Suomessa heitetään valtava määrä ruokaa roskiin – Mustamäen koululaiset keksivät palkitun idean hävikin vähentämiseksi

0
Palkittu peli antaa ideoita esimerkiksi siihen, mitä jo vähän nahistuneista raaka-aineista voisi tehdä. Kuva: TS arkisto/Mikael Rydenfelt

Salon Mustamäen koulun kolmasluokkalaiset sijoittuivat kärkeen, kun peruskoululaiset ympäri Suomea kisasivat hävikkiruoan vähentämisessä.

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n järjestämässä kampanjassa koululaiset kehittivät ideoita, joilla hävikkiä voidaan vähentää. Tällä hetkellä Suomessa heitetään henkilöä kohden ruokaa roskiin 20–25 kiloa vuodessa. Noin kolmannes hävikistä syntyy kotitalouksissa.

– Hyvä keino vaikuttaa perheiden ruokakäyttäytymiseen on lähestyä kotitalouksia lasten ja nuorten avulla, todetaan Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:n tiedotteessa.

Alakouluista parhaina palkittiin Mustamäen koulun kolmasluokkalaiset Salosta ja Kivirannan koulun ykkösluokkalaiset Torniosta.

Mustamäen koululaiset kehittivät koko perheen noppapelejä. Pelissä oli esimerkiksi kysymyksiä ruokahävikistä, joiden avulla pelaajat keskustelevat, mitä nahistuneesta omenasta voisi valmistaa. Jos ideaa ei ollut, pelistä saa käyttövinkkejä.

Kivirannan koulun oppilaiden idea oli laminoitavat ”vanhenemassa”-kortit, joita laitetaan jääkaapissa olevien ruokien ja raaka-aineiden päälle tai lähelle. Näin jääkaapin käyttäjät osaavat valita ensin käytettävät tuotteet.

– Heidän ideansa aktivoivat koteja toimimaan ja ne saavat myös keskustelua aikaan, tiedotteessa todetaan.

Maa- ja kotitalousnaisten Älä ruoki hukkaa – Perusopetuksen oppilaat vaikuttajina ruokahävikin vähentämiseksi kotitalouksissa on maa- ja metsätalousministeriön rahoittama kehityshanke.

Hankkeessa on mukana Luke, Kotitalousopettajien liitto ja Suomen Luokanopettajat.