Salon SDP haluaa Nikkasen eduskuntaan

0
Saku Nikkanen, 45, on ollut kunnallispolitiikassa mukana vuodesta 2009. Nyt hän on lähdössä kolmatta kertaa ehdolle eduskuntavaaleihin.

Salon SDP ehdottaa Saku Nikkasta kansanedustajaehdokkaaksi. Sosiaalidemokraattinen työväenyhdistys päätti asiasta torstai-iltana yksimielisesti.

Saku Nikkanen on ollut kunnallispolitiikassa mukana vuodesta 2009. Ennen viime vuoden kuntavaaleja hän mietti pitkään, mitä tehdä.

– Halu on politiikan tekoon ollut vahva, mutta elämässä on muutakin. Perheellisenä, tietyn ikäisenä ja jonkin aikaa mukana olleena tiedän, että politiikka syö valtavasti aikaa perheeltä ja työuralta.

Nikkanen on 45-vuotias liikunnanohjaaja. Hän on töissä Salon kaupungilla. Nikkanen on naimissa, ja Viitanlaaksossa asuvassa perheessä on kaksi lasta.

Mietintä johti siihen, että Nikkanen oli jälleen ehdolla. Hän oli Salon suosituin sosiaalidemokraatti vähän päälle tuhannella äänellä. Koko kaupungissa häntä paremmin menestyi vain perussuomalaisten Mikko Lundén.

Vaalien jälkeen Nikkanen valittiin kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi.

– Tulos oli niin hyvä, että muut alkoivat automaattisesti spekuloida, että miten jatkossa.

Seuraavaksi piti harkita ehdokkuutta aluevaaleissa. Todellisuudessa vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut, sillä ”SDP on pääministeripuolue, ja sote-uudistus on vahvasti SDP:n hanke”.

Aluevaaleissa Nikkanen oli runsaalla 1 200 äänellä demarilistan kakkonen Aki Lindénin jälkeen. Tulos nosti hänet hyvinvointialueen hallitukseen.

Saku Nikkanen on ollut ehdolla eduskuntaan kaksissa edellisissä vaaleissa. Salon demarien ykkösehdokas on ollut kansanedustaja Katja Taimela.

Nikkanen oli ehtinyt jo miettiä sitäkin, kannattaako enää yrittää kolmatta kertaa. Ajatus kääntyi, kun Taimela ilmoitti helmikuussa, että ei pyri enää viidennelle kaudelle.

Myös demarien suhtautuminen Nikkasen ehdokkuuteen muuttui.

– Olen saanut hyvin yksituumaista tukea valtuustoryhmästä sekä työväenyhdistyksen johtokunnasta ja jäseniltä. Se antaa energiaa. Ehdolle lähdettäessä täytyy olla vahva usko siihen, että on mahdollista päästä läpi.

Lopullisesti ehdokkaista päättää piirijärjestö.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

SDP:llä on nykyisessä eduskunnassa Varsinais-Suomesta kolme kansanedustajaa: turkulaiset Eeva-Johanna Eloranta ja Aki Lindén sekä Katja Taimela,  joka hänkin muutti tänä keväänä Salosta Turkuun.