Salo aikoo houkutella Paikun busseihin matkustajia tarjoamalla kyydit ilmaiseksi juhannuksesta heinäkuun loppuun. Salolaiset ovat käyttäneet yhteistä joukkoliikennettä tähän mennessä laiskasti.
– Suurin osa matkustajista on koululaisia, jotka matkustavat koulukuljetuslipulla, kaupunkikehitysjohtaja Mika Mannervesi toteaa.
Maksuttomien kesäviikkojen tavoitteena on kannustaa ihmisiä kokeilemaan joukkoliikennettä ja madaltaa myös kynnystä matkustaa linja-autolla talvisaikaan. Tulossa on myös uusi vuorokausilippu sekä keskipäivän alennettu kertalipputaksa.
– Jos busseissa tulee ruuhkaa, se on ongelma, jota me ratkomme ihan mielellämme, Mannervesi naurahtaa.
Kaupunkikehityslautakunta käsittelee tiistaina esitystä, jonka mukaan Paikulla saa matkustaa ilmaiseksi 23. kesäkuuta ja 31. heinäkuuta välisen ajan. Kokeilun aikana kuljettajat tallentavat matkustajamäärän lippulaitteilla. Kuljettajilla on oikeus jättää matkustaja pysäkille, jos auto on täynnä. Lisäautoja ei hankita, vaikka ruuhkaa joillain reiteillä syntyisikin.
Aikaisempien kesien matkustajamäärien perusteella on arvioitu, että maksuttomuus veisi lipputuloja noin 25 000 euroa.
Mannervesi mainitsee kokeilun yhdeksi syyksi lipunmyynnin, kun Paikun palvelupiste siirtyi Steissin Metka-kahvilasta kaupungintalolle toukokuun alussa.
– Kaupungintalon ovet ovat lukossa juhannuksesta heinäkuun loppuun. Asiakaspalvelu olisi sitten pitänyt järjestää jotenkin muuten.
Kaikille ilmainen Paikku-liikenne antaa myös ukrainalaisille sotapakolaisille mahdollisuuden matkustaa ilmaiseksi.
– Tällä tavoin turvataan heidän työllistymistään tai kielikurssilla käymistä, etteivät ne tyssää ainakaan siihen, ettei ole varaa kulkea.
Matkustajia houkutellaan Paikun kyytiin myös kahdella uudella lipulla. Vuorokausilippu on tarkoitus ottaa käyttöön heti kesäkuussa koulujen päätyttyä. Lipulla voi matkustaa rajoituksetta vuorokauden.
– Se on kalliimpi kuin kaksi lippua mutta halvempi kuin kolme lippua. Esimerkkinä voisi mainita Teijon ja Mathildedalin alueen, jossa on kesällä paljon tapahtumia. Voi siirtyä helposti paikasta toiseen.
Elokuussa myyntiin on tulossa aikuisten kertalippu, jolla voi matkata päiväsaikaan halvemmalla. Lippu maksaa kello 10.00 – 12.59 välisenä aikana 2,20 euroa, kun kertalipun hinta muuten on 3,30 euroa.
Koronaepidemia on hankaloittanut elokuussa 2019 alkaneen Salon uuden joukkoliikenteen alkua.
– Meillä ei ole ollut yhtään täyttä Paikku-vuotta. Nyt koronatilanne on sellainen, että joukkoliikenteessäkin kulkemista uskaltaa jo vähän markkinoida, Mannervesi muistuttaa.
Professori Heikki Liimatainen Tampereen yliopistosta ei jaksa uskoa, että ilmainen joukkoliikenne houkuttelisi keski-ikäisiä sankoin joukoin bussimatkustajiksi.
– Kulkutapaa valittaessa vaiva ja aika ovat paljon tärkeämpiä kuin raha. Joukkoliikenteen palvelutaso, vuorovälit ja matkan nopeus verrattuna henkilöautoon vaikuttavat paljon enemmän kuin matkan hinta.
Jos matka-aika joukkoliikenteellä on kaksinkertainen henkilöautoon verrattuna, sitä eivät Liimataisen mukaan käytä muut kuin autottomat. Taajamien lyhyillä matkoilla on puolestaan huomattu, että ilmainen joukkoliikenne on korvannut lähinnä kävelyn ja pyöräilyn.
– Näyttää siltä, ettei nykyinen polttoaineiden hintakaan ole muuttanut ihmisten kulkutapaa. Polttoaineiden hinta on noussut kymmeniä prosentteja, mutta liikennemäärät ovat viime viikkoina olleet vuoden 2019 tasolla.
Liimatainen aloittaisi maksuttoman joukkoliikenteen koululaisista, joille bussilla kulkemisesta voisi tulla tapa. Hän tarjoaisi muutaman kuukauden ilmaislippua myös uusille asukkaille.
– He saisivat kokemuksia joukkoliikenteen toimivuudesta ja voisivat jäädä sen käyttäjiksi.
Imatran kaupunki kampanjoi joukkoliikenteen puolesta viime syksynä. Ikäihmisille ja nuorille suunnattujen markkinointivideoiden ja muun mainonnan lisäksi kaupunki tarjosi ilmaismatkoja erilaisten tapahtumapäivien yhteydessä.
”Kampanjalla saatiin lisää matkustajia busseihin ja ostajia kausilipuille”, Imatra kertoi tiedotteessa helmikuussa.
Helsingin kaupunginvaltuusto puhui ilmaisesta joukkoliikenteestä vilkkaasti joulukuussa. Valtuustoaloite maksuttomuuden vaikutusten selvittämisestä ei mennyt läpi, mutta valtuustosalissa aihe herätti Helsingin Sanomien mukaan intohimoisia puheenvuoroja.
