Puolustusvoimat vastustaa Salon ja Paimion rajalle suunniteltuja tuulivoimaloita

14

Puolustusvoimat vastustaa Salon ja Paimion rajalle suunniteltuja uusia tuulivoimaloita.

Pääesikunnan operatiivinen osasto on antanut lausuntonsa CPC Finland Oy:n suunnitelmasta, joka sisältää 13 tuulivoimalaa Linnassuon alueelle. Voimaloiden korkeus olisi jopa 280 metriä.

Lausunnossa on otettu huomioon tutkavaikutukset sekä vaikutukset puolustusvoimien joukkojen ja järjestelmien käyttöön. Asiaa ovat selvittäneet eri puolustushaarat.

Ilmavoimien esikunnan mukaan tuulivoimahankkeen vaikutukset olisivat huomattavia. Voimalat aiheuttaisivat laajaa ja huomattavaa haittaa puolustusvoimien lakisääteisen tehtävän hoitamiselle. Ilmavoimat ei hyväksy suunniteltujen voimaloiden rakentamista.

Pääesikunta toteaa lausunnossaan, että tuulivoimaloilla arvioidaan olevan huomattavia vaikutuksia puolustusvoimien suorituskykyyn. Toteutuessaan hanke vaikuttaisi merkittävästi Suomen alueellisen koskemattomuuden turvaamiseen.

– Maanpuolustuksen toimintamahdollisuuksien turvaamiseksi puolustusvoimat vastustaa suunnitelman mukaisten tuulivoimaloiden rakentamista Paimion ja Salon Linnassuon alueelle, yhteenvedossa todetaan.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet pääesikunnan päällikön sijainen kenraaliluutnantti Kim Jäämeri ja pääesikunnan valmiuspäällikkö lippueamiraali Janne Huusko.

14 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tervemenoa myllyt
1 kuukausi sitten

Tämä on hyvä uutinen. Kaavaillun tuulivoimalan pylväskorkeuden näkymäalueella sijaitsee lukuisia vapaa-ajan asuntoja, jotka menettäisivät hankkeen myötä viihtyisyyttä ja markkina-arvoaan. Olen sitä mieltä, että tuulivoima kuuluu huomattavasti kauemmas ja olennaisesti harvempaan asutuille alueille kuin Salon ja Paimion rajalle. Puolustusvoimien sana on painava ja hyvä niin.

Keijo. K
1 kuukausi sitten

Nythän kaupungilla on Ympäristöministeriön myöntämät varat Märynummen voimaloiden aiheuttaman meluongelman luotettavaan tutkimiseen.

Mä vaan
1 kuukausi sitten

Olisi hienoa jos vapaa-ajan asunnoille sallittaisiin ainoastaan aurinkosähkö.
Silloin rakennettaisiin oikeita mökkejä, ei omakotitalon ominaisuuksilla varusteltuja mökkejä.
Paneelien määrällä voi kyllä vaikuttaa sähkön määrään, mutta kulutuksen määrä ratkaisee. Yhdelläkin paneelilla saa valot päälle ja kännykät ym ladattua.

Urpo
1 kuukausi sitten

Päinvastoin. Tuulivoima kuuluu kaupunkiin, koska siitä ei mitään haittaa kenellekään ole. Kaupungissahan pääosa sähkön kulutuksestakin tapahtuu, joten Salon keskustan pohjoispuolen kallioille mahtuu kivasti 20 voimalaa.

Ei maaseutu mikään kaupunkilaisten siirtomaa-alue ole, johon ulkoistetaan kaupunkilaisten tarvitsemien hyödykkeiden tuotannon haitat.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Samaa mieltä.

Koska monien kommentoijien ja saatujen tutkimustulosten mukaan ei mitään haittaa ole, niin kaupunkiin vaan ihan asutuksen keskelle.

Näin ei synny sähkön siirroista ja muunnoista läheskään niin paljon siirtotappioita kuin kaukaa maaseudulla tuotetusta sähköstä syntyy.

Yksi loistava sijoituspaikka tuulimyllyille on Tupuri.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Urpo

Oletko kuullut pienimmän haitan aiheuttamisesta. Maaseudulla nyt ei asu hirveästi ihmisiä, niin haittakin on pienempi. Asun kyllä itse maaseudulla, että ei tarvitse kirjoitella mitään kehäkolmosista tai viherpiipertäjistä.

