Meri-Halikon koulussa sisäilmaongelmia – kaksi opetusryhmää aiotaan siirtää Mustamäen kouluun ensi lukuvuodeksi

34
Meri-Halikon koulun kohtalo on vaakalaudalla. Kuva: SSSarkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Meri-Halikon koulun kaksi opetusryhmää saatetaan siirtää väistötiloihin Mustamäen kouluun ensi lukuvuodeksi.

Siirtoa esitetään ensi viikolla kokoontuvalle opetuslautakunnalle, koska Meri-Halikon koulun alakoulussa on sisäilmaongelmia.

Koulu vaatisi Salon tilapalveluiden mukaan laajoja korjauksia. Esimerkiksi eristeet pitäisi uusia kauttaaltaan.

Työterveyslääkärin mukaan sisäilmaongelmat ovat jo aiheuttaneet oireilua henkilökunnalle, ja alakoulun vauriot lisäävät sairastumisriskiä.

Terveystarkastaja on puolestaan kiirehtinyt rakennuksen korjausta, koska olosuhteet aiheuttavat nyt terveyshaittaa.

Sivistyspalveluiden johtaja Pia Stoor esittää opetuslautakunnalle, että kaksi opetusryhymää siirrettäisiin Meri-Halikosta Mustamäen kouluun. Toiset kaksi ryhmää voisivat jatkaa opiskelua Meri-Halikon toisessa rakennuksessa.

Väistö kestäisi ensi lukuvuoden, ja sinä aikana on tarkoitus selvittää Meri-Halikon koulun korjaustarpeet tai pysyvä tilaratkaisu.

Kaupunki on kertonut koulun tilanteesta ja esitetystä väistöstä Wilma-viestillä Meri-Halikon ja Mustamäen koulujen oppilaille, huoltajille ja henkilöstölle.

Huoltajilla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä esityksestä maanantaihin mennessä. Lautakunta kokoontuu tiistai-iltana.

34 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Heimo Arovaara
1 vuosi sitten

Nimen voisi samassa remontissa vaihtaa takaisin Kokkilan kouluksi. Sellaista Meri-Halikkoa ole koskaan oikeasti ollutkaan.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Heimo Arovaara

Ennen oli Kokkilan koulu ja Vartsalan koulu, sitten tuli nimihirviökoulu.

Vepsä
1 vuosi sitten

Näin alkaa koulun alasajo.

Yksi täti
1 vuosi sitten

Koulujen kanssa on ollutkin jo pidempään hiljaista, ettei olla lopettamassa mitään. Enteileekö tämä uutinen taas jotain muuta?

Salo nousee näin
1 vuosi sitten

Kiinni vaan. Turhia kuluja riittää, kun keskustaajamassa ja Halikossa, jossa on väestöä, on useampi koulu. Vanhoissa kuntataajamissa riittää se ala-aste, ja kun lapset loppuvat, yhdistellään esimerkiksi Kiikalasta, Suomusjärveltä, Kuusjoelta, Perttelistä, Särkisalosta ja Perniöstä.

Vääjäämätöntä kehitystä on turha jarruttaa, teki se sitten kuinka kipeää.

Mamma maalta
1 vuosi sitten

Vain Perniössä ja Halikossa on oma yläaste, kaikilla muilla alueilla ala-asteen ja yläasteelle kuljetukset Hermanniin ja Moisioon sekä Halikkoon. Rasitusta on lapsille ja nuorille hyvinkin pitkät koulumatkat päivittäin.

Salo, päivä päivältä homeisempi
1 vuosi sitten

Kun ei Hakastaroakaan korjattu, niin ei korjata mitään muutakaan. Lapset vaan uusiin kouluihin, kylmästi. Erityiskoulu olisi ollut hyvä olla yhdessä kerroksessa, portaat tuo haasteita vaikka hissi löytyykin. Nyt vanha Hakastaron koulu saa homehtua rauhassa nuorison vallatessa pihan.

Miksi kuntaliitoksen jälkeen kaikki reuna-alueiden peruskoulut homehtuvat järjestään? Onko tahallista vai piittaamattomuutta?

Urpo
1 vuosi sitten

Onkohan taas säästetty ja pidetty ilmanvaihtoa kiinni?

