Rikkinäisten ihmisten kasvu- ja rakkaustarina – Helmi Oja ja Jerry Sarlin ovat Vuohensaaren kesäteatterin Kaisu ja Erni

0
Liian paksu perhoseksi -näytelmän päähenkilöitä Kaisua ja Erniä tulkitsevat Helmi Oja ja Jerry Sarlin. Kuvat: SSS/Marko Mattila

Vuohensaaren kesäteatterissa valmistuu heinäkuuksi musiikkinäytelmä Liian paksu perhoseksi. Näytelmän harjoitukset aloitettiin puolitoista kuukautta sitten Salon Teatterissa, ja pari viikkoa niitä on pidetty jo ulkonäyttämöllä, Vuohensaaren linnun laulussa.

Liian paksu perhoseksi perustuu Sisko Istanmäen samannimiseen romaaniin vuodelta 1995. Romaaniin pohjautuva tv-elokuva rikkoi katsojaennätyksiä ensiesityksellään vuonna 1998. Tarinasta on tehty lukuisia näyttämösovituksia, ja Vuohensaaren kesäteatteriin sen on sovittanut ja ohjannut pieksämäkeläinen Janne Jämsä. Hän ohjaa ensimmäistä kertaa Salon Teatterille.

– Moni on sanonut, että se elokuva on niin ihana. Minä en ole sitä katsonut, mutta romaanin olen kahlannut läpi useita kertoja. Tämä on kahden hyvin rikkinäisen ihmisen kasvu- ja rakkaustarina. Jokainen meistä haluaa tuntea olevansa rakastettu ja hyväksytty, ja päähenkilöt Kaisu ja Erni eivät ole saaneet näitä asioita tuntea. Katsomossa saadaan kokea sekä ilon että surun tunteita, Jämsä kertoo.

Salon Teatterin toiminnanjohtaja Mia Kuisma on nähnyt elokuvan ja kuvailee, että Vuohensaaren näyttämöversio tulee toisaalta muistuttamaan sitä ja toisaalta ei yhtään.

– Elokuvassa pureudutaan enemmän synkkiin asioihin kuin tässä kesäteatteriversiossa. Erityisen raikkaan tästä versiosta tekee se, että tähän on yhdistetty musiikkia.

Tarina saa alkunsa, kun Ernin isä kuolee ja isän konkurssin partaalla oleva sekatavarakauppa jää hänelle. Erni laittaa lehteen ilmoituksen, jossa hän etsii kauppa-apulaista ja ilmoitukseen vastaa äitinsä kaupassa työskentelevä Kaisu.

Kaisu saapuu Ruutinojan sekatavarakauppaan, jossa häntä ovat vastassa äitinsä alistama Erni ja tämän hankaluuksia aiheuttavat sukulaiset. Topakka Kaisu laittaa kaupassa asiat järjestykseen, ja esteistä huolimatta Kaisun ja Ernin suhde syvenee rakkaudeksi.

Erninä Vuohensaaressa nähdään salolainen Jerry Sarlin, 24, joka on tuttu muun muassa Vuohensaaren kesäteatterin esityksestä Mustalaisleiri muuttaa taivaaseen ja Salon Teatterin Mustapukuisesta naisesta. Kaisua esittää helsinkiläinen Helmi Oja, 20, joka on aiemmin nähty Salon Teatterin Tippukivitapauksessa ja Suomen Kansallisteatterin Rikhard III:ssa.

– Halusin, että Kaisu ja Erni ovat nuoria ihmisiä niin kuin he romaanissakin ovat. Romaanissa he ovat myös fyysisesti eripariset, mutta näytelmässä siihen ei ole lähdetty. Kaisu on vahva ja Erni on herkempi, mutta sitä ei tarvitse mielestäni ulkoisesti korostaa, Jämsä toteaa.

Yhteensä näyttämölle astuu kolmentoista näyttelijän joukko. Mukana on sekä vanhoja tuttuja kasvoja että ensikertalaisia Salosta ja eri puolilta eteläistä Suomea.

Näytelmän on sovittanut ja ohjannut ensi kertaa Salon Teatterille ohjaava Janne Jämsä.

Salon Teatteri luonnehtii Liian paksu perhoseksi -esitystä musiikilliseksi tragikomediaksi inhimillisyydestä. Se on rakkaustarina, jota sävyttää surumielinen huumori.

– Pohjimmiltaan tämä näytelmä kertoo tunteiden näyttämisestä. Kaisu on menneisyyden haavojen kovettama, eikä hän helposti halua osoittaa tunteitaan. Erni taas uskaltaa näyttää tunteensa, ja hän on herkkyytensä takia joutunut omassa perheessään sorsituksi, Jämsä kuvailee.

– Ernin roolissa tunneskaala on varmaan laajin mitä missään aikaisemmassa roolissani, Sarlin myöntää.

Helmi Oja kuvailee näytelmän hahmoja hyvin moniulotteisiksi.

– Uskon, että katsojat pystyvät näkemään itsensä kaikissa näytelmän hahmoissa. Itse ihailen Kaisun hahmoa: hän on oman historiansa rikkoma, mutta hän tietää mitä haluaa, eikä anna muiden talloa häntä.

Näytelmän tarinaa siivittävät kotimaisten artistien kappaleet 1970-luvulta tähän päivään. Kappaleet on valinnut Janne Jämsä, ja mukana on muun muassa Pave Maijasen, Juha Tapion, Tuure Kilpeläisen, Ellinooran, Kirkan ja Kaija Koon lauluja, jotka kuullaan näyttelijöiden esittäminä. Musiikin sovituksesta, orkestroinnista ja äänisuunnittelusta vastaa Pasi Ketola ja laulut näyttelijöille harjoituttaa Roope Pelo.

Liian paksu perhoseksi Vuohensaaren kesäteatterissa (Satamakatu 102, Salo) 2.7.–13.8.