Salon seurakunta sai jälleen muhkean testamentin – 380 000 euroa käytettävä Halikon alueen vanhusten hyväksi

10
Salon seurakunta sai jälleen arvokkaan testamentin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Salon seurakunta on saanut jälleen uuden arvokkaan testamentin.

Viime vuoden elokuussa kuollut Elli Nieminen on testamentannut seurakunnalle koko omaisuutensa. Sen arvo on 380 000 euroa.

Nieminen jätti omaisuutensa käytettäväksi Halikon alueen vanhusten hyväksi. Lisäksi hän edellyttää seurakunnan pitävän huolta lähiomaistensa hautapaikasta 30 vuoden ajan siitä, kun nyt voimassa oleva sopimus päättyy.

Salon kirkkoneuvosto käsittelee testamentin vastaanottoa ensi viikolla. Esityksenä on, että seurakunta sitoutuu testamentin ehtoihin ja että varallisuus rahastoidaan Elli Niemisen nimeä kantavaan rahastoon.

Salon seurakunta ja sitä ennen toimineet vanhat seurakunnat ovat saaneet lukuisia testamentteja. Seurakunnalla on eri-ikäisiä testamenttirahastoja kaikkiaan 11, ja niissä on rahaa kaikkiaan lähes kaksi miljoonaa euroa.

Niemisen testamentin jälkeen rahastojen kokonaisarvo nousee kirkkaasti yli kahden miljoonan euron.

Salon Seudun Sanomat kertoi testamenteista tarkemmin tammikuussa. Kirkkoherra Timo Hukka totesi jutussa (SSS 13.1.2022), että testamenttivarojen käyttö voi olla hankalaa, jos alkuperäinen käyttötarkoitus on rajattu kovin ahtaasti.

Käytön puutteessa rahastot uhkaavat muuttua uinuviksi. Ihmiset eivät välttämättä tiedä koko rahaston olemassaolosta, ja raha jää käyttämättä.

Seurakunta on tätä varten kirjannut uusimpien testamenttirahastojen sääntöihin, että niistä pitää tiedottaa säännöllisesti. Silloin seurakuntalaiset tietävät hakea esimerkiksi testamenttivaroista jaettavia avustuksia.

10 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 kuukausi sitten

Josko tuosta olisi varaa hankkia jo muutama roskis hautausmaalle. Onko tosiaan siis hallintopalatsin rakentaminen vienyt varat niin vähiin, että vain yksi pieni roskapurkki vesipisteen vieressä on ollut mahdollista hankkia? Lajittele siinä sitten roskasi. Muille hautausmaille on sentään ollut varaa hankkia kaksi roskista, maatuvalle ja muovijätteelle omat.

Päivi Mäkinen
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

On niitä roskiksia hautausmaalla monessa paikassa. Aina kun olen tarvinnut, niissä on ollut hyvin tilaa lajitella maatuva ja polttokelpoinen erikseen.

Vaihtoehtoja on
1 kuukausi sitten

Taitaa nämäkin rahat hautautua kirkon pohjattomaan kirstuun kaikilta unohduksiin.

Keijo K.
1 kuukausi sitten

Vielä lisäyksenä, muutaman parkkipaikankin voisi merkitä hautausmaalla vieraileville, ettei sairaalassa asioivat tai työskentelevät niitä kaikkia valloittaisi. Mäessä olevia paria invaparkkipaikkaakin voisi kunnioittaa.

Yrmy
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Jos testamentti on määrätty halikkolaisille, ei sillä Uskelan mäelle parkkipaikkoja tehdä.

Keijo K.
1 kuukausi sitten
Reply to  Yrmy

Onko joku vaatinut tekemään uusia parkkipaikkoja? Mielestäni olisi helpompi vaan merkitä muutama paikka hautausmaalla tai kirkossa käyville.

Laitakaupungin likka
1 kuukausi sitten
Reply to  Keijo K.

Harvemmin vanhukset autoa ajavat. Toivon rahoja käytettävän työttömien palkkaamiseen vanhusten kävelyseuraksi tai ystäväksi kotiin kaffeseuraksi yksinäisille. Myös ruokapalvelua vanhusten kotiin toimitettuna toivon.

Maija
1 kuukausi sitten

Kannatan. Työllistetään edes muutama.

Perttelin suunnalla Eläkeliitto taitaa kävelyttää ikäihmisiä, mutta Halikosta ei ole yhteisistä ulkoilusta tietoa.

VK
1 kuukausi sitten

Liikenisiköhän testamenttivaroista Anjalan hautausmaan sulakevian korjaukseen jokunen ropo? Valot ovat olleet jo kohta vuosikymmenen pimeänä. Pimeänä aikana siellä voi omaistensa haudoilla käydä vain otsalampun valossa.

Tuskin sillä
1 kuukausi sitten
Reply to  VK

Anjala ei ole osa Halikkoa. Anjala on yksi kaupunginosa Salossa.

Vaikka siis Halikkokin on nykyään osa jotain muka mahtavaa suur-Saloa, niin se ei muuta sitä, että testamentilla on osoitettu 380 000 euroa käytettäväksi Halikon alueen vanhusten hyväksi. Ei Anjalan.

Sehän olisi vähintään testamentin tahdon vastaista, jos siitä alettaisiin jakamaan muihin kohteisiin.