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Onko Urpolla koneellinen iv päällä yötäpäivää? Miksi kouluissa sitten pitäisi? Miksi Nokialla ei ollut sisäilmaongelmia, niitä ”on” vain naisvaltaisilla julkisen sektorin työpaikoilla. Koskaan vika ei ole valesokkeli lastulevytalossaan, tai kissoissa tai tupakoinnissa tai niissä vuosissa, miksi?

Olen muuten useampaan kertaan mittaillut sisäilmaongelmia (lue parisuhdeongelmia).

Rahat loppu aikoja sitten, ei varaa remontteihin
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Sanotaanko näin, että koulurakennuksia pitää huoltaa siinä missä omakotitalojakin. Kun on ulkoistettu talkkaritoiminnot, niin pienet ongelmat jäävät huomaamatta ja hetken päästä onkin sitten suuri ongelma. Ei tällaista koulujen homehtumistrendiä aikaisemmin ollut, mutta kun kuntaliitoksen porkkanarahat oli syöty, annettiin koulujen homehtua pystyyn. Minun lapseni koulussa ei ole tehty remonttia vuosikausiin. Nyt on sitten suljettu ja lapsi toisessa koulussa. Meinaatko että naiset ovat jotenkin luulotautisia? Kyllä näissä kouluissa, jotka on suljettu, on ollut todellinen sisäilmaongelma. Esimerkkinä Hakastaron koulu. Siellä muovimatto alkoi hajota kemiallisesti ja ilmaan pääsi haitallisia aineita. Yläkoulusta löytyi mikrobeja. Muovimatto uusittu ties koska. Itse luulen, miksi koulua ei remontoitu, on… Lue lisää »

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Tietysti pidän iv-konetta päällä 24/7. Ei minulla ole varaa muuhun.

Koulut, joissa olen oppivelvollisuuteni suorittanut, ovat hyvin eri-ikäisiä. Kaikkiin on sittemmin ilmaantunut sisäilmaongelmia sanoihin aikoihin. Yhdessäkään ei ole valesokkelia, kissoja tai tupakoitu.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Siis sinulla on kotona tuloilmakone ilman esilämmityksellä ja poistokone lämmön talteenotolla vai 70-luvun liesituuletin, joka vain poistaa ilmaa? Koneellinen iv maksaa liki salolaisen rintamamiestalon verran.

Yrmy
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Nykyaikaisissa rakennuksissa koneellista ilmanvaihtoa ei kuulu sammuttaa kuin poikkeustilanteessa. Tosin tuo koulu on kaukana nykyaikaisesta rakennuksesta.

Ja aivan varmasti Nokialla oli ilmanvaihto kokoaika päällä kun vieläkin kampuksella on.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Yrmy

Nykyisten ohjeiden mukaan koulujen ilmastointi sammutetaan yöksi, ihan vaan tiedoksi. Ja meinaan, että naisilla on todellinen luulotauti, jota ammattiliitot hypettävät.

Viimeksi mittautin hometta yms. kun ope kärsi ”oireista”. Hän asui 180-vuotiaassa hirsitalossa, johon olivat tanssijapuolisonsa kanssa remontoineet ihan itse saunan ja kylppärin sekä ala- että yläkertaan. Yrittivät myydä toista kerrosta vaan ei mennyt kaupaksi ja sitten lähti tanssija ja alkoi koulussa sisäilmaongelmat. Millään mittaustavalla ei tohtorismies löytänyt mikrobeja tms., mutta saatiin poltettua kymmeniä tuhansia verorahaa. Normaali tupakoimaton ihminen tietää heti astuessaan sisään onko ongelmia, mutta kun ei uskota, kahvihuoneen mirkku tietää aina paremmin.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Tuollaiset ohjeet ovat juuri niitä, joilla säästetään rakennukset pilalle.

Loppuosa kommentistasi ei liity millään tavalla koulujen sisäilmaongelmiin.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Viranomaiset ja vaikka maan suurin kiinteistönomistaja ohjeistavat näin mutta olet ilmeisesti tietävämpi ammattimies?

Loppuosa nimenomaisesti liittyy, minulla on vuosikymmenien kokemus 1 000 hengen oppimisympäristöstä ja monet kerrat olen teettänyt sisäilmatutkimuksen, aina turhaan. Voi sanoa, että jokaisessa tapauksessa oli ongelmia valittajan elämässä, ei kiinteistössä.

