Piritan palvelukeskus tunnetaan Anisia paremmin – Salon Palvelutalosäätiön vuokra-asuntoihin jonotetaan, mutta monille ne eivät ole tuttuja

2
Salon Palvelutalosäätiön hallituksen puheenjohtaja Pertti Vallittu (vas.), entinen toimitusjohtaja Erja Palin, uusi toiminnanjohtaja Anne Rantalaiho ja hallituksen varapuheenjohtaja Pirjo Virtanen. Taustalla Anisin palvelukeskuksen taloja. Kuva: SSS/Talvikki Salin

Salon Palvelutalosäätiön vuokra-asunnot ovat niin suosittuja, että niihin jonotetaan. Säätiöllä on yhteensä 90 vuokra-asuntoa, joita se vuokraa ikäihmisille ja vammaispalvelun asiakkaille. Vuosittainen liikevaihto on 700 000 euroa. Moni salolainen ei kuitenkaan tiedä säätiön asunnoista.

– Ollakseen Salossa niin iso vuokranantaja, säätiö on aika huonosti tunnettu. Moni tuntee varsinkin K-Citymarketin vieressä olevan Piritan palvelukeskuksen punaiset talot, mutta he eivät tiedä, mitä ne ovat, toteaa säätiön uusi toiminnanjohtaja Anne Rantalaiho.

 

Salon Palvelutalosäätiö omistaa ja ylläpitää kahta kiinteistökokonaisuutta. Piritan palvelukeskus sijaitsee Hämeentiellä K-Citymarketin vieressä ja Anisin palvelukeskus Anisissa lähellä golfkenttää ja Perniöntien liikennemyymälää.

Piritan palvelukeskuksessa on 49 asuntoa ja Anisin palvelukeskuksessa 41 asuntoa. Yksiöitä on 76 ja kaksioita 14. Kysyntää asunnoilla riittää, sillä jonossa on tällä hetkellä yli 20 hakijaa. Suurin osa hakijoista haluaa kuitenkin Piritaan.

– Aninen ei jostain syystä ole niin haluttu kuin Pirita, vaikka Anisin asunnot ovat uudempia ja tilavampia. Anisin sijainti on rauhallinen, mutta ihmiset haluavat ilmeisesti lähelle kauppaa, toteaa säätiön entinen toimitusjohtaja Erja Palin.

Myös Piritan ja Anisin asukkaiden ikärakenne on erilainen: Piritassa keski-ikä on yli 80 vuotta ja Anisissa 64 vuotta. Salon Palvelutalosäätiö valitsee asukkaat yhdessä Salon kaupungin vanhustyöpalveluiden kanssa. Tärkein kriteeri on ikä, eli asunnot on tarkoitettu eläkeikäisille sekä eri-ikäisille vammaispalvelun asiakkaille.

– Kaupungin kotihoidon asiakkaat ovat valinnassa etusijalla, koska kotihoidon on helppo käydä heidän luonaan palvelukeskuksessa. Myös kiireelliset tapaukset menevät jonossa ohi. Salossa on ongelmana, että on paljon hissittömiä kerrostaloja. Jos asuu hissittömän talon kolmannessa kerroksessa ja liikuntakyky heikkenee, uusi asunto tarvitaan nopeasti, Palin havainnollistaa.

 

Salon Palvelutalosäätiössä on juuri tapahtunut vahdinvaihto: Anne Rantalaiho aloitti säätiön johdossa maanantaina Erja Palinin jäädessä eläkkeelle. Rantalaiho siirtyi Saloon Liedon kunnan ruokapalvelupäällikön tehtävistä.

Rantalaiho saa johdettavakseen 40 vuotta täyttävän säätiön. Salon Palvelutalosäätiön perustivat vuonna 1982 Salon kaupunki sekä Salon Invalidit ry, Salon Reumayhdistys ry, Salon Kehitysvammaisten Tuki ry, Salon Seudun Sotaveteraanit ry, Salon Seudun Rintamaveteraanit ry ja Mielenterveysyhdistys Salmi ry.

Säätiö perustettiin, koska tarvittiin lisää esteettömiä asuntoja. Piritan palvelukeskus valmistui vuonna 1984 ja Anisin palvelukeskus vuonna 1988.

– Silloin nämä asunnot olivat esteettömiä, mutta tänä päivänä niitä ei välttämättä katsota sellaisiksi. Mutta kiinteistömme ovat hyvin hoidettuja ja asumisviihtyvyys on hyvä. Vuokrahinta on melko edullinen, 11,20 euroa/neliö, Palin sanoo.

Säätiön talot eivät ole palvelutaloja, vaikka säätiön nimi siihen viittaa.

– Ainoa palvelumme on lounasruoka. Anisissa oleva ruokalamme valmistaa ruokaa, ja asukkaat voivat tilata aterian kotiinsa, myös Piritan asukkaat. Ennen koronaa Piritassa järjestettiin myös lounastarjoilu, mutta tällä hetkellä meillä ei ole henkilöstöresursseja pyörittää sitä, Palin kertoo.

 

Anne Rantalaiho näkee säätiön merkittävimpänä haasteena toiminnan rahoittamisen, sillä yhteistyö Salon kaupungin kanssa on päättynyt.

Salon kaupunki antoi aiemmin säätiölle tukea. Lisäksi se osti viereisen Anninkartanon ryhmäkodin ruuat Anisin palvelukeskuksen keittiöstä. Nyt yhteistyö jatkuu enää asukasvalinnan osalta.

– Meidän on löydettävä uusia keinoja ylläpitää kiinteistöjämme ja toimintaamme. Yksi mahdollisuus olisi kehittää ruokapalveluamme. Jo nyt ruokalamme on avoinna ulkopuolisille ruokailijoille seitsemänä päivänä viikossa. Voisimme tuottaa aterioiden kotiinkuljetuspalvelua, Rantalaiho miettii.

Säätiön hallituksessa on seitsemän jäsentä, joista Salon kaupunki nimeää puheenjohtajan ja kolme jäsentä. Hallituksen puheenjohtajana viime vuonna aloittanut Pertti Vallittu muistuttaa, että kaupunki on varannut myös Anisin palvelukeskuksen vieressä olevan tontin säätiötä varten.

– Yksi mahdollisuutemme olisi siis laajentaa, jos vain rahoittaja löytyisi. Kyllä me selviämme, Vallittu luottaa.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
6 kuukautta sitten

Tämän päivän ikääntyneet haluavat ehkä hakeutua paikkaan, josta voi vielä omin avuin lähteä kauppakeskukseen tai ehkä ihan torille asti. Ainakin sähköisen kulkuneuvon kanssa, jos jalkoja vaikka heikottaisikin. Siksipä senioritalollekin pitäisi löytyä tilaa keskustasta. Niin on monissa kaupungeissa tehtykin.

Veka
6 kuukautta sitten
Reply to  Tavis torilta

Annapa esimerkkejä, missä kaupungeissa näin on tehty? Vaikea nähdä, että keskusta raivattaisiin palveluasunnoiksi.