Peli Britanniaa vastaan oli yksipuolista Suomen hallintaa – taululle kirjattiin tennislukemat

0

Suomi palasi perjantaina jääkiekon MM-kotikisoissaan voittojen tielle, kun se löylytti Tampereella Britanniaa 6-0.
Suomen avauserän maalit tekivät puolustajat Niklas Friman ja Juuso Hietanen. Molemmissa maaleissa kiekko meni verkkoon brittipelaajan kautta.
Toisessa erässä MM-isäntämaan maalisaldoa kartuttivat hyökkääjät Valtteri Filppula ja Joel Armia. Leijonien iäkkäimmällä pelaajalla, 38-vuotiaalla Filppulalla oli ollut jo ensimmäisessä erässä kaksi hyvää maalintekopaikkaa.
Kolmannessa erässä maalisarakkeeseen saivat nimensä hyökkääjät Saku Mäenalanen ja ylivoimalla Toni Rajala. Rajalankin laukauksesta kiekko muutti suuntaa maaliverkkoon brittipelaajasta.
Peli Britanniaa vastaan oli yksipuolista Suomen hallintaa. Puolustaja Friman kirjautti ottelussa 1+1 pistettä. Tuoreista NHL-vahvistuksista Dallas Starsin puolustajat Esa Lindell ja Miro Heiskanen saivat kumpikin yhden syöttöpisteen.
Leijonien päävalmentajalle Jukka Jaloselle Heiskasen ja Lindellin kaltaiset vahvistukset ovat kisojen jatkoa ajatellen kullanarvoisia pelaajia. Britanniaa vastaan oli yhdeksännen puolustajan Ville Pokan vuoro astua sivuun.
– Kaikin puolin hyvä sisääntulo heiltä. Ovat viimeisen päälle ammattimiehiä, päävalmentaja Jalonen kehui Heiskasta ja Lindelliä.

”Oli tyly peli meiltä”

Britannia oli kiekkohistorian harvoissa MM-kohtaamisissa pitkään voittamaton vastustaja Suomelle, kunnes Leijonat löylytti 2019 Slovakian MM-turnauksessa Britanniaa alkulohkon pelissä 5-0.
Jukka Jalosella jos kenellä on kanttia arvioida brittikiekkoa. Ennen menestysvuosiaan hän valmensi saarivaltakunnassa viime vuosituhannen taitteessa Newcastle Riverkingsiä ja Newcastle Jestersiä.
– Sikäläinen kiekkoilu on mennyt parissa vuosikymmenessä paljon eteenpäin. Silloin he olisivat saaneet meidän nykytasoista joukkuetta vastaan pataan 15-0 tai 20-0, Jalonen kertoi.
Suomi nakutti tennislukemia muistuttaneen voiton metronomin tarkkuudella vietyään kaikki kolme erää kunkin maalein 2-0.
– Oli tyly peli meiltä. Ei annettu vastustajalle mitään palaa, Jalonen kehui.

”Oltiin valmiita”

Leijona-vahti Jussi Olkinuora on pelannut urallaan hikisempiäkin otteluja kuin Britannia-koitos oli. Olkinuoralle kertyi kymmenen torjuntaa, kun vastapäädyssä Ben Bownsin saldo oli 36.
– Pelattiin hyvä peli, Olkinuora kehaisi.
Peruspakkien peruspakki Atte Ohtamaa oli tyytyväinen, mutta parempaankin on mahdollisuuksia.
– Aina pitää parantaa, hän vaati.
Suomella ei ollut A-sarjapaikastaan kamppailevan Britannian kanssa asenneongelmia.
– Hyvä voitto. Oltiin heti alussa valmiita, Suomen kapteeni Filppula kiitteli.
Itävalta tuttu EHT-kiertueelta

Britannia-ottelu oli Suomen viides MM-turnauksen B-alkulohkossa. Aiemmissa peleissä Suomi oli voittanut Norjan, Latvian ja Yhdysvallat sekä hävinnyt voittomaalikilpailussa Ruotsille.
Suomi kohtaa kotikisojensa viimeistä edellisessä alkulohkon pelissään lauantaina Tampereella Itävallan. Suomi kukisti Itävallan aiemmin keväällä EHT-kiertueen kohtaamisessa 4-2.
MM-turnauksessa Itävalta on esiintynyt edukseen, sillä se yllätti voittomaalikisassa Tshekin ja taipui Yhdysvaltoja vastaan tappioon vasta jatkoajalla.

Reima Rautiainen

STT

Kuvat: