Kolmannen polven huippupelaaja Miro Leinonen poikkesi pelaajapolulta, mutta on nyt maajoukkuemies

0
Miro Leinosen (keskellä) katse on jo kotikentällä pelattavissa Viro-otteluissa.

Yksi muodikkaimmista sanoista suomalaisessa urheilussa on pelaajapolku.

Yleensä se esitetään seuran powerpoint-kalvoissa mutkaisena ja kivettömänä ruskeapohjaisena polkuna, jonka varrella on erilaisia virstanpylväitä ja polun päässä aikuisten joukkue, rohkeimmilla jopa maajoukkue.

Kalvoissa ei koskaan esitetä vaihtoehtoisia reittejä, joissa polulta on eksytty ja pyöritty ympyrää, mutta löydetty silti polun päähän – vaikka useimmat polkua uskollisesti tallanneet ovat jääneet matkalle.

Yksi vaihtoehtoreitin kulkija on salolaislähtöinen lentopalloilija Miro Leinonen, joka viettää ensimmäistä kevättään miesten maajoukkueen mukana.

Lähtökohtiin nähden se ei ole mikään ihme, että Leinonen on maajoukkueessa.

Hänen isoisänsä Olavi ”Letku” Leinonen oli Suomen ensimmäinen ammattilaispelaaja ulkomailla, joka edusti muun muassa Real Madridia. Miron isä Sami Leinonen taas tahkoi pääsarjaa hulppeat 477 ottelua.

Mirokin aloitti lentopallon seitsemänvuotiaana Rikalavolleyssa ja tallusteli hänelle tehtyä pelaajapolkua aina B-poikiin asti. Sitten hän päätti hypätä pois polulta.

– Motivaatio loppui ja lopetin, Miro Leinonen kuittasi muutaman vuoden takaiset tapahtumat.

Parin vuoden tauon aikana sammuneeksi luultu lentiskipinä kuitenkin kyti. Leinonen aloitti juuri ennen koronapandemian alkua armeijan ja päätti kokeilla vielä kerran.

Leinonen kävi lämmittelemässä tuoreita muistojaan Salon Viestin B-poikien harjoituksissa, joissa pelasi hänen pikkuveljensä Jiri. Lämmittelyn jälkeen oli aika ottaa puhelu Loimaalle.

– Soitin Heinon Jussille, että pääsisikö Hurrikaanin kesätreeneihin. Siellä olen ollut siitä asti, Leinonen muistelee.

Tosin Perttelin Peikoistakin tuttu päävalmentaja Heino kertoi itse, ettei puhelua ei soittanut Leinonen vaan eräs Heinon ystävä.

– Totta. Alapurasen Tapio soitti Jussille ensin. Vasta sen jälkeen soitin itse, Leinonen tarkentaa.

Yhtä kaikki, puheluiden jälkeen Leinonen oli taas polulla. Pituutta oli kertynyt 205-senttiä ja Heino haistoi mahdollisuuden.

– Jussi on vaativa ja rauhallinen valmentaja. Hän osaa kehittää ja viedä nuoria pelaajia eteenpäin. Ainakin itse ainakin olen kehittynyt, Leinonen kehuu koutsiaan.

Päättyneellä kaudella Leinosen vastuu Hurrikaanissa kasvoi ja tiistaina hän istui Salohallin keilahallin kabinetissa Suomen maajoukkueen verkkaritakki (kokoa XXL) päällään vetoketju tiukasti leuan alle vedettynä.

– Olihan se maajoukkuekutsu jonkinlainen yllätys, hän myönsi.

– En ajatellut sitä, mutta kun pääsin loppukaudesta pelaamaan enemmän ja pärjäsin, niin tiesin, että minut on ainakin noteerattu.

Leinonen on treenannut pari viikkoa maajoukkueen kanssa Kuortaneella ja nyt hänellä on mahdollisuus pelata ensimmäiset maaottelunsa kotikaupungissaan.

– Ei mulla ole ihmeellisiä odotuksia. Olen vain odottanut, että pääsen oppimaan hyvätasoisilta pelaajilta ja näkemään mitä se vaatii.

Mutta missä on Leinosen katto? Viekö polku perille asti eli maajoukkueen vakiomieheksi?

