Salon kulttuurin venyvät eurot – kaupunki tukee kulttuuria yhteistyösopimuksilla ja avustuksilla, mutta rahaa pitäisi olla satatuhatta euroa vuodessa enemmän

0
Salon kulttuurituottajat Suvi Aarnio ja Sini Lundgrén toivovat, että kaupungissa olisi mahdollisuuksia kehittää kulttuurielämää ja tuoda mukaan myös uusia toimijoita. Se vaatisi lisää euroja. Kuva: SSS arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tanssia, teatteria, kuvataidetta, musiikkia, sirkusta, tapahtumia – matkailijoita Saloon ja elämää kaupungille.

Lapsille, aikuisille ja ikäihmisille – ja myös niille, jotka eivät itse pääse palveluiden pariin.

Salon keskustassa, mutta ei vain siellä – muista alueellinen tasapaino!

Salon kulttuurituottajilta Suvi Aarniolta ja Sini Lundgrénilta vaaditaan yhden sortin sirkustaitoja, kun kaksikko tasapainottelee miettiessään, mihin kaupungin kulttuurirahat ja -avustukset suunnataan ja miten palvelut parhaiten kattavat koko Salon ja tavoittavat erilaiset kohderyhmät.

Suvi Aarnio puhuu nimenomaan sijoittamisesta ja investoinneista mieluummin kuin avustuksista.

– Kulttuuriväki ei ole mitään ressukoita, jotka tarvitsevat avustuksia! Kyse on siitä, että esimerkiksi keväällä 2022 toteutetun kulttuurikyselyn vastaajista 92 prosenttia piti omaan hyvinvointiin eniten vaikuttavana seikkana viihtyisää elinympäristöä, jossa taidetta ja tapahtumia on tarjolla ympäri vuoden. Kulttuuritoimijoilta kaupunki ostaa asiantuntijapalveluita, jotka tukevat tätä tavoitetta, hän määrittelee.

Salon vapaa-ajan lautakunta jakoi keväällä noin 160 000 euroa avustuksia kulttuurin toimijoille. Suurimmat avustukset saivat Teatteriyhdistys Vinssi (42 000 euroa) ja Salon teatteri (29 000 euroa).

Vakiintuneiden teattereiden ja Halikon musiikkiyhdistyksen (18 000 euroa) takana avustussummat pilkkoutuvat satasiin tai muutamiin tuhansiin euroihin. Avustuksia myönnetään yhdistyksille yleisavustuksina tai esimerkiksi taiteilijaryhmille esitysten tai taideteosten luomiseen.

Kerta-avustusten lisäksi kulttuuritoimi tekee yhteistyösopimuksia vakiintuneiden kulttuurialan toimijoiden kanssa vuodeksi kerrallaan.

Sellaisia ovat esimerkiksi ympärivuotista konserttitoimintaa järjestävä SaloJazz, klassisen musiikin konserttisarjan toteuttava Salo Chamber ja omia festivaalejaan järjestävät Lasten laulukaupunki ry ja Salo Irish ry.

Kulttuurin yhteistyösopimuksia Salossa on tehty kymmenkunta vuotta. Niiden tarkoituksena on tukea vakiintuneita kulttuurialan toimijoita, jotka elävöittävät kaupunkia.

– Hyvä esimerkki on Wiurilan kesä, joka on järjestänyt vuosittain merkittäviä ja korkeatasoisia taidenäyttelyitä. Niihin on vapaa pääsy, ja kartanomiljöössä järjestetyt näyttelyt houkuttelevat ihmisiä laajasti, Suvi Aarnio perustelee.

Kulttuurin yhteistyökumppaneiden kanssa kaupunki voi myös neuvotella sen toiminnan sisällöstä. Esimerkiksi tästä käy Salo Chamber.

– Yleisöltä on tullut paljon toiveita, että klassisen musiikin konsertteja halutaan lisää. Yhteistyössä Salo Chamberin kanssa tähän voidaan reagoida. He pystyvät ottamaan konsertteihinsa myös erilaisia kokoonpanoja ja vaihtuvia sisältöjä.

Kaupungin on tarjottava kulttuuria myös ikäihmisille ja lapsille. Yksi osa tätä on yhteisömuusikko Anna-Maaria Varosen kanssa tehty yhteistyösopimus. Hän tekee päiväkotikiertueen ja esiintyy kaikille esikouluikäisille osana Salon kulttuurikasvatussuunnitelmaa. Varosen toinen kiertue kattaa Salon hoivakodit, ja ohjelmistoa on suunniteltu erityisesti muistisairaille.

