Nimisponsori lähtee reitille ensin – Rengas Turku -rallissa nähdään kovan luokan kuskeja ja ainakin yksi tulokas

0
Tulokaskuski Marko Rantanen ja kartturi Sami Puumalainen olivat yhtä hymyä avaustestin jälkeen.

Lauantaina Salon seudulla ajettava kesäkauden avauskilpailu Rengas Turku -ralli sai toisena järjestämisvuotenaan vakuuttavan osallistujaluettelon.

137 kuljettajan joukossa löytyy useita SM-sarjan kärkinimiä, jotka tulevat testaamaan huippukalustoaan ennen viikon päästä ajettavaa SM-kauden neljättä osakilpailua Länsirannikon rallia. Pääluokan eli SM1-luokan kuskeista mukana ovat muun muassa Egon Kaur, Teemu Asunmaa, Juha Salo ja Riku Tahko.

Järjestävästä seurasta Salo UA:sta mukana on mukavasti täydet kymmenen kuskia, lisäksi mukana on useita muita eri seuraa edustavia paikallisia autokuntia.

Rengas Turku -ralli on normaalia nopeatempoisempi. Ensimmäinen autokunta starttaa Teboil Kivihovin pihalta kello 14.01 ja ensimmäistä autoa maaliin odotetaan samalle paikalle noin kello 17.20.

Reilun kolmen tunnin rykäisyllä on mittaa yhteensä 141 kilometriä, joka sisältää neljä erikoiskoetta ja 43 erikoiskoekilometriä. Avauserikoiskokeen lähtö on Kiikalan Hirvelässä, toinen erikoiskoe alkaa Someron Terttilästä ja päättyy lähelle Kiikalan lentokenttää. Kolmas pätkä starttaa Somerniemen Viuvalasta ja päättyy Pusulan Marttilaan. Päätöserikoiskoe ajetaan Somerniemen sorateillä.

Rengas Turku -ralli on myös eräänlainen juhlaralli, sillä Salo UA järjesti ensimmäisen rallinsa tasan 50 vuotta sitten vuonna 1972. Tuolloin ralli kulki Saloran nimellä.

Ensimmäisenä reitille starttaa rallin nimisponsorin toimitusjohtaja Marko Rantanen, joka on tullut paremmin tunnetuksi pitkän linjan rata-autoilijana. Rantaselle lauantain ralli on vuosikymmeniä kestäneen autourheilu-uran ensimmäinen.

Rantanen ajaa Ford Fiesta V1600:sta. Kartturina hänellä on Sami Puumalainen.

– En ole koskaan ajanut kilpaa etuvetoisella… Saattaa tulla eksoottinen reissu, Rantanen virnisti pari viikkoa ennen H-hetkeä.

Rantanen on hakenut oppia pitkään rallin SM-sarjaa ajaneelta Marko Kakolta. Opittavaa riittää, sillä Rantasen muu autourheilukokemus rajoittuu jäärataan ja rallisprinttiin.

Vaikka kokemusta ei ole, Rantasella on jo mielessään selvä kuva, miten hänen debyyttirallinsa etenee.

– Ensimmäisen pätkän ajan varman päälle, toisessa nostan vauhtia ja viimeisen pätkän maalissa harmittaa, etten ajanut sitä ekaa pätkää jo täysillä!

Rantasen kausi BMW Xtreme -sarjassa alkaa Kemorassa heti Rengas Turku -rallin jälkeen. Panokset on lyöty radalle, mutta suunnitelmia on rallinkin varalle.

– Itse asiassa vaimo ja tytär näkivät heti, miten innostunut olen rallista ja mihin se saattaa johtaa. Vaimo hyväksyi tämän yhden rallin, mutta ei yhtään enempää, Rantanen nauraa ja tietää tasan tarkkaan miten tässä hommassa tulee lopulta käymään.

– Eikös se ole Marko niin, että ostetaan nelivetonen kimppaan ja lähdetään ensi vuonna SM-ralliin, Rantanen kysyi luurin päässä olevalta Kakolta.

– Juu, juu. Ja sitten MM-sarjaan, Kakko kuittasi.

Rallikärpäsen purema voi olla tässä tapauksessa parantumaton.

Salo UA:n Rengas Turku -ralli lauantaina. Lähtö kello 14.01 Teboil Kivihovilta.

Rengas Turku -ralli ajettiin nykymuodossaan ensimmäisen kerran vuosi sitten. Kuvassa Jaro Kinnunen. (Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen)

 

  • Lue lisää aiheesta
  • Ralli