Alku oli lupaava, parin vuoden tauon jälkeen salolaiset pääsisivät jälleen nauttimaan nykymuodossaan parikymmenvuotisesta vappuperinteestä vappuaattona, Seppä Laurin lakituksesta.

Torilla oli kivasti pöhinää ja insinööriliittokin tutulla paikalla jakamassa ilmapalloja. Jokiterassit olivat avanneet, hienoa. Ei kun patsaalle!

Mutta mitä ihmettä, Seppä Lauriin nojaa alumiiniset nojatikkaat henkilönostimen loistaessa poissaolollaan. Ei kai Salon kaupunki salli vuonna 1963 kuvanveistäjä Ben Renvallin veistämään pronssiseen veistokseen kiipeämistä nojatikkailla?

Varsinkaan, kun alkupuheessaan toimikunta mainosti kaupungin olevan yksi tilaisuuden sponsoreista. No, näin se lakitus tuli kuitenkin hoidettua. Lieneekö Veturitallin ammattilaisilta kysytty lupa hommaan?

Tietääkseni alun alkaen henkilönostinta alettiin käyttämään, kun veistos ei enää liene kiipeämisen kestävässä kunnossa. Lisäksi taitaa olla vielä niin, ettei henkilön taida olla sallittua kiivetä nojatikkailla paria askelmaa korkeammalle turvallisuussyistä.

Kolmas kivi kengässä alkoi hiertää, kun paikalle kuulutettiin illan pääpuhuja, kaupungin uusi vapaa-aikajohtaja Antti Mattila. Juuri ja juuri kuulin sen. Kulttuurintekijänä ja -kokijana odotin kuulevani ehkä hieman tulevia kulttuurilinjauksia, esimerkiksi kymmenen prosentin verran koko puheen pituudesta.

Nyt kävi kuitenkin niin, että noin 15 metrin matkan päästä mikrofonista kuulin ehkä kymmenen prosenttia koko puheesta tuulen viedessä muun äänen mennessään.

Valitettavasti tällä kertaa toimikunnan pienet treenikämpän kitaravahvistinkaiuttimet eivät riittäneet tuottamaan tarvittavaa äänenpainetta, jolla olisi katettu koko laaja alue, jossa ainakin parisataa kuulijaa yritti pinnistellä kuullakseen puheen.

Napinaa ja turhautumista äänentoiston heikkoudesta kuulin kyllä sieltä täältä yleisöstä. Paikallisen Salontekijän sanoin: hankitaan osaamista Salosta. Salossakin on pari ihan käypää nostolaite- ja äänentoistoalan yritystä ensi kertaa silmällä pitäen.

Timo A. Aalto
esitystekniikan ammattitutkinto-opettaja