SM-viikko 3/28: Kymppipalloa Salohallissa – biljardi on SM-viikon tutuimpien lajien joukossa

0
Turkulaiset Jouni Tähti ja Miia Virtanen lukeutuvat Suomen poolbiljardin huippunimiin. (kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen)

Kun beach taekwondo on Salon SM-viikon lajeista monelle tuntemattomin, on biljardi varmasti yksi tutuimmista. Tapahtumapaikkakin on käynyt viimeisimmän lähes 25 vuoden aikana useille perinteiseksi: Suomen mestaruudet ratkotaan perjantaina 1.7. ja lauantaina 2.7. Salohallissa.

Pelimuotona on se, jota moni on kokeillut eli pool. Sen alalajeista Salossa pelataan 10-palloa.

Muistin virkistykseksi ja kenties jollekin uutenakin asiana mainiten: 8-pallossa toinen pelaaja (yrittää) pussittaa raidallisia, toinen yksivärisiä palloja. Kun tämä tehtävä on suoritettu, siirrytään mustaan palloon.

9-pallossa mennään puolestaan numerojärjestyksessä niin, että pallon numero yhdeksän oikeaoppisesti reikään saava voittaa erän. 10-pallo on ysipallon kopio muuten paitsi sikäli, että palloja on pöydällä nimen mukaisestikin yksi enemmän. Lisäksi lyöjän pitää etukäteen määritellä se reikä, johon hän yrittää pallon toimittaa.

Biljardi kuuluu SM-viikon vakiokalustoon, sillä se on mukana lajivalikoimassa nyt neljättä kertaa. Salossakin pöydät ovat tavallista pienemmät, mikä merkitsee nopeatempoisia pelejä.

Suomen Biljardiliiton nettisivuilla on listattuna hieman yli sata lajiin keskittynyttä seuraa. Salon seudulla toimintaa pyörittää Salon Biljardiklubi.

Lisenssipelaajia on muutamia satoja, huvin vuoksi pallojen pussittamista yrittäviä ties kuinka moninkertainen määrä.

Suomen mestarit ovat vaihdelleet melko tiuhaan sikäli, että esimerkiksi miesten 10-pallossa tittelin saavutti 2010-luvulla usea eri pelaaja. Laajimmin mestaruuksia voitti tuolla ajanjaksolla Petri Makkonen, kun taas naisten puolella Marika Poikkijoki onnistui saavuttamaan ysipallossa aikanaan viiden peräkkäisen SM-kullan suoran.

Kansainvälistäkin menestystä löytyy edelleen. Suomen miehet saavuttivat maan historian ensimmäisen EM-joukkuekullan maaliskuussa. Ryhmään kuuluivat ykköspelaaja Makkosen lisäksi Casper Matikainen, Jani Uski ja Jani Siekkinen.

– Nostan tämän saavutuksen poolbiljardissa erittäin korkealle, yhdessä Mika Immosen maailmanmestaruuksien sekä Immosen ja Makkosen takavuosien poolbiljardin nelinpelin MM-voiton rinnalle, totesi lajipäällikkö Marko Muukka voitosta.

Poolbiljardi on Suomessa satunnaispelaajien keskuudessa snookeria suositumpaa. Tämä johtunee osaltaan siitä, että snooker on aloittelijalle huomattavasti vaikeampi pelimuoto.

Snooker palasi omasta lajiliitostaan Biljardiliiton alaisuuteen vuonna 1998.

TV-suosio on kuitenkin snookerilla jopa hämmentävän suuri. Televisiokanava Kutosella viime sunnuntaina kello 21 alkaneen MM-ottelun keskikatsojamäärä oli peräti 144 000.

Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.