
Primm, Nevadan osavaltio, Yhdysvallat, 28. maaliskuuta 2016. Päähenkilönä David Wiggins Junior.
Lämpötila oli aavikolla täydellinen. Tuuli tuiversi noin useiden kymmenien metrien sekuntinopeudella. Frisbeekiekoksi oli valittu mahdollisimman kevyt yksilö, jonka ainoa käyttötarkoitus oli välineen heittäminen mahdollisimman pitkälle.
Ja kovin pitkällehän se meni, tarkalleen 338 metrin päähän heittopaikasta. Wiggins otti terävän muutaman askeleen vauhdin, teki kuulantyöntäjän kaltaisen pyörähdyksen, karjaisi kuin keihäänheittäjä ja paransi omissa nimissään ollutta pituusheiton maailmanennätystä.
Frisbeen pituusheitto on yksi niistä Salon SM-viikon katsojan kannalta ihanteellisista lajeista. Kuka tahansa voi varsin helposti kokeilla itse, kuinka pitkälle väline lentää.
Siinä missä varsinainen frisbeegolf olisi televisioinnin kannalta varsin haastava laji kuvata, on pituusheitto toista maata. Kilpailupaikka tehdään Salo Golfin ”rangelle”, jossa yleensä harjoitellaan pallogolfin svingejä.
Tästäpä oivallinen aasinsilta: kuinka paljon frisbeegolfarit harjoittelevat nimenomaisesti pituusheittoa eli maksimaalisen pitkälle kantavia suorituksia?
– Aika paljon on sellaisia, jotka treenaavat juuri sillä tavalla, että kiekkoa mahdollisimman usein mahdollisimman pitkälle. Vastaavasti minä keskityn paljon siihen, että saan kiekon hyvinkin tarkasti haluamaani paikkaan, kuvailee Salon Frisbeegolf ry:n puheenjohtaja Mauri Lokkila.
Tarkkuutta tarvitaan frisbeegolfissa, mutta pituuttakin pitää kiekkoon toki saada.
– Jos pro-pelaajaksi frisbeegolfissa haluaa, niin kyllä 140 metriä olisi syytä pystyä heittämään, Lokkila mainitsee.
Kiekko lähtee parhaimmillaan jopa 140 kilometrin tuntinopeudella.
Salo Golf, Suomi, 20. toukokuuta 2022. Päähenkilöinä Lokkila ja Salon Frisbeegolfin sihteeri Jani Löija.
Lokkila ja Löijä lennättävät välinettä valokuvaajalle poseeratakseen. Rangen lyönti- ja tässä tapauksessa heittopaikalla vallitsee suhteellisen kova vastatuuli.
– Otetaanko videota? Kysyy Lokkila. Silloin pitäisi tietysti heittää toisesta suunnasta mahdollisimman pitkän suorituksen saadakseen.
Ei oteta videota, joten mennään vastatuuleen. Löijan ensimmäinen heitto kantaa siitä huolimatta yli sataan metriin.
– Paras mahdollinen tuuli tähän pituusheittoon on sivumyötäinen, miehet kertovat.
Wigginsin suoritusta kuvaillessa oli maininta pyörähdyksestä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa 360 asteen käännöstä, jolla on aivan ratkaiseva merkitys heiton pituuteen.
– 360 asteen heittoa pitää harjoitella viikkoja, että saa kaikki hermotukset ja vastaavat toimimaan, Löija painottaa.
Mihin ominaisuuksiin pisimmät heitot perustuvat?
– Nopeuteen, millisekunneista kiinni olevaan ajoitukseen ja räjähtävyyteen, Löija tiivistää.
– Kaikki kääntö pitäisi saada välittymään kiekkoon. Heitto lähtee täältä isoista lihaksista, ja vasta lopuksi se liike pitäisi saada ruoskamaiseen käteen. Monet, minäkin, heitän liiaksi pelkällä kädellä. Koko kropan pitäisi olla se linko, ja käsi vaan heilahtaisi lopuksi, hän selittää täynnä intoa.
– Jos ajoitus ei ole täysin kohdallaan, häviää heiton pituudesta heti kymmenen metriä, Lokkila sanoo.
– Jos sulla on jalka näin, se voi olla 15 metriä pidempi heitto kuin jos se olisi näin, täydentää Löija näyttämällä pari senttiä toisistaan poikkeavia jalan asentoja.
Tässä sitä videota olisi tarvittu.
Kiekot käytiin keräämässä runsaan sadan metrin päästä heittopaikasta (pahoittelut golfaajille, jotka joutuivat odottamaan tovin).
– Pitäähän se kokeilla myötätuuleen vielä, Löija puntaroi.
Tottahan toki.
– Ei oikein lähtenyt, tokaisee Löija heitosta, joka kantaa melko tasan 150 metriä.
– Tämä tuuli taitaa tulla ihan suoraan takaa. Ei siis ihan täydellinen pitkälle heittämiseen, vaikka sopivan navakka puhuri onkin, Lokkila havainnoi.
Saapa nähdä, koetaanko Salo Golfissa perjantaina 1. heinäkuuta Suomen ennätys tai ainakin Suomessa heitettyjen suoritusten ennätys. SE-tulos on 209 metriä Juho Rantalaihon nimissä, paikkana maailmanennätyksestä Primm vuonna 2010. Antti Kotilainen heitti nelisen vuotta sitten Oulussa 199 metriä.
Frisbeegolfin kenttälajien SM-mitaleista kilpaillaan hyvin harvoin, viimeksi näin tapahtui vuonna 2010. Siksi etenkin naisten Suomen ennätys, lajin muinaishistoriasta eli vuodelta 1985 peräisin oleva 106,8 metriä rikkoutunee Salossa.
Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.

Frisbeegolfin pituusheiton Suomen ennätykset:
Miehet: 209 metriä (Juho Rantalaiho)
Naiset: 106,8 m (Tuija Jääskeläinen)
Yli 55-vuotiaat miehet: 118,5 m (Antti Luuri)
Yli 35-vuotiaat miehet: 181 m (Kari Vesala)
Yli 35-vuotiaat naiset: 88,69 m (Tuija Korhonen)
Yli 45-vuotiaat miehet: 151 m (Jari Niskanen)
Yli 55-vuotiaat miehet: 85,91 m (Eero Savilaakso)
Alle 19-vuotiaat pojat: 199 m (Antti Kotilainen)
Alle 19-vuotiaat tytöt: 86,55 m (Maini Schildt)
Alle 17-vuotiaat pojat: 143,50 m (Kristian Kuoksa)
Alle 13-vuotiaat pojat: 119 m (Vili Viitanen)
Alle 12-vuotiaat pojat: 80,51 m (Riku Kontio)
Alle 10-vuotiaat tytöt: 44,50 m (Jemina Koskela)
Lähde: Frisbeegolfliitto.