Meillä on kiinteistöautomaatio ja jokaisessa tilassa etäluettava lämpömittari sekä hiilidioksidimittaus eli koneelta näkee koko kiinteistön lukemat tiloittain ja myös mittaushistorian. IV-koneiden nopeutta voi säätää portaattomasti, eikä kuten tavallisesti 0-1/2-1/1 silti joskus kuuli näitä ”kaikki koulut on homeessa” -kommentteja. Näitä kommentteja ruokkii ammattiliiton kyselyt; ”onko teillä hometta”- tyyliin, onhan.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Jos ohjeistavat noin niin väärin ohjeistavat. Mistä lähtien nuo sinun mainitsemasi viranomaiset, vaikkapa kaupungilla, ovat rakennustekniikan asiantuntijoita kun siitä mainitset? Kirjoituksestasi huomaa kenen leipää pureskelet, laulusi on juuri sitä luokkaa. Tuo sinun mainitsemasi automatiikka on vissiin erehtymätöntä.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

En tiedä Salon kaupungin rakennustekniikan asiantuntijoista mutta mistä asiantuntijuudesta sinä luulosi ammennat? Automatiikka on erehtymättömämpi kuin mutu-säädöt olemattoman osaamisen kanssa.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Kaikki ihmisen tekemä on hajonnut, se sinun automatiikkasi on myös ihmisen tekemä ja suunnittelema, mites sille mahtanee käydä? En puhunut mitään Salon kaupingin asiantuntijoista enkä mistään luuloista vaan tiedoista. Sinähän tässä esität ilmastoinninasiantuntijaa, kauanko olet ollut ilmastointiasentajana, kun tiedät homeen ja naisten syy-yhteyden?

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Nyt siirryttiinkin jo maailmankaikkeuteen, käsittämätöntä!
Höpöhöpö, et mitään esittänyt mutta kuitenkin esitit. Jutut on kuin Moskovasta. Olen ollut ns. eturintamassa kuuntelemassa näitä söpötyksiä. En ole päivääkään ollut ilmastointiasentajana, oletko sinä? Olen vain ollut ns. maksupuolella, kerro joku tosiasia höpöjuttunen sijaan.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

ABB niminen firma ollut työnantajana, ammattina LVI-asentaja. Kerro sinä, mikä yhteys on naisilla ja homeella, kun väität naisten valittavan turhista. Luultavasti olet entinen esimies. Oletko muuten maksanut ihan omista rahoistasi?

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Markolle kysymys, miten esimieheys vaikuttaa tähän ilmanvaihtoon? Maksanut olen yhteisistä verorahoista.

Naisten ja homeen yhteys on oma kokemukseni, kuten kirjoitin, ja kertaakaan ei mies ole valittanut home- tai sisäilmaongelmista.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Kuinka usein ja milloin viimeksi teidän kiinteistöautomaatio ja sen anturit on kalibroitu ja ohjelmisto päivitetty?

EX NMP:läinen.
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Nokialla (NMP:n kiinteistöissä Salon Meriniityssä) oli iv päällä yötäpäivää, jopa viikonloppuisin, sammutettuna vain poikkeustapauksissa, esimerkiksi vika tai huolto.

Nokiahan nimenomaan oli naisvaltainen työpaikka, ei tosin julkisen sektorin, mutta kuitenkin (työpaikkani yli 30 vuotta).

Urpo
1 vuosi sitten

Itse olen joskus pysäyttänyt iv-koneen, kun olen ollut pois kotoa. Palatessa on heti huomannut, että jotain on pielessä.

Joissain taloissa pelivaraa on enemmän, kun harvat rakenteet vetää. Toki kesällä sekään ei auta. Pitäisi olla ikkuna auki, että ilma vaihtuisi.

Kuntien ohjeistuksista oli jokunen aika sitten keskustelua. Silloin päädyttiin sulkemaan ilmanvaihto, kun joku laski sille suuret säästöt energiakuluissa. Tämä kannusti laatimaan riskiarvion, jonka mukaan rakennus rasituksen kestää, vaikka rakennusalalla ei tätä suositella.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Kuntien ohjeistuksista oli jokunen aika sitten keskustelua. Silloin päädyttiin sulkemaan ilmanvaihto, kun joku laski sille suuret säästöt energiakuluissa.”

