Omavaraisuudella monta uhkaa

0
Kuluttajat joutuvat katsomaan entistä tarkemmin, mitä ruoka maksaa.

Ruuan kallistuminen on synnyttämässä hankalasti ratkaistavan yhtälön. Sekä koronapandemia että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa korostavat elintarvikeomavaraisuuden merkitystä. Kun hinnat nousevat vauhdikkaammin kuin ansiot, kuluttajan katse kääntyy luonnollisesti aiempaa halvempiin vaihtoehtoihin. Usein ne ovat ulkomaisia. Myös kuluttajan käyttäytyminen voi uhata omavaraisuutta.

Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) puolestaan uhkasi eduskunnan kyselytunnilla kotimaisia kaupan keskusliikkeitä lakimuutoksilla, jos ne eivät ala maksaa maatalousyrittäjille tuotteista nykyistä parempaa hintaa. S-ryhmän ja Keskon osuus koko suomalaisesta päivittäistavarakaupasta on yhteensä yli 80 prosenttia.

Maatalouden kannattavuuskriisiin haetaan ratkaisuja niin tuottajahinnoista kuin verotuksesta. Kannattavuus on suorassa yhteydessä omavaraisuuteen. Jos tuottajia ei ole, ei ole kotimaista ruokaakaan.

Esimerkiksi viljan ja öljykasvien hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla korkeuksiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa. Kumpikin maa on merkittävä viljan ja öljykasvien tuottaja.

Normaalioloissa Suomessa pärjätään pitkälti kotimaisella viljalla, mutta viime vuoden huonojen satojen vuoksi on jouduttu kirjaimellisesti syömään varastoja. Luonnonvarakeskus Luke arvioi, että seuraavaksi nousevat rajuimmin vilja-, liha- ja maitotuotteiden hinnat. Alkuvuoden aikana ruokakassia ovat kallistaneet kahvi, kala ja vihannekset.

Kuluttajat joutuvat katsomaan entistä tarkemmin, mitä ruoka maksaa. Kun se on kalliimpaa kuin ennen, myös muiden välttämättömyyksien hinnat alkavat kiinnostaa aiempaa enemmän. Vaihtoehtoja kaupoista löytyy rasittavuuteen saakka.

Pahimmillaan tästä seuraa, että erilaisten halpatuotteiden suosio kasvaa entisestään. Kalliimman ja kestävämmän kulutustavaran sijaan kaupassa valitaan halvempi ja heikompi. Silloin kehitys kääntyy maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta väärään suuntaan.