Muurlasta kohti Pariisia – Salossa jälleen SM-kullan voittanut Laura Salminen laittaa vielä kerran kaiken peliin olympiapaikan tavoittelussa

0
Saskia Halminen ja Laura Salminen tervehtivät toisiaan miekkailuottelun yhteydessä. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Kilpaileminen varhaisesta aamusta iltaan voi kuulostaa raskaalta. Laura Salmiselle se on ollut arkipäivää jo vuosikymmenien ajan.

Helsinkiläinen Salminen viettää viikonlopun aikana kaksi yötä Salossa, ja herätyskello soi lauantaina 6.30. Noin puoli vuorokautta myöhemmin hän ”otti omansa pois” ja voitti yhdeksännen peräkkäisen naisten Suomen mestaruuden nykyaikaisessa viisiottelussa.

Noin kahden vuoden kuluttua häämöttäviin Pariisin olympialaisiin tähtäävä Salminen oli ykkönen kaikissa osalajeissa. Otetaan pikakelaus päivän annista ja hänen yleisestä tilanteestaan eri urheilumuotojen suhteen.

Kello 8.30 Salon uimahalli. Salminen sairasti melko voimakkaiden oireiden koronaviruksen maaliskuun lopulla. Lauantai vahvisti, että hän on kuntoutunut taudista hyvin.

– Budapestin maailmancupissa tuli ajaksi noin 2.22, nyt 2.18. Salossa näyttää olevan valoisa ja kiva uimahalli, Salminen mietti.

– Kansainvälisessä vertailussa uinti on ehkä heikoin lajini, mutta riittävää keskitasoa kuitenkin, hän luonnehtii.

10.30 Salon lukio. Salmisella on useampikin SM-mitali kalpamiekkailusta. Salossa kaikki miekkailivat sukupuolesta riippumatta keskenään. Salmisen voittojen ja tappioiden saldo oli miehet mukaan laskienkin kolmanneksi paras.

– Miekkailusta on tullut sellainen laji, joka on minulle jopa paras. Budapestissa olin välierässä kymmenen parhaan joukossa.

Salmisten perhe pitää koko nykyaikaista 5-ottelua Suomessa yllä. Joukkuekilpailun olympiamitalisti, Lauran isä ja valmentaja Veikko Salminen harjoittelevat miekkailuliikkeitä useita kertoja viikossa.

– Lapsuudenkotini autotallissa on pidetty miekkailuoppitunteja jo parinkymmenen vuoden ajan, Laura naurahtaa.

Miekkailu on harvoin Salossa nähty laji. Tyylinäytteen antoi Laura Salminen.

15.30 Ratsastuskeskus Merlitz. Lajin ratsastusosuudesta nousi kohu Tokion olympialaisissa, kun saksalaiskilpailija löi hevosta useampaan kertaan raipalla ja potki kannuksilla kylkiin. Sen jälkeen keskustelu on ollut aiheen tiimoilta vilkasta.

Tämän hetken tieto on se, että ratsastusosuus poistuisi lajista Pariisin olympialaisten jälkeen.

– Jos niin käy, ei se ole enää nykyaikaista 5-ottelua, Salminen kokee.

Muurlassa sijaitsevassa ratsastuskeskuksessa hän suoritti virheettömät radat ilman ainuttakaan puomin putoamista. Jos Veikko-isä on nykyaikaisessa 5-ottelussa kaiken nähnyt, voinee ratsastuksessa sanoa samaa Lauran yli 90-vuotiaasta lajivalmentajasta Kurt Lindemanista.

17.30 Ratsastuskeskus Merlitz. Laser Run, käytännössä ampumajuoksu, huipensi kisapäivän.

– Ensimmäinen ampumapaikka kesti minulta 5–10 sekuntia liian kauan. Tuli muutama ohilaukaus liikaa, mutta kaikki seuraavat paikat sujuivat tosi hyvin. Juoksussa huomaa, että happi kulkee koronan jälkeen taas.

– Yleisesti juoksu menee minulla koko ajan parempaan suuntaan. Olen pystynyt näin hieman vanhempana kehittymään siinä, ja mahdollisuuksia on parantaa entisestään.

Pitkä kisapäivä päättyi hieman kello 19:n jälkeen.

– Onhan tämä raskas kokonaisuus. Toisaalta esimerkiksi maailmancupeissahan tämä olisi vasta alkusoittoa, kun seuraavina päivinä tulisi sama setti uudelleen välierissä ja finaaleissa, totesi Salminen loppuverryttelyn yhteydessä.

Nainen on ollut useampaan kertaan joko äärimmäisen lähellä tai lähellä olympiaedustusta. Hän satsaa vielä kerran kohti Pariisia, vaikka putosikin ministeriön apurahojen piiristä.

Salminen on pysynyt todella hyvin terveenä. Tästä käyköön osoituksena se, että häntä odottaa elämän ensimmäinen leikkaus sen jälkeen, kun ensi viikon kilpailureissu Turkin Ankaraan on takana häneltä ja totuttuun tapaan mukaan lähtevältä isältä.

– Takareisi tuottaa kipua kovemmassa juoksuvauhdissa. Leikkautan jalan kuntoon nyt, jotta olen täydessä vireessä ensi vuonna, jolloin olympiakarsinnat alkavat, Salminen selvitti ennen kuin dopingtestaajat tulivat suorittamaan omaa työtään.

– Sen haluan vielä sanoa, että Salo on todella kaunis kaupunki. Hyvää kesän jatkoa ja Jumalan siunausta sinulle, uskon asioista mielellään keskusteleva nainen toivotteli lopuksi.

Omaa mestaruusputkeaan jatkoi myös miesten puolella Tiitus Ämmälä. Miesten SM-kulta on vasta 21-vuotiaalle Ämmälälle viides peräkkäinen.

Tiitus Ämmälä voitti odotetusti miesten mestaruuden.

Salo valikoitui nykyaikaisen 5-ottelun SM-kilpailujen pitopaikaksi ensisijaisesti ratsastuskeskus Merlitzin ansiosta.

– Paikka on tuttu muutamalle järjestävän seuran urheilijalle, ja Merlitzillä oli mahdollisuus tarjota meille tilat ja hevoset toivottuna ajankohtana. Siihen ympärille rakentui sitten loppukokonaisuus niin ikään Saloon, totesi kilpailunjohtaja Riina Pitkänen.