Ne perustuivat Motivan suositusohjeisiin ja säästölaskelmiin, jotka sitten ne on päätetty varmuuden vuoksi toteuttaa vielä suosituksia tiukemmin.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Senaatilla on vajaat 9 000 kiinteistöä ja täällä urpotkin tietävät mikä on oikein, kuka uskoo? Urpo unohti kertoa omista iv-koneista, jotka pyörivät 24/7/365 tulo- ja poistoilmakoneista, kerro nyt 24/7 pyörittämistäsi iv-koneista.

Meri-Halikon koulussa ei taida edes olla koneellista ilmanvaihtoa.

Vihainen
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Jos rakennus on suunniteltu koneellisella ilmanvaihdolla toimivaksi, ei laitteistoa saa sammuttaa. Ei vaikka Motiva ja Salon rehtorineuvosto ja opetusministeri sitä vaatisivat. Laitteistojen valmistajatkin kieltävät tämän. Jos jossain Salon kaupungin päätöksessä olisi määräys laitteiden sulkemisesta, on se siis ohjeistuksen vastainen ja päättäjä laitettava edesvastuuseen. Sama kuin että Salo lopettaisi ajoneuvojensa huoltamisen, koska se maksaa. Tai että juomavettä ei puhdistettaisi.

Ei teknisiin asioihin voida säästösyistä mennä maallikkopäättäjien päähänpistoilla tekemään muutoksia.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Vihainen

”Jos jossain Salon kaupungin päätöksessä olisi määräys laitteiden sulkemisesta.”

Sellainen päätös tietysti katoaa alta aikayksikön, jos sitä aletaan peräänkuuluttaa. Sehän on Salossa vakikäytäntö.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Vihainen

Laitteistojen valmistajat eivät voi kieltää mitään, omistaja päättää. Maallikkopäättäjät päättävät perustellusta esityksestä, eivät päähänpistosta.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Periaatteessa nykyaikainen ilmanvaihto, jossa ilma tulee ja poistuu koneellisesti lämmöntalteenottolaitteistoa kautta.

Entä sitten, miten tämä liittyy Meri-Halikon kouluun tai ylipäätään julkisten rakennusten sisäilmaongelmiin?

En tiedä Meri-Halikon järjestelmistä, siksi alussa asiasta kysyin.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

”Onkohan taas säästetty ja pidetty ilmanvaihtoa kiinni?” eli vahvasti oletit tietämättä asiasta. Joku omakotitalon laite on aivan eri asia kuin koneellinen iv vaikka satojen oppilaiden koulussa tai jossakin virastotalossa.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  MDI

Tietysti omakotitalo on eri asia kuin koulu. Vieläkään en ymmärrä, miksi olet kiinnostunut kotini ilmanvaihtojärjestelmästä ja miksi siitä aloit kysellä.

Mielestäni ilmanvaihdon roolia kouluissa on syytä tarkastella, koska sisäilmaongelmia on todistettavasti muuallakin kuin parisuhteissasi. Tässä tapauksessa lapset joutuvat vaihtamaan koulua. Märyssä purettin vanha koulu ja rakennettiin uusi. Muita esimerkkejä on lukemattomia: Terveydenhuolto-oppilaitos, Armfelt ja Hermanni. Rahaa remontteihin on palanut miljoonia.

Jos rakennuksen elinkaari lyhenee näin paljon käyttövirheen takia, tottahan jotain täytyy muuttaa. Näillä näytöillä luulotautisten naisten syyttely ei anna kovin ammattimaista kuvaa roolistasi kiinteistöstä vastaavana.

MDI
1 vuosi sitten
Reply to  Urpo

Kun sanoit, että koulussa pitää olla iv aina päällä, kysyin onko sinulla kotonasi. Muuten se ei kiinnosta, mutta ei omakotitalon iv ole läheskään sama asia kuin jonkun koulun laitteistot. Kustannussäästöt ovat merkittävät, kun iv käynnistyy aamukuuden ja seiskan välillä vaiheittain ja sammuu klo 20 aikoihin. Liikuntasaleissa iv pyörii iltayhteentoista, ja niissä tuloilma vielä kostutetaan puulattian takia (NBA-kelpoinen lattia kanadanvaahteraa), näin on menty 90-luvulta lähtien ilman homeongelmia. Niin ja lattiapinta-alaa on noin hehtaari. Kerroin vain omasta kokemuksestani, useita mittauksia turhaan teettäneenä ja nollatuloksin. Ja aina nainen kärsi ”ongelmasta”, ei koskaan mies. Parisuhteeni ei tähän liity mitenkään. Jos Salossa on noin monessa… Lue lisää »