Salon seudulla työttömyys vähenee kovinta tahtia maakunnassa, eikä Ukrainan sota vielä näy

0
Viime ja kuluvana vuonna avoimia työpaikkoja on ollut Varsinais-Suomessa poikkeuksellisen paljon. Eniten työpaikkoja on ollut maaliskuussa auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut lähes 50 prosenttia kovempaa kuin viime vuonna. Arkistokuvassa (SSS/Minna Määttänen) sairaanhoitajaopiskelijoita.

Salon seutukunnassa työttömiä työnhakijoita oli maaliskuussa kolmannes vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Salon seutu loistaa Varsinais-Suomen tilastoissa: työttömyys vähenee täällä nopeinta tahtia maakunnan sisällä.

Myös muissa Varsinais-Suomen seutukunnissa työttömyys siis vähenee, mutta hieman hitaammin.

Salon työttömyysaste oli maaliskuussa tasan 9,0. Helmikuussa Salon työttömyysaste oli 9,6.

Someron työttömyysaste oli 7,2.

MAALISKUUN aikana työttömien määrä yleensä supistuu helmikuuhun verrattuna. Näin tapahtui myös tänä vuonna koko Varsinais-Suomessa, ja työttömiä oli maaliskuun lopussa 1 300 henkilöä helmikuuta vähemmän.

Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 5 900 henkilöllä. Varsinais-Suomen vähentymistahti oli hieman hitaampaa kuin koko maassa yleisesti.

Sen sijaan maaliskuun työttömyysaste Varsinais-Suomessa (8,9 prosenttia) oli pienempi kuin koko maassa keskimäärin (9,5 prosenttia).

Varsinais-Suomen korkein työttömyysaste oli jälleen Turun kaupungissa, 12,3. Pienin työttömyysaste oli Sauvossa, 3,6.

MAALISKUUN viimeisenä päivänä avoimia työpaikkoja oli tarjolla Salossa 753 kappaletta. Se on 12 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Somerolla avoinna oli 95 työpaikkaa. Se on noin kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli maaliskuun viimeisenä päivänä auki 11 400 työpaikkaa eli jopa 63 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 33 700 kappaletta eli 15 600 enemmän kuin vuotta aiemmin, kertoo ely-keskuksen työelämäkoordinaattori Timo Vahtonen.

Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna maaliskuun aikana 23 200 kappaletta, joista 11 600 oli uusia, maaliskuun aikana avautuneita työpaikkoja. Uusia työpaikkoja tuli maaliskuussa tarjolle 51 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

ENITEN PAIKKOJA on ollut auki hoitosektorilla, jossa työvoiman kysyntä on ollut 50 prosenttia kovempaa tänä vuonna verrattuna vuoden takaiseen. Paikkoja on ollut määrällisesti paljon auki myös teollisuudessa (pois lukien metalli) sekä hotelli- ja ravintolasektorilla.

Prosentuaalisesti verrattuna eniten työvoiman kysyntää on ollut hotelli- ja ravintolasektorilla (+217 prosenttia), johdon tehtävissä (+160 prosenttia), ja kaupan alalla (pois lukien myynti) +109 prosenttia.

NORMAALIVUOSINA työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna. Nyt Ukrainassa käytävä sota saattaa heittää oman varjonsa tähän kehitykseen, arvioi ely-keskuksen Timo Vahtonen.

Tästä kertoo esimerkiksi se, että Valmet Automotive tiedotti perjantaina, että Uudenkaupungin autotehdas vähentää 1 100 henkilöä.

Tehtaan ahdingossa ei valmistusliiketoiminnan johtaja Pasi Rannuksen mukaan kuitenkaan ole kyse komponenttipulasta, vaan kokonaistilanteesta, joka on hidastanut päätöksentekoa.

 

FAKTA

Työvoimatrendit kevät 2022

  • Nuorten työttömyys pudonnut Varsinais-Suomessa yli 30 prosentilla viime vuoteen verrattuna.
  • Yli kaksi vuotta työttömänä olleiden määrän kasvu on jatkunut pandemian alusta lähtien.
  • Laitilassa pitkäaikaistyöttömien (työttömänä yli 12 kuukautta) määrä oli yli 70 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten.
  • Ammattitutkinnon suorittaneilla on hyvä imu työmarkkinoille.
  • Erikoisammattitutkinnon suorittaneiden kohdalla työttömien määrä oli 42 prosenttia pienempi verrattuna vuodentakaiseen.
  • Ulkomaalaisten työttömien määrä väheni vahvasti Salon seutukunnassa (33 prosenttia) ja kohtuullisesti myös muissa seutukunnissa.
  • Ukrainan sodan myötä heikentyneet suhdannenäkymät eivät näytä aiheuttavan isompaa vauriota työllisyyteen. Koronakriisin väistyminen tuo nostetta työvoimavaltaisille palvelualoille.