Kesän juhlakausi täystyöllistää salolaiset pitopalveluyrittäjät – ”Kyllähän tätä on odotettu”

0
Cafe 68:n yrittäjä Kirsi Orpana iloitsee, että juhlia saa järjestää tänä kesänä normaalisti. –¿On ollut todella sääli hääparien ja muiden juhlijoiden kannalta, että juhlia on jouduttu siirtämään lyhyelläkin varoitusajalla kahtena viime kesänä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salolaisilla pitopalveluyrityksillä on alkamassa kiireiset ajat. Kesäkuun alussa päälle painavat lakkiaiset ja sen jälkeen kalenterissa on muun muassa häitä ja rippijuhlia.

– Korona on hellittänyt otettaan ja epävarmuus on poistunut. Meillä valmistujaispäivä ja kesä ovat jo täynnä. Myös vuoden 2023 kesä on täyteen varattu, Teijo Cateringin yrittäjä Sanna Kallinen iloitsee.

Kallinen kertoo, että melkein 90-prosenttia hänen kesän varauksistaan koskee häitä.

– Suurin asiakaskuntamme on Helsingin suunnalla. Toki se vaatii hieman enemmän organisointia ja päivät tulevat pidemmiksi, mutta kiva työporukka auttaa asiassa. Työntekijät kyselevät, että mihin päin lähdemme tällä kertaa, Kallinen sanoo.

Cafe 68:n yrittäjä Kirsi Orpana kertoo, että tulevan kesän kalenteria täyttää entisestään edellisiltä kesiltä koronan takia siirretyt juhlat.

– Sellainen tauko on kesällä, että henkilökunta saa lomansa pidettyä, mutta muuten on täyttä, Orpana vahvistaa.

Hän ei kuitenkaan valita, päinvastoin.

– Kyllähän tätä on odotettu. Hiljattain oli 130 hengen tilaisuus pitkästä aikaa. Kun viime aikoina on ollut 13 hengen tilaisuuksia, niin isommat juhlat tuntuivat jo ihan työnteolta, Orpana naurahtaa.

Lakkiaisviikonloppu on Orpanan mukaan sellainen, että töitä voisi tehdä silloin kuinka paljon tahansa.

– Päivittäin tulee edelleen siihen kyselyitä. Kylmiön ja henkilökunnan rajat tulevat vastaan. On pakko myydä ei oota, Orpana kuvailee.

Myös Rosmariinin pitopalvelulle on ollut kysyntää.

–  Viime aikoina tilauksia on tullut etenkin kesän rippijuhlista. Lakkiaispäivän myimme käytännössä loppuun jo joulun tienoilla, yrittäjä Riitta Ranta-Mandelin kertoo.

Pitopalveluyrittäjille ylimääräistä päänvaivaa on tuonut talven ja kevään aikana tapahtunut raaka-aineiden hurja hinnannousu.

– Hinnat ovat tavaraa tilatessa täysin erilaiset kuin aikaisemmin. Myös dieselin kohonnut hinta vaikuttaa paljon. Kuljetuskustannukset ovat nousseet. Hinnat ovat kuitenkin asiakkaille ne, mistä olemme sopineet, Teijo Cateringin Kallinen painottaa.

Myös Cafe 68:n Orpana kertoo, että aiemmin sovituilla hinnoilla mennään.

– En olisi millään osannut ennakoida raaka-ainehintojen näin suurta nousua. Ajattelen kuitenkin niin, että hääpari on tehnyt tietyn budjetin ja menukortit on painettu kaksi vuotta sitten, niin on se vähän ikävää alkaa tehdä muutoksia hintoihin tai ruokailuihin tässä kohtaa, Orpana sanoo.

Rosmariinin Ranta-Mandelin kertoo myös, että nähtyihin hinnannousuihin ei ole pystynyt varautumaan.

– Asiakkailta saa onneksi ymmärrystä asiasta, Ranta-Mandelin kiittelee.

”Kylmiön ja henkilökunnan rajat tulevat vastaan. On pakko myydä ei oota.”

Juhlien tarjoilut noudattavat tänäkin päivänä tiettyä, perinteistä kaavaa, mutta myös trendejä seurataan.

– Sormisyötävät ovat muotia. Juhlia järjestetään kevyemmillä ruokatarjoiluilla, jolloin pöydässä on salaatteja ja pieniä herkkupaloja, Ranta-Mandelin kertoo.

Orpana mainitsee, että kasvisruokien suosio on selkeässä kasvussa juhlissa.

– Tänä kesänä meillä on kahdet häät, joissa on ainoastaan kasvisruokaa tarjolla.

Saman on havainnut myös Kallinen.

– Trendinä on, että tarjoilu on kasvis- ja kalapainotteinen. Punaista lihaa ei haluta enää niin paljon. Uudet perunat ovat ehdoton suosikki kesällä, ja myös nuoret tykkäävät perinteisistä ruuista.

Jälkiruokapuolella kermasta pursuavien täytekakkujen aika näyttäisi olevan ainakin tällä erää ohi.

– Suosiossa ovat juustokakut ja nakukakut. Nakukakuissa on sokerikakkupohja, mutta täytteet paistavat läpi eikä kermapursotusta ole lainkaan, Orpana selvittää.