Someron kulta kiinnostaa

0
Kulta on pitänyt hintansa talouskriiseissä. Someron Satulinmäen kultaesiintymää pidetään lupaavana.

Someron Satulinmäen kultaesiintymät kiinnostavat edelleen jalometalleja etsiviä kansainvälisiä yhtiöitä.

Someron ja Jokioisten rajalla sijaitsevan Satulinmäen kallioperästä on etsitty kultaa parikymmentä vuotta. Kairaukset alueella aloitti vuonna 2001 Geologinen tutkimuslaitos, ja tutkimuksia on viime vuosina jatkettu ulkomaisten yritysten toimesta.

Satulinmäen kultaesiintymiä tutkii tällä hetkellä NewPeak Metals. Australialainen pörssiyhtiö omistaa suurimman osan Kultatie Oy:stä, jonka hallussa on alueen tutkimuslupa.

Satulinmäen kultaesiintymiä tutkineiden yhtiöiden nimet ovat viimeisten vuosien aikana vaihtuneet, mutta raportit tutkimuksista ovat olleet hyvin samansuuntaisia. Somerolaisesta kallioperästä löytyneitä kultamääriä on pidetty lupaavina ja merkittävinä.

NewPeak Metals kertoo osavuosikatsauksessaan jatkavansa edelleen Satulinmäen kultaesiintymien tutkimista. Kalliosta porattujen kivinäytteiden kultamääriä on jo analysoitu, mutta uusia teknisiä analyysejä tarvitaan edelleen.

NewPeak Metals etsii parhaillaan myös yhteistyökumppaneita Satulinmäen kultaesiintymien mahdolliseen hyödyntämiseen, sillä yhtiö on itse keskittynyt tutkimustoimintaan.

Satulinmäen kultaesiintymiä on tutkittu vuosia, mutta mahdollisen kaivoksen perustamiseen on edelleen pitkä matka.

Vasta aika näyttää, aletaanko Satulinmäestä joskus kaivaa kultaa. Kaivostoiminnan aloittamisen täytyy osoittautua kannattavaksi liiketoiminnaksi. Myös ympäristöä koskevat määräykset asettavat hankkeelle omat ehtonsa.