SM-viikko 4/28: Älypeli ripauksella onnea – Salon Bridgekerhon Oula Wichmann ei ole 30 vuodessa yltänyt virheettömään peli-iltaan

0
Tuomo Sajaniemi, Tanja Leander, Oula Wichmann, Riikka Sajaniemi ja Henri Virtanen perehtyivät bridgen saloihin Halikossa. (kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

Salon Bridgekerhon sihteeri Oula Wichmann on harrastanut bridgeä noin 30 vuoden ajan.

– Yhtään virheetöntä peli-iltaa en ole viettänyt, Wichmann naurahtaa.

Oletettavaa on siis se, että täydelliset suoritukset ovat harvassa myös Salon SM-viikolla. Salohallissa ratkotaan Suomen mestaruusmitalit Swiss-pelimuodossa perjantaista sunnuntaihin.

Syvälle bridgen sääntöihin sukeltamiseen tarvittaisiin huomattavan pitkä juttu. Todettakoon Wichmannin suulla Swissin keskeinen ero joihinkin muihin versioihin.

– Siinä parit laitetaan ranking-järjestykseen uudestaan jokaisen kierroksen jälkeen. Tällöin pari kohtaa kullakin kierroksella suunnilleen samantasoisen parin.

Salon Bridgekerho on Wichmannin mukaan Salon kokoiseksi paikkakunnaksi varsin merkittävä tekijä Suomessa.

– Meillä on 50–60 aktiivipelaajaa. Määrä on vähitellen pienentynyt. Aikanaan kerhoilloissa on ollut 10–12 pöytää, nyt mennään kuudessa–seitsemässä. Silti olemme edelleen varsin viriili kerho, Wichmann kuvailee.

– Haasteenamme on se sama, mikä monissa muissakin urheilulajeissa näillä kulmilla. Tyypillinen uusi harrastaja on työuransa loppupuolella oleva, eläkkeelle siirtymässä oleva, joka kokee bridgen mielekkääksi harrastukseksi.

Mielekkyyttä ei olekaan syytä kyseenalaistaa.

– Tutkimuksissakin on todettu älypelin positiivisista vaikutuksista omaan muistiin, Wichmann huomauttaa.

Nuorempiakin on pyritty houkuttelemaan mukaan.

– Olen itse Perniössä opettajana ja koittanut heittää verkkoja vesille. On kuitenkin selvää, että useimmat lähtevät jatko-opintoihin Salon ulkopuolelle, Wichmann sanoo.

Perniön yhteiskoulun rehtori Arttu Karhulahti lukeutuu Salon bridgen kärkinimiin ja on onnistuessaan pelaamassa voitosta kansallisissa kilpailuissakin.

– Toivottavasti Salostakin lähdetään pelaamaan SM-viikon kilpailuun, Wichmann kannustaa.

Salon Bridgekerho järjestää peli-iltansa maanantaisin ja keskiviikkoisin. Maanantaina pelataan tavanomaisia kerhokilpailuja, jotka ovat rakenteeltaan isompien kansallisten kisojen kaltaisia.

Harrastuksensa alkupuolella olevien ilta on keskiviikkona.

– Uusien jäsenien kannattaa tulla mukaan kurssin kautta. Opetusmateriaalia on nettikin pullollaan, mutta itseopiskeltuna jää helposti väärinymmärryksiä. Olemme pyrkineet pitämään uusille tulokkaille yhden kurssin vuodessa, Wichmann selvittää.

Korona-aika muovasi tätäkin lajia melkoisesti. Keskeinen elementti on pelaaminen kasvotusten, mutta netti valtasi pakon edessä bridgenkin. Nyttemmin on päästy palaamaan taas jo normaalimpaan.

– Itse en ole innostunut nettipeleistä. Niin tärkeä asia henkilökohtaisesti on se pelin sosiaalinen puoli, Wichmann mainitsee.

Mistä sitten tunnistaa laadukkaan bridgen pelaajan, Oula Wichmann?

– Menestyminen on yhdistelmä logiikkaa, hyvää muistia, hiukan psykologiaa ja pikkuisen laskemistakin. Ihan ilman tuuria on vaikeaa pärjätä, mutta tämä on silti mitä suurimmassa määrin taitopeli.

– Jos tunnet vastustajat, olet etulyöntiasemassa. Toiset ovat pelaajina hyvinkin aggressiivisia, toiset passiivisempia. Täytyy sopeutua tilanteeseen ja tarvittaessa muokata omaa pelitapaa.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

Bridgessä on käytössä perinteinen 52 kortin pakka.

BRIDGEN PERUSTEET

Tikkejä tavoitellaan

Neljän henkilön korttipeli, jota pelataan pareittain.

Parin muodostavat vastakkain istuvat pelaajat (pohjois–etelä- ja itä–länsi-parit)

Käytetään tuttua 52 korin pakkaa, joka jaetaan tasan pelaajille.

Ennen varsinaista peliä käydään parien kesken huutokauppa eli ”tarjousvaihe”.

Tavoitteena on saada mahdollisimman paljon tikkejä jaon aikana. Tarjousvaihe määrittää jaon tikki- ja valttivärin tai valtittomuuden.

Kilpailun voittaa se pari, jolla on lopussa enemmän IMP-pisteitä.

Lähde: SM-viikon lajiesittely