Merisää inspiroi Mathildan Marinaan taiteensa tuonutta Jere Honkasta – ”Meri on erisävyinen vuodenajasta ja säästä riippuen”

0
Lahtelaisen taidemaalarin Jere Honkasen sekä hänen isänsä Juhani Honkasen töitä on esillä Mathildan Marinan Merigalleriassa aina syyskuun loppupuolille asti.

Isän ja pojan, Juhani ja Jere Honkasen yhteisnäyttely on esillä Mathildan Marinassa, jossa kesäinen Merigalleria avautui yleisölle nyt jo kuudetta kertaa.

Jere Honkanen, 45, on lahtelainen taidemaalari, Juhani Honkanen, 75, puolestaan hollolalainen taidemaalari ja kuvanveistäjä.

– Näyttelyssä on minulta 26 ja faijalta kymmenen teosta. Olemme järjestäneet isä-poika-näyttelyitä aikaisemminkin, mutta tällä kertaa pojan teokset ovat enemmän pääosassa, Jere Honkanen kertoo.

Honkanen kehuu Marinan miljöötä ja tunnelmaa.

– Salon alue on tuttu lähinnä ruukkialueilta. Mathildedaliin tulin käymään sattumalta muutama vuosi sitten.

Näyttelyn teoksia on esillä myös Mathildan Marinan terassilla. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Honkasten töistä koostuvan näyttelyn teemana on elävä meri ja Jere Honkasen alateemana Merisää. Juhani Honkasen teoksissa seilataan myös merimaisemissa perinteisine saaristokuvauksineen.

Jere Honkasen teoksissa on kuvattu merta sekä rannikkoasemien vaihtuvia sääolosuhteita. Näyttelyssä esillä olevat akryyli- ja öljymaalaukset ovat syntyneet muutaman viime vuoden aikana, osa jopa tämän kevään aikana.

– Olen kierrellyt rannikkoasemia ja majakoita kesäisin Kotkasta aina Tornioon saakka. Ylen Merisää-ohjelmaa tuli jo lapsena ja mummolassa kuunneltua, Jere Honkanen muistelee.

Honkasen mukaan maisemamaalarin näkökulmasta Suomen rannikkoalueet ovat kiehtovia. Hänen teoksistaan voi aistia erilaisia merellisiä hetkiä, kuten hetken ennen sadetta, kesäisen lämpimän kuutamon tai syksyisen viiman.

– Meri on erisävyinen vuodenajasta ja säästä riippuen. Meressä kiehtoo sen monimuotoisuus. Vesi on ollut minulle aina läheinen elementti. Tykkään uida altaassa, järvessä ja meressä, Honkanen sanoo.

Honkaselle maalaaminen ei ainakaan tällä hetkellä ole vielä päätyö. Hän on maalannut tosissaan vuodesta 2000 lähtien.

– Maalaamisella on vaikea elättää perhettä, tämä on kakkosduuni. Teen Helsingin päässä elementtisaumaustöitä. Haaveena on, että maalaamisella voisi joku päivä vielä elää.

Honkanen toivoo, että ihmiset löytäisivät Merigalleriaan.

– Uskon, että kiinnostusta voisi olla, kun parin viime vuoden ajan on ollut hiljaisempaa näyttelyiden suhteen. Paikkana Merigalleria on erinomainen ja täällä ihmisten on helppo lähestyä taidetta.

Jere Honkasen työskentelyä voi seurata Mathildan Marinassa 28. toukokuuta Marina@Ruukki-tapahtumassa kello 11–16.

Merigallerian kesänäyttely Mathildan Marinassa (Ruukinrannantie 4) päivittäin 29.9. asti. Näyttelyyn on vapaa pääsy.