Syvään päähän – Vilppaan uusi päävalmentaja Jussi Savolainen saa avukseen meritoituneet miehet

0
Tuore päävalmentaja Jussi Savolainen saa käyttöönsä nuoren ulkomaalaisnelikon.

Kun Salon Vilppaan miesten edustusjoukkueen päävalmentajan uutisoitiin vaihtuvan ensi kaudeksi, veikattiin ympäri internetiä karkeasti arvioituna 90 prosentissa tapauksista Teemu Rannikkoa.

Veikkaaminen on tunnetusti vaikeaa.

Taikurin sijaan hatusta nostettiin oman kylän ja oman Vilppaan ”poika”, 35-vuotias Jussi Savolainen. Koripalloliiton tilastojen mukaan 301 ottelua valtakunnallisissa sarjoissa Vilppaan ja PeU-Basketin paidassa pelannut mies.

Savolainen on yhtäältä jo melko kokenut ja sittenkin toisaalta varsin kokematon valmentaja. Takana on kuitenkin vasta yksi kausi Korisliigan apuvalmentajana ja saman verran miesten I divisioona B:n joukkueen päävalmentajana.

Vilppaan päävalmentajuus on puolestaan yksi Korisliigan tavoitelluimmista pesteistä. Voisi ajatella, että Savolainen heitetään niin sanotusti syvään päähän.

– En koe niin, että minut heitettäisiin mihinkään, Savolainen kommentoi.

Eikä siihen ole sikäli tarvettakaan, sillä hänen tukenaan tulevat olemaan omilla tahoillaan melkoisen meritoituneet henkilöt. Teemu Rannikko jatkaa apuvalmentajana ainakin ensi kauden, Jere Anttilan jo seitsemäs Vilpas-kausi oli julkistettu jo aiemmin.

Lisäksi Essi Lindgren pysyy fysiikkavalmentajana, ja taustatukea tulee toiminnanjohtajaksi siirtyvältä Sami Toiviaiseltakin.

– On tosi luottavainen fiilis siitä, että ympärillä on mahtavia ammattilaisia, jotka tuovat turvaa, Savolainen sanoo.

Savolainen–Anttila–Rannikko-kolmikon keskinäisestä työnjaosta päätetään tarkemmin valmennuksen keskinäisissä palavereissa. Anttilan yksi päätyö juniorivalmennuksen lisäksi on ollut vastustajien tarkkailu.

Rannikko keskittyi puolestaan pelaajien henkilökohtaisen taidon kehittämiseen esimerkiksi aamuharjoituksia vetämällä. Ottelutapahtumissa hänet ja vaihtopenkin erotti Salohallin kaide.

– Viime kauden loppumisesta on alle viikko, joten asiat ovat vielä vaiheessa. Sanoisin joka tapauksessa, että työnkuvat tulevat olemaan hyvin tasavertaiset, Savolainen luonnehtii.

Kuvioita katsotaan verraten pian uudestaan myös siksi, että kaikkien mainittujen miesten sopimus kattaa tällä erää vain ensi kauden.

Savolainen valmistui Koripalloliiton Huippukoripallovalmentajatutkinnosta (HKVT) vuosien 2020–2021 taitteessa. Juniorivalmennusta hän aloitteli jo lähes kymmenen vuotta sitten siinä vaiheessa, kun pelit PeU-Basketissa jatkuivat.

– Kipinä koripalloon on ollut valmentajana jopa kovempi kuin pelaajana. Olen nauttinut tosi paljon valmentamisesta ja siitä, jos ja kun olen pystynyt viemään pelaajia eteenpäin. Samalla olen oppinut tosi paljon lisää itsestäni.

HKVT:stä puheen ollen: Teemu Rannikolla tutkinnon suorittaminen on valitettavasti vielä kesken.

– Tutkintoon kuuluva vierailu ulkomaille eli Saksaan peruttiin pandemian takia – ilman sitä olisimme jo valmistuneet. Muilta osin kaikki tehtävät on jo tehty, Rannikko selvittää.

Kyseisen tutkinnon suorittaminen on edellytys työskentelemiselle miesten korisliigajoukkueen päävalmentajana.

Jussi Savolainen pelasi Vilppaan miesten edustusjoukkueessa yhdeksän peräkkäistä kautta (2005–2014). Ilmeisen ikuinen joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen totesi tuolloin, että Savolaisella on ikuinen sopimus seuraan.

Oli Poutiaisen tuolloisessa toteamuksessa sitten kuinka paljon huumoria tahansa, jatkoa siis seuraa suorastaan historiallisella tavalla. Liigajoukkueen päävalmentajaksi tulee henkilö, joka on ollut seuran toiminnassa mukana käytännössä koko elämänsä.

Teemu Rannikko oli päättyneellä kaudella ensimmäistä kertaa virallisesti valmentaja.

– Oli tosi hienoa olla valmentaja. Missään vaiheessa ei tullut kaipuuta takaisin pelihommiin. Jokainen teki valmennuksessakin oikeita asioita, kun hopeamitali Korisliigasta tuli, Rannikko veti kautta yhteen.

VILPAS KAUDELLA 2022–2023

Kotimainen pelaajisto on jo monilta osin kasassa

Pelaajat

Takamiehet: Perttu Blomgren, Tuukka Juntunen.
Takamiehet/laitahyökkääjät: Mikko Koivisto, Niilo Kärkkäinen.
Laitahyökkääjät: Riku Laine, Juho Nenonen.

Taustaryhmää

Päävalmentaja Jussi Savolainen.
Apuvalmentajat Jere Anttila ja Teemu Rannikko, fysiikkavalmentaja Essi Lindgren.
Manageri Antero Jokinen, joukkueenjohtaja Keijo Poutiainen.

TikTok-Toiviainen – 668 liigapeliä päävalmentaneella toiminnanjohtajalla ei ole paniikkia pudottaa pelaajabudjettia