Urpo
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

Jos melu pysyy lupaehtojen sisällä, kuten myllyfirmojen mallinnusten mukaan aina tapahtuu, haittaa ei aiheudu. Joskus menee tiukille, kun melualue ulottuu portin pieleen, muttei enää pihalle. Tällöin on samantekevää, onko melualueen tuntumassa 1 vai 10 000 asuntoa. Eli Tupuriin vaan myllyjä. Halikonlahden ympärilläkin näyttää olevan hyviä paikkoja ja yhden voisi laittaa joka päivä vihreämmän Salon maamerkiksi torille.

Vai aiheutuuko noista sittenkin haittaa, vaikka mallinnusten mukaan ei pitäisi.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Marko

”Oletko kuullut pienimmän haitan aiheuttamisesta.”

Mikä ihmeen haitta?

Juurihan Märyssä mitattiin luotettavasti, ettei mitään haittaa ole. Kaikki mahtuu lailliseen haarukkaan.

Eipä ole kauaakaan kun käskit muuttamaan muualle jos olematon ääni häiritsee.

Sinne vaan Tupuriin ja Pajulaan ja muihin hyviin paikkoihin, niin ei tule siirto- ja muuntotappioita.

Pitkästä siirrosta ja tarvittavista muunnoista tulee noin 10 % muuntotappiota. Tämä tappio vähenee, kun talot ovat lähellä.

Keijo. K
1 kuukausi sitten
Reply to  Allan

Haluaisin tietää enemmän siitä Märyn ”luotettavasta” mittauksesta. Eihän luotettavuutta voi olla sellaisessa toiminnassa, jossa puheet eivät pidä ja tallenteetkin pitää tuhota. Luotettava mittaus on tilattavissa, ja tulee se vielä tehtäväksikin.

Allan
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo. K

Keijo hyvä. Se luotettavuus-sana oli sarkasmia. Markohan haukkui sinut lyttyyn aiemmin niistä kommenteistasi, jotka koskivat Märyn voimaloiden melunmittauksia ja käski muuttamaan muualle. Nyt Marko itkee pienimmän haitan periaatteen perään, kun lisämyllyjä ehdotetaan asutuksen keskelle ja ehkä jopa hänen asuntonsa viereen.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Allan

Kannattaa edelleen muuttaa, vaikka Tupuriin.

Äänimaisema
1 kuukausi sitten

Märyn tuulimyllyjen ääni on satojen metrien päässä aika läpitunkeva, mutta häviää riittävän kauas mennessä. Jos tuulimyllyn näkyminen haittaa jonkun elämää, niin onhan sekin tietysti ikävää. Puolustusvoimat ei oikein avaa heille tulevaa haittaa, mutta heidän kantansa vaikuttaa varmasti. Eihän kuitenkaan kukaan ylemmän tason kantapeikko omista mökkiä lähialueella, siinä tutkivan journalismin paikka. Siivet tulisivat näkymään omallekin mökille, kuten nyt pätkä 110-tietä rekan kattojen tasolla, junarata, Vanha Turuntie ja moottoritie. Meluhaittaa en ole kokenut mistään, kun junakin viivähtää noin 15 sekuntia näköpiirissä. Kaksi säväyttävää melun lähdettä on. Traktori noin 7 m leveällä niittokoneella, jonka ääni muistuttaa lentoon lähtevää matkustajakonetta ja aiemmin rataa pitkin… Lue lisää »

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Äänimaisema

Puolustusvoimat on selkeästi kertonut haitan syyn. Tutkaan syntyy harhamaaleja, ja esimerkiksi katvealueet ovat aikamoisia, syitä on varmasti paljonkin. Kannattaa hakea myös itse sitä tietoa, eikä luottaa kaikkiin keijoihin.

Heli
1 kuukausi sitten

Kyllähän tuo vaikuttaa myös matalalla kulkeviin lentokoneisiin, helikoptereihin. Ja Medihelin reitti kulkee Turusta Saloon melkeinpä suunnitellua alueen läheltä. Ja puolustusvoimien kannan kyllä ymmärrän, varsinkin nyt, kun turvallisuus ei enää ole läpihuutojuttu.