Mestarilla on pitänyt kiirettä – Aaro Nikula juhli hetken Benfican kultaa, lepäsi, kävi Somerolla ja aloitti maajoukkuekesän Salossa

0
Aaro Nikula oli Suomen tehokkain pelaaja perjantaina.

Suomen pisimmällä lentopalloilijalla Aaro Nikulalla on riittänyt kiirettä.

Ensimmäistä kauttaan ulkomailla pelanneen Nikulan lissabonilaisseura Benfica voitti Portugalin mestaruuden alle kaksi viikkoa sitten. Lyhyiden mestaruusjuhlien jälkeen Nikula lensi takaisin Suomeen, ehti levätä hetken, käydä kotona Somerolla (”pari päivää tosa noin”) ja aloittaa uudelleen treenaamisen.

Tiistaina Nikula liittyi jo viikon Kuortaneella leireilleen ja rojunsa Saloon siirtäneen maajoukkueen mukaan. Torstain ensimmäinen Viro-ottelu meni vielä kokonaan vaihtonurkkauksessa, mutta perjantaina maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks päästi Nikulan kunnolla irti.

Nikula pelasi kolme ensimmäistä erä, tappoi 23 passista 12, nappasi 3 torjuntapistettä ja iski taululle Suomen kovimmat tehot 15/+11.

– Oli vasta pari treeniä alla näiden passarien kanssa (Fedor Ivanov ja Akseli Lankinen). Alussa tempot olivat vähän hukassa, mutta kyllä se siitä lähti rullaamaan, 212-senttinen Nikula nyökkäsi.

Nikulan tehot nousivat jokaisessa erässä ja kolmannen erän jälkeen Suomi johti 2–1. Sen jälkeen Banks pisti vieläkin nuorempia pelaajia kentälle, kuten salolaiskasvatin Miro Leinosen sekä Salon Viestin juniorijoukkueissa pelanneen Luka Marttilan. Suomen pelin taso ymmärrettävästi laski, ja Viro vei neljännen ja viidennen erän ja sitä kautta koko ottelun erin 3–2. Torstaina Suomi voitti 3–1.

– Vaihdot rikkoivat rytmimme, mutta Viro oli myös paljon parempi kuin torstaina. Saimme paljon uutta tietoa, Suomen päävalmentaja Joel Banks kertoi.

Nikula oli yksi Suomen parhaista yhdessä passari Ivanovin ja maajoukkueen tulevan kulttipelaajan Severi Savonsalmen kanssa, joka nosti Suomen kahdessa ensimmäisessä erässä 16–20-tappioasemasta erävoittoihin.Pielaveden Sammon kasvatit, ikätoverit ja parhaat kaverit Ivanov ja Savonsalmi osoittivat olevansa toimiva akseli myös Suomi-paidassa.

Myös yleispelaaja ja joukkueen kapteeni Antti Ronkainen voi olla tyytyväinen perjantai-iltaansa.

Ensimmäisenä suomalaispelaajana Portugalin liigassa 20 vuoteen pelanneen Nikulan debyyttikausi ulkomailla oli menestys.

Portugalin mestaruuden lisäksi Benfica selvisi Mestarien liigan lohkovaiheeseen pudottamalla Nikulan entisen seuran Vammalan Lentopallon (jossa muuten Savonsalmi pelaa).

Nikula oli Benficassa 39-vuotiaan hakkurilegendan Hugo Gasparin kakkosmies, mutta vastuu kasvoi ja taso nousi kauden edetessä.

– Aluksi oli vähän hakemista, mutta vuodenvaihteen jälkeen alkoi tempot sopimaan.

– Tuli tunne, että kuulun sille tasolle.

Nikula kävi pääasiassa kentällä tuplavaihdoissa erien lopussa, mutta pystyi antamaan sitäkin kautta lisäarvoa joukkueelleen. Esimerkiksi toisessa liigafinaalissa paikallisvastustaja Sportingia vastaan Nikula kävi jokaisessa erässä kentällä, tappoi kaikki viisi passia ja merkkautti teholukeman 6/+6.

– Benfica oli todella hyvä valinta minulle. Mestarien liigan lohkovaiheessa sai kovia pelejä. Portugalin liigassakin neljä parasta joukkuetta olivat todella hyviä, sen takana oli vähän semmoista…, Nikula nyrpisti.

Nikula sai myös kehitettyä voimatasojaan lähemmäs Euroopan huipun vaatimustasoa. Nikulan isku-ulottuvuus on ollut noin 360 senttiä ja torjuntaulottuvuus 335 senttiä.

Perspektiiviä lukemiin antaa se, että miesten lentopalloverkon korkeus on 243 senttiä. Tai jos vaihdetaan lajia, niin koripallossa korirenkaan korkeus on 305 senttiä. Joko aukeaa?

– Ulottuvuutta ei ole mitattu hetkeen, mutta kyllä sen on puntilla huomannut, että fysiikka on parantunut, Nikula myöntää.

Nikulalla ei ole vielä tietoa, missä hän ensi kaudella pelaa. Eikä tietoa ole siitäkään, jatkuuko 20 vuotta Portugalin maajoukkueessa pelanneen Gasparin ura lentopallokentällä vai hänen ”oikeassa” ammatissa lääkärinä.

– Kyllä ne (Benficassa) olivat tyytyväisiä minuun, mutta en osaa vielä sanoa jatkosta, Nikula väisti utelut.

Joka tapauksessa tämän maajoukkuekomennuksen ja elokuun EM-karsintojen välissä on aikaa lyhyelle lomalle.

– Mökkeilyä, grillaamista ja tyttöystävääkin pitäisi nähdä, Nikula myhäili.

Miesten maaottelu: Suomi–Viro 2–3 (25–22, 29–27, 23–25, 18–25, 11–15)

Suomen pisteet/plusmiinus: Antti Ronkainen 14/+9, Miro Leinonen 2/-1, Jiri Hänninen 5/+2, Luka Marttila 2/-5, Aaro Nikula 15/+11, Henrik Porkka 4/+3, Samuli Kaislasalo 7/+2, Severi Savonsalmi 8/+6, Fedor Ivanov 2/-2, Sakari Mäkinen 12/+2, Jere Heiskanen 0/-2, Lauri Lehtonen 2/-1. Libero Voitto Köykän vastaanottoprosentti: 62.

Torjuntapisteet: 8–14
Hyökkäysprosentit: 45–45
Vastaanottoprosentit: 58–48
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 2/19–7/20

OHO!

Suomi teki kahdessa ottelussa yhteensä 50 syöttövirhettä. Se on 22 prosenttia kaikista syötöistä!

Seuraava ottelu: lauantaina Salohallissa. Ottelu on epävirallinen maaottelu ja se pelataan suljetuin ovin ilman yleisöä.