Nato-ratkaisun loppusuora

0
Suomi päättää Nato-jäsenyyden hakemisesta lähipäivinä.

Suomi päättää lähipäivinä jäsenhakemuksesta puolustusliitto Natoon. Keskustelua on käyty vilkkaasti, ja kansan enemmistö on vahvasti jäsenyyden takana.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) eivät ole vielä omaa kantaansa kertoneet, ja heidän kantansa kuultaneen vielä tämän viikon aikana. Päähallituspuolue SDP:n Nato-kanta selviää sunnuntaina.

Kaikki valmiudet Nato-hakemuksen jättämiseen ovat jo olemassa. Eduskunnassa keskustelu vielä jatkuu, mutta kansanedustajien selvä enemmistö kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Lähipäivinä sovitaan yksityiskohdista ja tehdään muodolliset päätökset. Postia Natoon lähtee todennäköisesti ensi viikolla.

Ruotsin päähallituspuolue sosiaalidemokraatit on ilmoittanut kertovansa Nato-kantansa sunnuntaina. Myös Ruotsissa enemmistö on Nato-jäsenyyden takana, joten Ruotsi ja Suomi voivat hyvin ajoittaa jäsenhakemukset samoille päiville.

Suhtautuminen Natoon muuttui Suomessa nopeasti. Ratkaiseva käänne Venäjän suhteissa tapahtui joulukuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati Natolta lupauksia siitä, että puolustusliitto ei enää laajene.

Vaatimus enteili paluuta suurvaltojen vanhaan etupiiriajatteluun. Sen mukaan Suomi ei olisi saanut itse päättää turvallisuusratkaisuistaan kuten esimerkiksi liittymisestä puolustusliitto Natoon.

Lopullisesti suomalaisten Nato-myönteisyys ratkesi, kun Venäjä aloitti helmikuussa julman ja perusteettoman hyökkäyssodan Ukrainassa. Kun naamiot oli riisuttu, paljastui Putinin Venäjän sotaisat ja kylmät kasvot.

Omilla vaatimuksillaan ja toiminnallaan Venäjä lopulta itse työnsi Suomen Natoon.

Nato-jäsenyydessä kyse on ennen kaikkea Suomen turvallisuuden varmistamisesta kaikissa tilanteissa. Jäsenhakemus ei ole ketään vastaan. Nato-maana Suomi ei uhkaa sen paremmin Venäjää kuin mitään muuta maata.

Venäjällä Suomen Nato-hakemus nähdään toisin. Odotettavissa on valheiden vyöry, informaatiovaikuttamista, kyberhyökkäyksiä ja kaikkea muuta häirintää.

Pelolle ei saa antaa valtaa, mutta häirintään pitää varautua. Suomi on viisaasti valmistautunut ongelmiin etukäteen, ja valtionjohto on käynyt tiuhaan tapaamassa Nato-maiden johtoa.

Suuret Nato-maat Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ranska ovat luvanneet Suomelle sotilaallista tukea jo Nato-prosessin aikana.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments