Nato tuo turvallisuutta

0
Presidentti Sauli Niinistö on viitoittanut tietä Suomen Nato-jäsenyydelle. Presidentti ja hallitus tekivät ratkaisun Nato-jäsenyyden hakemisesta sunnuntaina.

Suomi teki historiallisen päätöksen sunnuntaina, kun valtiojohto päätti Nato-jäsenyyden hakemisesta. Hallitus antoi eduskunnalle uuden selonteon, jossa perustellaan Nato-jäsenyyttä.

Eduskunnassa varattiin maanantaina runsaasti puheenvuoroja, mutta itse asia on käytännössä selvä. Suomi pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi.

Nato-prosessi on edennyt harvinaisen nopeasti. Pelko Venäjän suhteiden heikkenemisestä on vuosikausia estänyt avoimen keskustelun puolustusliiton jäsenyydestä ja sen eduista ja haitoista.

Kaikki muuttui joulukuussa, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin vaati Natolta lupauksia siitä, että puolustusliitto ei enää laajene itään. Vaatimusta ei tietenkään hyväksytty, mutta jo pelkkä esitys tarkoitti, että Suomi ei olisi saanut itse päättää liittymisestä puolustusliittoon. Tämän hyväksyminen olisi sitonut Suomen Venäjän etupiiriin.

Lopullinen käänne koettiin helmikuussa, kun Venäjä lupauksista huolimatta käynnisti julman ja oikeudettoman suurhyökkäyksen Ukrainaan. Diplomatian keinoilla ja neuvotteluilla ei ollut mitään vaikutusta aggressiiviseen Venäjään.

Kansa reagoi uuteen tilanteeseen nopeammin kuin päättäjät. Nato-jäsenyyden suosio nousi tasaista vauhtia mielipidemittauksissa. Päättäjät tulivat pian perässä, ja puolueet vaihtoivat linjauksia Nato-optiosta Nato-jäsenyyteen.

Presidentti Sauli Niinistö on näyttänyt suuntaa ja sopivaa marssivauhtia kohti Natoa. Prosessia ei jätetty vain puheiden varaan, vaan presidentti ja hallitus ovat kiertäneet ahkerasti Nato-maissa valmistelemassa jäsenhakemusta ja hakemassa turvaa hakuprosessin ajaksi.

Uudessa tilanteessa Suomi on pystynyt etenemään poikkeuksellisen yksimielisesti ja päättäväisesti kohti puolustusliitto Natoa. Tässä Suomi on näyttänyt esimerkkiä Ruotsille, joka on myös päätynyt Nato-jäsenyyden taakse.

Nato tuo lisää turvaa Suomelle. Kun vielä Ruotsi liittyy Natoon, on koko Pohjoismaiden ja Baltian turvallisuustilanne entistä vakaampi. Suomen on jatkossakin pidettävä hyvää huolta omasta puolustuskyvystä, mutta Nato-jäsenyys nostaa kynnystä hyökätä Suomeen entistä korkeammalle.

Nato on paras vastaus siihen, että Suomessa ei enää jouduttaisi sotaan. Jos kaikkein pahin kuitenkin tapahtuisi, emme olisi enää koskaan yksin.

Suomessa tiedetään hyvin, että Nato-jäsenyys ei ole suunnattu ketään vastaan. Venäjälle Suomen liittoutuminen on kuitenkin arvovaltatappio. Presidentti Niinistön puhelu Putinille oli harkittu ja tarpeellinen. Naapurin kanssa on tultava toimeen Nato-jäsenyyden jälkeenkin.

Toistaiseksi Venäjän reaktiot ovat olleet lieviä. Ainakin jonkinlaiseen häirintään on kuitenkin syytä varautua. Suomen päätöksiin ei Venäjä pysty enää vaikuttamaan, mutta hybridihyökkäykset ovat yhä mahdollisia.