Kulttuurituottajat Aarnio ja Lundgrén antavat yhdistyksille ja kulttuurin toimijoille käytännön apua viestinnästä markkinointiin ja neuvontaan.

Kahden ihmisen aika on kuitenkin rajallista, ja niin on myös kulttuuritoimen rahakirstu. Työmäärä on tuplaantunut, mutta määrärahat eivät. Jos kulttuuri ei saa lisää rahaa, se ei pysty kehittymään eikä uusiutumaan.

Kulttuurituottajien mukaan kaikkea toimintaa ei voi myöskään toteuttaa markkinavetoisesti, vaan tulee tarjota uudenlaisia vaihtoehtoja.

– Emme halua menettää vanhoja hyviä yhteistyökumppaneitamme. Saloon on kuitenkin viime vuosina muuttanut uusia vahvoja toimijoita, jotka olisivat valmiita kehittämään uutta toimintaa. Meillä ei ole nykyresursseilla mahdollisuuksia lähteä mukaan, Sini Lundgrén harmittelee.

Kulttuurituottajat ovat tehneet omia arvioita, paljonko lisärahoitusta he tarvitsisivat oman työsarkansa kehittämiseen.

– Me emme puhu miljoonista. 100 000–200 000 euroa vuodessa lisää olisi sellainen summa, että sillä yleiset kulttuuripalvelut voisi vähän paremmin palvella kaupunkilaisia pitkäjänteisesti, kehittyen ja uudistuen. Pystyisimme tuottamaan palveluita nykyistä laajemmin ympäri Saloa sekä toteuttamaan säännöllistä toimintaa esimerkiksi kulttuurikasvatuksen ja kulttuurihyvinvoinnin tiimoilta lapsille ja ikäihmisille. Ammattitaiteilijat saisivat työstään korvauksen, joka heille kuuluisi. Pystyisimme olemaan parempia kumppaneita yhdistyksille, jotka ovat kantava voima palveluiden tuottamisessa.

Kulttuurituottajien mielestä kulttuurilla on mieletön potentiaali Salossa. Se pitäisi vain saada nykyistä paremmin esille ja osaksi kaupungin arkista elämää.

Kulttuurin yhteistyösopimukset Salossa 2022

Kuvataide ja muu visuaalinen taide

Wiurilan kesä Contemporary ry, 11 000 euroa. Wiurilan kartanomiljöössä on esillä kesä-elokuun aikana Varsinais-Suomen laajin suomalaisen nykytaiteen näyttelykokonaisuus. Kesänäyttelyyn valitaan vuosittain yli kolmekymmentä suomalaista kuvataiteilijaa ja esillä on maalauksia, grafiikkaa, veistoksia, keramiikkaa, installaatioita ja video- ja valokuvataidetta. Lisätiedot: https://www.wiurilankartano.fi/wiurilankesa/

Tmi Bio-Kuva Jari Mäkilä, 4560 e. Laatuelokuvasarjan kevät- ja syyssarjan sekä ooppera- ja balettitaltiointien näytökset

Musiikki

Salo Irish ry, 4 000 e. Salo Irish Festivaali 17.-18.6.

SaloJazz ry, 10 000 e. Ympärivuotisen SaloJazz Live-konserttisarjan ja SaloJazz Festival 2022 tuotantokuluihin

Salo Chamber ry, 10 000 e. Klassisen musiikin konserttisarjan toteutukseen

Kansansaduista säveliksi, 10 000 e. Anna-Maaria Varosen suunnittelema ja toteuttama päiväkotikiertue kaikille kaupungin päiväkodeille osana Salon kulttuurikasvatussuunnitelma Nappulaa

Lasten laulukaupunki ry, 9 000 e. Lasten laulukaupunki-festivaalin tuotantoon.

Kulttuurihyvinvointi

Musiikilla muistoihin, 4 000 e. Anna-Maaria Varosen erityisesti muistisairaille suunnatun Musiikilla muistoihin -hoivakotikiertueen toteuttamiseen

Salon Viihdelaulajat ry, 3 000 e. Maailman mielenterveyspäivän 10.10.2022 konserttiin kulttuuritila Näkkärissä yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa sekä kaksi kaupunkilaisia yllättävää pop up -kuoroesitystä