– Miro on mielenkiintoinen ja iso kaveri, jolla on iso tulevaisuus edessä, maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks muotoilee.

– Tärkein kysymys on, paljonko Miro on valmis panostamaan pitääkseen paikkansa maajoukkueessa. Enkä minä ole oikea ihminen vastaamaan siihen, Banks kertoi.

Leinosen ura jatkuu joka tapauksessa Hurrikaanissa ja konetekniikan insinööriopinnot Turun ammattikorkeakoulussa.

Jossain vaiheessa uraa verkon toiselle (tai samalle) puolelle voi ilmestyä myös pikkuveli Jiri, jonka junnutreeneissä isoveljen kipinä syttyi uudelleen.

– On hän tehnyt jo sopimuksen, mutta en tiedä voinko sanoa, että minne, Leinonen nauraa vaivaantuneena.

Miesten maaottelut Suomi–Viro torstaina ja perjantaina Salohallissa kello 18.30.

Miro Leinonen on pelannut tammikuusta 2021 lähtien Hurrikaani-Loimaassa.

Suomen joukkue Salon Viro-otteluissa

Passarit: Akseli Lankinen ja Fedor Ivanov
Hakkurit: Joonas Jokela, Samuli Kaislasalo ja Aaro Nikula
Yleispelaajat: Sakari Mäkinen, Antti Ronkainen, Jiri Hänninen*, Jere Heiskanen* ja Luka Marttila*.
Keskipelaajat: Severi Savonsalmi, Henrik Porkka, Nuutti Niinivaara, Miro Leinonen* ja Lauri Lehtonen*.
Liberot: Voitto Köykkä ja Niklas Breilin.
Päävalmentaja: Joel Banks
Apuvalmentajat: Sami Kurttila, Janne Kangaskokko ja Matti Alatalo.

* Ensikertalainen

Miesten maajoukkueen brittivalmentaja Joel Banks toi muutaman vuoden tauon jälkeen joukkueensa Saloon.

Päävalmentaja Banks: Veljesten on tehtävä töitä

Veljekset-nimellä brändätty Suomen miesten lentopallomaajoukkue kokoontui tiistaina Saloon pelaamaan kolmea harjoitusottelua Viroa vastaan. Kaksi ensimmäistä pelataan torstaina ja perjantaina maksavan yleisön edessä, kolmas lauantaina suljetuin ovin.

Viime syksyn EM-kotikisoissa eräänlaisen kunnianpalautuksen toteuttanut maajoukkue on Salossa nuorella ryhmällä. Sukupolvenvaihdos on vielä kesken ja osa avainpelaajista täyttää seurajoukkueissa tyhjenneitä tankkejaan. Siksi 17 pelaajan ryhmässä on mukana viisi ensikertalaista, kuten Salon Viestistäkin tuttu Hurrikaanin Luka Marttila.

Suomen – siis Veljesten – päävalmentaja Joel Banks muistutti, että huippupelaajien poissaolo on paitsi ymmärrettävää myös normaalia muissakin maissa.

Toki kevään panoskaan ei ole katossa. Suomi pelaa Euroopan Hopeista liigaa eli Banksin sanoin pikkuveli Kultaisen liigalle, joka taas on pikkuveli Volley Nations Leaguelle (ex-Maailmanliiga).

Suomella on jo paikka Hopeisen liigan lopputurnauksessa, joten ensi viikon Unkari-ottelussakaan ei juuri panosta ole.

– Monet katsovat Hopeista liigaa alaspäin, mutta meidän on käytettävä tämä mahdollisuus hyväksi ja noustava lähemmäs VNL:ää.

– Suomen maajoukkueella ei ole riittävästi syvyyttä, mutta lahjakkuutta riittää. Meidän on tehtävä vain töitä ja nyt on mahdollisuus siihen, Banks kertoi Salohallin keilahallin kabinetissa.

Viro onkin Banksin mukaan hyvä sparraaja kehityksen ja kokeilun tiellä. Liberokaksikko Niklas BreilinVoitto Köykkä ja passarikaksikko Fedor IvanovAkseli Lankinen on lukittu, muilla pelipaikoilla on enemmän kilpailua.

Maajoukkuekesän päätavoite on elokuun EM-karsinnat, jossa joukkue kohtaa Latvian ja Itävallan.