Norppalive on täällä taas!

0
Pullervo Norppalivessä vuonna 2017. Ruutukaappaus Norppalivestä.

WWF:n Luontoliven klassikkokamera Norppalive kuvaa uhanalaisia saimaannorppia jo seitsemännen kerran. Luvassa on totuttuun tapaan hitaita käänteitä ja meditatiivista pysähtyneisyyttä.

– Tänäkin keväänä Norppalive tarjoaa huippuviihdettä, jossa ei tapahdu juuri mitään. Välillä kivellä on norppa, usein ei. Välillä norppa rapsuttaa itseään, ja oikein tapahtumarikkaana päivänä se ehkä kohtaa västäräkin tai toisen norpan, WWF:n viestintäjohtaja Joonas Fritze sanoo tiedotteessa.

Saimaannorpat nousevat rantakiville ja luodoille pötköttämään karvanvaihdon takia. Rennolta näyttävä karvanvaihto on norpille yksi vuoden vaativimmista ponnistuksista.

WWF pyytää Saimaalla liikkuvia suomaan norpille pötkötysrauhan. Karvanvaihto voi häiriintyä, jos norpat joutuvat sukeltamaan veteen liian usein ihmisen aiheuttaman häiriön vuoksi.

Maailman kuuluisin saimaannorppa Pullervo on sulostuttanut Norppaliven lähetystä läsnäolollaan kaikkina aikaisempina keväinä vuotta 2020 lukuun ottamatta.

Todennäköisyydet ovat sen puolella, että Pullervo, viralliselta nimeltään Phs106, tavataan tutulla kivellä myös tänä vuonna.

– Saimaannorpat ovat hyvin paikkauskollisia, joten Pullervo voi hyvinkin näyttäytyä Norppalivessä tänäkin keväänä, Fritze sanoo.

Kameran sijainti on sama kuin aikaisempina vuosina. Viime keväästä poiketen livessä ei tänä vuonna ole mukana ääntä.

Norppalive on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, joka välittää suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta. Konsepti sai alkunsa vuonna 2016 nimenomaan Norppalivestä, jonka välitön suursuosio innoitti aloittamaan muitakin livelähetyksiä.

Luontoliven kamerat ovat taltioineet muun muassa ahman, kalasääsken, kyyn, liito-oravan, metsäpeuran, rupiliskon ja järvilohen elämää. Yhteensä lähetyksiä on katsottu jo yli 21 miljoonaa kertaa.

Parhaillaan eletään kaikkien aikojen livekevättä, sillä käynnissä ovat klassikko-Norppaliven lisäksi supersuosittu sääksikamera ja upouusi Saaristomeren norppalive, joka kuvaa karvaansa vaihtavia itämerennorppia, saimaannorpan merellisiä lähisukulaisia.

WWF toteuttaa Norppaliven yhdessä luontokuvaaja Juha Taskisen, Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoiden, Live Eyen ja Pukki Visualsin kanssa.