MLL kiittää ukrainalaisia auttavia Salossa, Somerolla ja Paimiossa

0
MLL:N Varsinais-Suomen piiri palkitsi Salolaiset Timo Lehtosen (vas.), Mikko Virtasen ja Johannes Nuotion. Kuva: MLL Varsinais-Suomen piiri

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri kiittää Perheiden päivän kunniaksi tänä vuonna ukrainalaisia perheitä auttavia henkilöitä.

Salolaiset Mikko Virtanen , Johannes Nuotio ja Timo Lehtonen saavat kiitosta isosta avustus- ja pelastusoperaatiosta, jossa lähes 30 ukrainalasta pääsi miesten kyydillä Suomeen.

–Johannes Nuotion naapurina on ukrainalainen perhe ja siitä operaatio Salossa sai alkunsa, kertoo piirihallituksen Anne Himberg tiedotteessa.

Kolmikko matkusti Puolaan Chelmin kaupunkiin avustusjärjestön logistiikkakeskukseen viemään avustustarvikkeita, kuten lääkkeitä ja ruokaa sotaa paenneille ukrainalaisille.

Tämän jälkeen he ajoivat Varsovaan hakemaan kyytiläiset, jotka pääsivät heidän kyydeillään pakoon Suomeen. Monet tulivat Salon seudulle, koska heillä on siellä perhe tai muita tuttuja.

Kolmikko myös varmisti matkalla, että kyytiläisillä on pääsy langattomaan verkkoon, jotta lapset pystyivät katsomaan lastenohjelmia ja aikuiset käyttämään omia sovelluksiaan. Matkalla oli myös ukrainan ja puolan kielen tulkkeja, joista oli Virtasen mukaan korvaamatonta apua.

Somerolla MLL kiittää ukrainalaisten opetuksesta vastaavia Juliia Topchiita ja hänen työpariaan Maarit Laurentoa. Opetus on nyt käynnissä 12 lapselle.

–Topchii ja Laurento ovat saaneet hyvin lyhyessä ajassa järjesteltyä sekä suunniteltua ukrainalaisten perusopetuksen Somerolle. Topchii toimii etenkin myös muutoin tarvittaessa tulkkina ja on ollut myös virkatyönsä ohessa perheiden apuna, piirihallituksen Aulis Kankare kertoo.

Paimiossa kiitoksen saa vapaaehtoisrinki, joka pikaisesti alkoi kehittää ja koordinoida lahjoituksia Paimioon saapuville ukrainalaisille. Vapaaehtoiset saivat keskustasta liiketilan, jossa pitävät ”ukrainakauppaa” eli raha ei liiku vaan ukrainalaiset saavat ottaa lahjoitetuista tavaroista, mitä tarvitsevat.

MLL:n Varsinais-Suomen piirin kiitokset menevät myös Turkuun, Kaarinaan, Ruskolle, Naantaliin, Paraisille, Vehmaalle ja Loimaalle.

Perheiden päivää vietetään tulevana sunnuntaina 15.5.