Salo nostaa palveluasumisesta maksamaansa hintaa loppuvuodeksi – palveluntuottajat ovat kertoneet kohonneista kustannuksista kaupungille

0
Tällä hetkellä Salon kaupungilla on tehostetun palveluasumisen ostopalvelujen piirissä 136 asiakasta. Kuva: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Salon kaupunki nostaa hintaa, jonka se maksaa ulkopuolelta ostetuista tehostetun palvelusasumisen paikoista.

Palveluntuottajat ovat olleet yhteydessä kaupunkiin ja kertoneet kohonneista kustannuksista. Viime syksynä hoitopäivän hinnaksi tälle vuodelle päätettiin 133 euroa.

Tällä viikolla sosiaali- ja terveyslautakunta nosti hinnan kesken vuotta 148 euroon. Korotus tulee voimaan kesäkuun alussa.

Palveluntuottajien kanssa on tehty sopimukset niin, että niitä voidaan jatkaa vielä ensi vuodelle.

Vuodenvaihteessa voimassa olevat sopimukset siirtyvät sote-uudistuksen myötä kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

– Lautakunta ratkaisee syksyllä, kilpailutetaanko hankinnat vielä kerran vai käytetäänkö optiota, sanoo Salon vanhuspalveluiden johtaja Salla Lindegren.

Kun kuntien kanssa neuvotellut sopimukset umpeutuvat, hoitopaikkojen hankinnasta ja hinnoista sopivat hyvinvointialue ja palveluntuottajat.

Lindegren arvioi, että eri kuntien tekemien sopimusten sisällöt ovat hyvin samanlaisia, ja eroa on lähinnä hoitopäivien hinnassa.

Salossa poliitikot halusivat nostaa hoitopäivän hintaa enemmän kuin asian päätettäväksi valmistellut vanhuspalveluiden johtaja.

Vt. sosiaali- ja terveyspalveluiden johtaja Anneli Pahta esitti valmistelun mukaisesti uudeksi hinnaksi 138 euroa. Marjatta Hyttinen (kok.) esitti kokouksessa Nilla Kososen (kok.) kannattamana, että päivähinta nostetaan 148 euroon. Jenni Salakari (vihr.) ja Taro Turtiainen (vas.) esittivät 143 euroa.

Ensimmäisessä äänestyksessä Hyttisen esitys voitti. Toisessa äänestyksessä se asetettiin Pahtan alkuperäistä esitystä vastaan. Hyttisen 148 euroa voitti äänin 12–1. Hyttisen ja Salakarin lisäksi sitä kannattivat Kalle Tekkala (kd.), perussuomalaisten Mika Laitinen ja Anne Nummi, vasemmistoliiton Mona Lautiala, SDP:n Pekka Lintunen, Juha Mäkilä ja Marko Poikela ja Liike Nytin Satu Paananen.

Taro Turtiainen kannatti toisessa äänestyksessä Pahtan esitystä.

Tällä hetkellä Salon kaupungilla on tehostetun palveluasumisen ostopalvelujen piirissä 136 asiakasta.

Kaupungin palveluseteli on käytössä 11 asiakkaalla.

Lautakunnan päätös nostaa kustannuksia tänä vuonna budjetoidusta 450 000 euroa.

Suurin osa Varsinais-Suomen kunnista on mukana Turun järjestämässä ikääntyneiden tehostetun asumispalvelun hankinnassa. Siinä viime vuoden lopulla hoitopäivän hinnaksi vahvistettiin 134,83 euroa.