SvD: Ruotsi jättämässä Nato-jäsenhakemuksensa tiistaina – Ruotsin sosiaalidemokraatit päättävät Nato-kannastaan tänään

0

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet kertoo, että Ruotsi jättää Nato-hakemuksensa tiistaina, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.
Lehden tietojen mukaan kirje, joka sisältää Ruotsin hakemuksen sotilasliitto Naton jäseneksi, on tarkoitus jättää Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille tiistaina Brysselissä.
Ratkaisevaa Ruotsin hakemuksen kannalta on Svenska Dagbladetin mukaan se, saako Suomi oman Nato-jäsenhakemuksensa prosessin valmiiksi siihen mennessä.
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on aiemmin kertonut Aftonbladetille, että Suomi jättää Nato-hakemuksensa todennäköisesti keskiviikkona.

Ruotsin demarit päättävät Nato-kannastaan tänään

Ruotsin pääministeripuolue sosiaalidemokraatit päättää tänään Nato-kannastaan. Myönteinen kanta johtaisi hyvin todennäköisesti siihen, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä, sillä sosiaalidemokraatit muodostaa ainoana puolueena maan vähemmistöhallituksen.
Maanantaina Ruotsin hallitus pitää ylimääräisen Nato-kokouksen. Ruotsalaislehti Expressenin tietojen mukaan Ruotsin hallitus voi tässä yhteydessä antaa virallisen ilmoituksen Naton jäsenyyden hakemisesta.
Sosiaalidemokraattien jäsenistä ulkoministeri Ann Linde on kertonut oman Nato-kantansa olevan jo selvillä, mutta sekä hän että puolustusministeri Peter Hultqvist ovat sanoneet odottavansa kantojensa julkistamisen kanssa vielä puolueen päätöstä.
Ruotsissa hallituksen aiemmin viikolla julkistaman turvallisuuspoliittisen analyysin mukaan maan liittyminen Natoon lisäisi Ruotsin sekä sen naapurimaiden turvallisuutta ja nostaisi kynnystä sodalle Pohjois-Euroopassa.

https://www.svd.se/a/1OA7rW/uppgifter-natoansokan-kan-lamnas-in-pa-tisdag
https://www.expressen.se/nyheter/planen-skicka-in-en-ansokan-pa-mandag/

STT

Kuvat: