
Salon SM-viikon ainoa olympialaji on judo.
1880-luvun Japanissa kasvatustieteilijä Jigoro Kanon kehittelemä laji on yksi maailman harrastetuimmista kamppailulajeista. Kansainvälisessä judoliitossa on yli 200 jäsenmaata ja pelkästään Euroopassa arvioidaan olevan yli kaksi miljoonaa lajin harrastajaa, joista Suomessa noin 12 500.
Normaalisti judossa on seitsemän painoluokkaa naisissa ja miehissä, mutta Salon SM-viikolla lajissa kilpaillaan avoimessa painoluokassa, joka otellaan Salohallissa.
– Avoimella luokalla on pitkät perinteet Japanissa. Suomessakin oli vuosittainen Max Jensen -kilpailu, jossa oli avoimet luokat, mutta jossain vaiheessa se hyytyi. Tällaisia kisoja ei Suomessa ole ollut pitkään aikaan, Judoliiton hallituksen puheenjohtaja Esa Niemi kertoo.
Judo oli ensimmäistä kertaa olympialaisissa vuonna 1964 Tokiossa. Tuolloin mukana oli avoin painoluokka, jonka voitti kotiyleisön tyrmistykseksi hollantilainen Anton Geesink.
– On sanottu, että Geesinkin voitto aiheutti maansurun Japanissa, Niemi kertoo.
Mutta miten realistista se on, että 82-kiloinen ottelija voittaa 105-kiloisen ottelijan?
– On se realistista. Pienikokoisempi voi voittaa käyttämällä hyväkseen isokokoisemman voimaa. Judo on kuitenkin vastustajan horjuttamista, Niemi muistuttaa.
Olympiakomitean hallituksen jäsen Esa Niemi on Salon SM-viikolla mukana judon lisäksi myös tapahtuman tuottajan KOKO Tapahtuma osuuskunnan puheenjohtajana. Niemen mukaan Salon SM-viikon järjestelyt ovat sujuneet loistavasti.
– Lajeja on ennätysmäärä ja tapahtuman siirtyminen vuodella eteenpäin (koronapandemian vuoksi) vain kasvatti kiinnostusta.
– Meidän tärkein kumppani on Yle, joka on halunnut olla voimakkaasti mukana tapahtumassa. Medianäkyvyys on jokaiselle SM-viikolla mukana olevalle lajille tärkeää, Niemi kertoo.
Ilman Niemeä ei koko SM-viikkoa ei edes olisi. Häntä kutsutaankin tapahtuman nettisivuilla ”SM-viikon isäksi”.
– Tällaisesta monilajitapahtumasta puhuttiin jo yli 10 vuotta sitten, kun silloisen SLU:n (Suomen Liikunta ja Urheilu) piirissä oli 80 lajia, Niemi muistelee.
Ruotsissa oli järjestetty tuolloin jo muutaman vuoden ajan vastaavaa SM-veckan tapahtumaa.
– Ylen urheilutoimitus ehdotti, että lähdetään Ruotsiin katsomaan SM-veckania. Ylestä sanottiin, että tapahtuma sopisi loistavasti heidän kuvioihin.
– Vedin ensimmäisen SM-viikon Tampereella (vuonna 2016). Sen jälkeen on ollut muita vetureita, vaikka olenkin edelleen tuottajan ja Judoliiton puolesta, Niemi kertoo.
Salon Seudun Sanomat esittelee kaikki SM-viikon lajit ennen 30.6.–3.7. järjestettävää tapahtumaa.