolue. Tilanne kertoo siitä, että vihreiden vaikeudet jatkuvat edelleen.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments