Somerolta 30 000 euroa lasten ja nuorten kulttuuriin – varat otetaan testamenttivaroista

0
Mimi ja Kuku esiintyivät Someron Kulttuurin järjestämässä lastentapahtumassa Kiiruun puistossa kesällä 2020. Kuva:Somero-lehti-arkisto\Kari Eerikäinen

Someron kaupunki antaa Someron Kulttuurille lisää rahaa lasten ja nuorten kulttuuritapahtumien järjestämiseen. Kulttuuriyhdistys on saamassa kuluvalle ja tulevalle kahdelle vuodelle yhteensä 30 000 euron potin. Summa on 10 000 euroa per vuosi.

Someron Kulttuurin kulttuurituottaja Liisa Mattila kertoo myönnettyjen määrärahojen mahdollistavan sen, että yhdistys voi järjestää lapsille ja nuorille erilaisia kulttuuritapahtumia kuten konsertteja, teatteriesityksiä ja työpajoja. Ilman lisärahaa tapahtumia ei tulisi.
– Saimme aiemmin vuosille 2018–2020 testamenttivaroista rahaa lasten- ja nuortenkulttuuriin. Pystyimme järjestämään niillä rahoilla jotakin lapsille ja nuorille myös viime vuonna, mutta nyt nuo rahat ovat loppuneet, Mattila huomauttaa.

Myös lasten ja nuorten kulttuurin uusin 30 000 euron potti otetaan testamenttivaroista. Tarkoitukseen käytetään Marja-Liisa Mäkelän testamenttivaroja, joita kaupungilla on käytössä tällä hetkellä runsaat 149 000 euroa.

Mäkelän testamentin mukaan varoja voi käyttää lapsille tarkoitetun ohjatun musiikki- ja teatteriharrastuksen järjestämiseen, bänditilan hankkimiseen nuorille sekä kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Mattila on tyytyväinen testamenttirahoitukseen mutta korostaa, että lasten ja nuorten kulttuuri tarvitsee Somerolla pysyvän ja vakaan rahoituksen.
– Lasten ja nuorten kulttuuri on erittäin tärkeää ja kaiken kulttuuritoiminnan ydintä. Toiminnan pitää olla vakaalla ja suunnitelmallisella pohjalla siten, että toimintaa voidaan myös suunnitella lapsille ja nuorille pitkäjänteisesti. Nyt joudumme käyttämään testamenttirahoitusta erillisissä jaksoissa aukon paikkaamiseen, kun säännöllistä rahoitusta ei ole, Mattila painottaa.

Someron kaupunginhallitus ehdottaa valtuustolle, että se myöntää Someron Kulttuurille 30 000 euroa avustusta lastenkulttuuriin vuosille 2022–2024.