Muistatko, kun Kakko kaatoi Berliinin muurin? Katso kuvat Perttelin Peikkojen lentopallon huippuvuosista!

0
Jussi Heino (vas.) ja Ville Kakko kuuluivat Peikkojen avainpelaajiin.

Perttelin Peikkojen satavuotisen historian maineikkaammat vuodet liittyvät 1980- ja 1990-lukuihin ja lentopalloon.

Peikkojen lentopallotoiminta alkoi vuonna 1973 vitossarjasta ja tie kohti Suomen huippua oli tasainen, mutta ei äkillinen: 1977 neloseen, 1981 kolmoseen, 1985 kakkoseen ja 1987 ykköseen.

1980-luvun lopulla Peikoilla oli peräti viisi miesten ja kaksi naisten joukkuetta. Tuolloin miesten 3-sarjassa oli kaksi lohkoa pelkästään Salon seudun joukkueita!

Peikkojen lentopallon nousussa isossa roolissa olivat vankan pohjan rakentanut Seppo Klubb, Jaakko Koski, Jouni Mäntylä sekä salolaisen lentopallon Kummisetä ja taustahenkilöistä ehkä se merkittävin Kalervo Korsimo.

Perttelin Peikot nousi SM-liigaan vuonna 1994.

Kauan haettu nousu SM-liigaan toteutui vihdoin helmikuussa 1994. Peikot ei ollut pääsarjassa pelkkä osallistuja, sillä seura pelasi SM-liigassa viisi kautta (1994–1999), voitti kaksi SM-hopeaa (1996 ja 1998) ja oli joka kevät viiden parhaan joukossa.

Toisella SM-liigakaudella 1995–1996 Peikot keräsi kovan nipun huippupelaajia, kun Italiassa pelannut virolaispelaaja Jaanus Lillepuu ja kasvattajaseurastaan Raision Loimusta siirtynyt Ville Kakko siirtyivät ”Rölleihin”. Lisäksi joukkueessa pelasivat muun muassa Hurrikaani-Loimaan nykyinen päävalmentaja Jussi Heino ja tehohakkuri Mika Järvinen.

Jussi Heino kuului Perttelin Peikkojen avainpelaajiin.

Samalla kaudella Peikot teki seurahistoriansa kovimman tempun, kun se selvisi CEV Cupissa 16 parhaan joukkoon kaatamalla Halikon liikuntahallissa pelatun turnauksen päätteeksi SSC Berlinin 3–1.

– Kakko kaatoi Berliinin muurin, luki seuraavan päivän Salon Seudun Sanomien otsikossa (11.12. 1995).

Seuraavalla kierroksella Halikkoon saapui toinen huippujoukkue, italialainen Cuneo, joka takoi vastustamattoman 3–0-vierasvoiton.

Kotimaan liigassa Peikkojen tiellä oli aina yksi ja sama seura: 1990-luvun kestomenestyjä KuPS-Volley. Timo Hoivalan valmentama KuPS voitti Peikot 1996 finaalissa, 1997 puolivälierissä ja 1998 finaaleissa.

Kimmo Järvinen ja Jaanus Lillepuu torjunnassa.

Keväällä 1998 perustettu Peikot Volley -yhdistys osoittautui kalliiksi virhetikiksi, joka haettiin jo joulukuussa 1999 konkurssiin.

Siinä välissä keväällä 1999 tapahtui pitkään odotettu ja sponsorien osin vaatima seurafuusio kahden liigaseuran Peikkojen ja Salon Viestin välillä. Korsimo oli ehdottanut fuusiota ensimmäisen kerran jo vuonna 1987, kun Peikot nousi Viestin rinnalle ykkössarjaan.

Peikoista fuusioseuraan siirtyi vain neljä pelaajaa (Riku Vanhanen, Jussi Niemelä, Teemu Haapala ja Olli Aakula). Fuusioseuran ensimmäinen liigakausi 1999–2000 kulki nimihirviön Viesti-Trolley alla, kunnes nimi vaihtui Piivolleyksi.

Piivolleyn taru kesti lopulta reilun vuosikymmenen. Kolme SM-hopeaa (2004–2006) ja kaksi SM-pronssia voittanut seura haettiin konkurssiin vuonna 2011.

Sen jälkeen Salossa ei ole pelattu miesten liigaa, eikä juurikaan edes alasarjoja. Perttelin Peikoilla on edelleen lentopallojaosto, mutta ei juuri toimintaa.

Margus Niinemägi passasi Peikoissa kolme ensimmäistä liigakautta. Taustalla kotikutoinen sarjataulukko ja jo kuopatun Rikalan yökerhon mainos.
PePen päävalmentajana toimi kaksi ensimmäistä liigakautta Kalle Luukkonen, joka vapautettiin tehtävistä helmikuussa 1996. Luukkosen luottomiehiin kuuluivat passari Margus Niinemägi ja Jaanus Lillepuu (oik.)
Margus Niinemägi, Mika Järvinen ja legendaarinen Peikkobussi.
Urheilutalo oli ääriään myötä täynnä, kun Viesti ja Peikot kohtasivat paikallisottelussa helmikuussa 1998.
Andrei Tolotshko oli Peikkojen järkälemäinen venäläismuuri.
Perttelin Peikkojen lentopallon suurin hetki: SCC Berlin oli kaatunut. Paikallislehti noteerasi uroteon koko sivun jutulla.