Omannäköistä taidetta – Salon Klubitalon taidepiiriläisiltä monipuolinen kevätnäyttely

0
Marianne Mylly kertoo saavansa väreistä iloa ja energiaa. Häneltä on näyttelyssä mukana Väriterapiaa-teoskokonaisuus. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Klubitalon taidepiirin kevätnäyttely on erittäin monipuolinen. Tämä on ymmärrettävää, sillä jokainen on saanut keskittyä omaan ilmaisuunsa.

– Tarkoituksena on ollut löytää oma ilmaisutapa eli vähän niin kuin lauluääni, kuvailee kurssilaisten ohjaaja Satu-Maaria Mäkipuro.

Kevätunelmia-näyttelyssä on kymmenen taidepiiriläisen teoksia vuosilta 2021–2022. Esillä on piirustuksia, maalauksia, tekstiiliteoksia, valokuvia, sekatekniikka- ja puutöitä. Näyttely on osa Mental Health Art Week – Hyvää mieltä kulttuurista -tapahtumaviikkoa.

Sauli Leskinen on käyttänyt kerroksellisessa teoksessaan White scars (2022) useita eri tekniikoita. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Perniöläinen Sauli Leskinen on käyttänyt teoksissaan kokeilevia tekniikoita. Leskisen kerroksellisessa teoksessa White scars (2022) on käytetty eri maalaustyylejä ja kaivertamista. Akryylivärien lisäksi hän on hyödyntänyt valkoista pohjustetta, jota voi myös kaivertaa.

– Minulla ei ole aihetta, kun aloitan vaan se muokkautuu työn edetessä. Aloitan työn värillä, joka sattuu sillä hetkellä sopivalta. Teen töitä tunnetilan ja vaiston turvin ja minulla on useita töitä työn alla samaan aikaan, Leskinen kuvailee työskentelytapaansa.

Maalausten lisäksi Leskinen on tehnyt myös kolmiulotteisia teoksia, kuten veistoksia. Hän on todella tyytyväinen taidepiirin antiin.

– Olen löytänyt ryhmässä tavan tehdä omanlaistani taidetta.

Leskisen teoksia on ollut esillä näyttelyissä aikaisemminkin. Omat näyttelyt hän on pitänyt Kulttuuritalo Villissä ja Perniön entisessä kunnantalossa. Kesällä Leskisen töitä on esillä yhteisnäyttelyssä Wiurilassa.

– Näyttelyt motivoivat tekemään, hän sanoo.

Sonja Ruokonen innostui maalaamisesta usean vuoden tauon jälkeen. Hänellä on näyttelyssä esillä kolme pastellimaalausta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolainen Sonja Ruokonen löysi taidepiirissä maalaamisen ilon vuosien tauon jälkeen.

– Olen aina pitänyt piirtämisestä ja maalaamisesta, mutta harrastus jäi. Muutin Saloon ja menin Klubitalolle. Siellä löysin harrastuksen uudelleen, Ruokonen iloitsee.

Ruokosen öljypastellivärein tehdyt maalaukset ovat iloisen värikkäitä. Aiheet teoksiin syntyvät usein omassa päässä.

– Välillä katson hieman mallia kuvista, hän kertoo.

Sonja Ruokonen. Myrsky. 2022.

Ruokonen on parhaillaan erittäin innostunut taiteen tekemisestä. Teoksia syntyy myös kotona.

– Teen myös lyijykynäpiirustuksia ja piirrän tietokoneella.

Ruokonen aikoo ehdottomasti jatkaa uusvanhaa harrastusta.

– Ohjaajamme on todella rohkaiseva. Omaan tekemiseen on tullut lisää itsevarmuutta.

Ruokoselta on näyttelyssä esillä kolme teosta: Sisar, Myrsky ja Nuppu. Kaikki teokset ovat tältä vuodelta.

 

Salolaisen Marianne Myllyn teoksissa pääosassa ovat virkatut kukat ja terälehdet. Myös hänen teoksensa ovat erittäin värikkäitä.

Marianne Myllyn värikkäissä teoksissa on virkattuja kukkia ja terälehtiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Pidän väreistä! Saan niistä iloa ja energiaa elämään, hän kertoo. Myllyn teos Väriterapiaa (2022) koostuu seitsemästä taulusta.

Virkkaaminen on Myllylle varsin tuore harrastus, vaikka hän onkin tehnyt aikaisemmin paljon erilaisia käsitöitä.

– Olen muun muassa neulonut, kutonut kangaspuilla sekä tehnyt nukkekoteja, hän kertoo.

Myllyn teos on tärkeässä roolissa näyttelyssä, sillä sen ympärille on rakennettu kilpailu. Kilpailussa pitää arvata, kuinka monta virkattua kukkaa ja terälehteä teoksessa on yhteensä.

 

Kevätunelmia-näyttely esillä Salon pääkirjastossa 3. kesäkuuta saakka.

 

Mental Health Art Week

Tapahtumaviikkoa voi seurata Salon ja kriisikeskus Etapin sivujen lisäksi sosiaalisen median kanavissa.

Instagram:@salonkriisikeskusetappi @kulttuuriassat @salovapaalla @salonkaupunki @kirjantalo

Facebook: @KriisikeskusEtappi @kulttuurisalo @salonkaupunki @kirjantalo

Aihetunnisteet ovat: #salonkriisikeskusetappi #mielisalo #kriisikeskusetappi #MHAW #mielenterveyskuuluukaikille #hyväämieltäkulttuurista #kulttuurisalo #kirjantalo

Teemaan liittyvää ohjelmaa ja sisältöä voivat toteuttaa kaikki aiheesta kiinnostuneet.

 

Hyvää mieltä kulttuurista -tapahtumaviikko näkyy Salossa

Kuluvalla viikolla vietetään Mental Health Art Week – Hyvää mieltä kulttuurista -tapahtumaviikkoa, joka näkyy myös Salossa.

Salossa järjestetään muun muassa konsertteja sekä pörriäispäivä. Luvassa on myös somevideoille jaettuja ajatuksia taiteesta, kulttuurista ja hyvinvoinnista, oman sydänaarrekartan valmistusta, sanataidetyöpaja ja posetiivareita. Tapahtumista löytyy lisää tietoa esimerkiksi kaupungin nettisivuilta.

Salossa tapahtumaviikon järjestävät yhteistyössä Kriisikeskus Etappi (Mieli Salon mielenterveys ry), Salon kulttuuripalvelut sekä Kirjan talo.

Mieli Suomen Mielenterveys ry:n tapahtumaviikko järjestetään vuosittain toukokuussa viikolla 21. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään jo kahdeksannen kerran.

Viikon tapahtumat madaltavat kynnystä keskustella mielenterveydestä ja sen merkityksestä. Viikon aikana kiinnitetään erityisesti huomiota kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutuksiin. Viikon teema on tänä vuonna toivo ja rohkeus.