Maailmassa on tällä hetkellä toistasataa kaupunkia, joissa joukkoliikenne on joko täysin tai kokonaan ilmaista. Tallinnalaiset ovat voineet matkustaa kotikaupungissaan maksutta vuodesta 2013.
300 € olisi Epassissa käyttämätöntä rahaa paikallisliikenteeseen mutta vieläkään matkakorttia ei ole mahdollista maksaa työsuhdematkaetujärjestelmillä. (Epassi, Smartum, Eazybreak).
Mitäs läksit, nuo eivät edes ole mitään oikeita maksuvälineitä.
Joitakin kertoja kannattaa käyttää – aikataulut vaan ei aina sovi ja keskustaan pääsee yleensä pyörällä nopeammin.
Kaupunkialueen reitit voisitte tarkistaa paremmin asukkaita palveleviksi. Liitosalueiden vuorojen reitit voivat ehkä pysyä samoina. Ehkä Perttelistä tulijat eivät tykkää kiertää Ollikkalaa tai Tupuria, ja se on ymmärrettävää, koska kotiin on kiire.
Saisiko Paikkuun vaikka yhden myöhäisvuoron.
Ja iltatori-iltana kotimatkavuoro myös liitosalueiille, vaikka pienemmälläkin bussilla – Salosta 20.20 tai. 20.30 lähtöajat.
Olisi tarpeellisia nuo muutamat ilta- ja viikonloppuliikennöinnit, vaikka sillä pikkubussilla. Iltatori-iltoina varmasti olisi busseihin tulijaa enemmänkin, silloin normibussi on paikallaan. Ja onhan ihmisillä muitakin menoja kuin Salon tapahtumat, kuten junalle meno ja kaukoliikenne.
Salon kokoisessa kaupungissa paikallis-lähiliikenteen ylläpito tavallaan on yksi iso suuri vitsi.
Toisaalta välimatkat ovat lyhyitä mutta toisaalta ne ovat joskus pitkiä. Kun ne ovat pitkiä niin ongelma on se, että lähtökohdan ja määränpään välillä ei ole mitään.
Harvoin siellä määränpäässäkään mitään on. Jos ei nyt jotain asutusta lue mukaan. Tiivisrakentaminen ja palveluiden laaja saatavuus on se juttu.
Salosta ne puuttuvat tyystin. Väestön ikäjakauma on vielä oma juttunsa. Kaikki nämä selittävät sen miksi Paikku ei vedä. Ympäristöystävällisin ja taloustehokkain veto olisi Salossa luoda ratikkaverkosto tai ottaa paikallisjunaliikenneverkosto käyttöön. Vaihtoehtona olisi myös lisätä sähköpyörien ja sähköskuuttien määrää.
Täytyy myöntää että tämä paikku juttu Salon seudulla ja maalaiskunnissa on täyttä teatteria. Valitettavasti ei asioita voida hoitaa järkevästi.
”Taloustehokkain veto olisi Salossa luoda ratikkaverkosto tai ottaa paikallisjunaliikenneverkosto käyttöön”, heh heh. Käytetty bussi maksaa ehkä 100.000,- (en tiedä mutta heitin hatusta), ja sillä rahalla ei saa edes sataa metriä ratikkakiskoja.
En ole myöskään havainnut käyttämätöntä paikallisjunaliikenneverkostoa, ja sen rakentaminen se vasta maksaisikin.
Ympäristöystävällisin vaihtoehto on sähköbussi, joita on käytössä Helsingissä. Niitä ladataan päätepysäkillä katolle laskeutuvasta virtakiskosta.
Huh-huh. Samassa lausessa puhutaan kustannustehokkuudesta ja ratikkaverkostosta. Salon asukasluvulla ja hajanaisella yhdyskuntarakenteella. Kas kun ei metroa ehdotettu. Turun yhden Varissuo-satama linjan todellisiksi kustannuksiksi on arvioitu lähes miljardi. Virallisissa, alimitoitetuissa laskelmissa siitä on saatu kustannustehokas, kun on laskettu ratikan tuovan lisäarvoa gryndereille linjan äärellä sekä ”unohdettu” kalusto, varikko ja operatiiviset kulut.
Saloon sopisi pikemminkin hevosten tai traktoreiden vetämät katetut vaunut.
Onhan se helppo tarjota ilmaisia matkoja kun osa reiteistä lopetetaan kesäksi. Esim. Salo-Hajala reitti. Mietin vaan moniko koululainen on kyytiä käyttänyt ja eikö koululaiset kulje kesällä? Muutenkaan koko paikusta ole ollut hyötyä, kun ei liiku iltaisin. Hajalassa on paljon ukrainalaisia, vai ajatteleeko kaupunki että majoituksen tarjoaja tarjoaa myös kaikki kyydit?
Vähän samaa skepsismiä itselläni.
Toki Salossa on eläkeläiset jotka pääsevät nyt nauttimaan ilmaiskyydeistä palvelujen äärelle.
Jos vaan heinäkuussa olisi niitä palveluja tarjolla. Salo kun sulkeutuu käytännössä heinäkuuksi.
Kaikki työikäiset puolestaan eivät ole heinäkuussa lomalla. Ja kuten muutkin ovat kommentoineet: ilta-aikoihin paikun aikataulut eivät palvele ihan parhaiten.
Suomeksi käännettynä, näiden kommentoijien mukaan. Mikään ei käy, ja kaikki aikataulut on pielessä.
No, arkisin kyllä käy. Mut työmatka on niin lyhyt, että on helppo kävellen kulkea. Vihreämpääkin.