Nato-raiteille hidasteita

0
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on kertonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon ei ehkä sujukaan niin vauhdikkaasti kuin etukäteen arvioitiin. Suuret Nato-maat taputtavat uudet jäsenkokelaat tervetulleiksi, mutta yllättäviä hidasteitakin on ilmaantunut.

Nato-junan jarrumieheksi nousi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, joka kertoi vastustavansa Suomen ja Ruotsin jäsenyyttä. Ilmoitus tuli yllätyksenä, sillä etukäteen tehtyjen kyselyjen mukaan Turkki ei asettuisi jäsenhakemuksia vastaan.

Mikään suuri yllätys Turkin vastustus ei ole. Itsevaltainen presidentti Erdogan tunnistaa pelin paikan, ja on valmis kiristämään etuja maalleen ja sisäpoliittisiin tarpeisiin.

Turkki esitti vaatimuslistan, jonka kaikki kohdat eivät varsinaisesti liity Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen.

Erdoganin pelissä on todennäköisesti kyse vain iltalypsystä, jossa osa vaatimuksista on suunnattu Yhdysvaltoihin eikä Suomeen ja Ruotsiin.

Tilanne on vakavampi, jos taustalla onkin Venäjä. Erdogan voi hyvinkin kuunnella Venäjän presidentin Vladimir Putinin toiveita ja ehdotuksia. Olisi kuitenkin erikoista, jos Venäjä pystyisi yhden jäsenmaan kautta vaikuttamaan koko puolustusliiton päätöksiin ja laajenemiseen.

Turkin peliin löytynee ratkaisu neuvottelujen avulla. Mihin tahansa vaatimuksiin ei kuitenkaan pidä suostua, mutta sopivia porkkanoita löytynee Erdoganin tarpeisiin.

Tämä on hyvä muistutus, että mikään ei ole selvää ennen kuin kaikki 30 jäsenmaata ovat hyväksyneet Suomen ja Ruotsin jäsenyyden. Uusiakin esteitä voi vielä tulla.