Tähteet ovat tähdellisiä

0

LIISA WRIGHT. Tähde/tähteet-sanalle annetaan sanakirjassa ensimmäisenä synonyymina jäte, ja muidenkin merkityksien sävy on lähinnä negatiivinen. Lieneekö käsitteellä aikaisemmin ollut myönteisempi merkitys, vai onko se vain itselläni sellainen?

Kun jotakin on valmistettu niin runsaasti, että siitä voidaan jakaa muillekin, on se minusta positiivista. Tai että annetaan mielikuvituksen lentää ja kehitellään ylijäämästä jotain uutta.

Maapallon raaka-aineet eivät enää riitä pitkälle, ja niiden hinnat kohoavat kestämättömiksi. Eikä ympäristökään enää kestä niiden louhintaa eikä minkäänlaista ryöstöviljelyä.

Meidän pitää oppia olemaan viisaita kulutuksessamme. Tuhlaaminen kuuluu nähdä lastemme elinolojen tuhoamisena: siitä pitää luopua.

Kun ommeltaessa jäi entisaikaan pieniä hukkapaloja, tehtiin niistä esimerkiksi tilkkutäkkejä. Tietenkin kangasta säästettiin myös paikka-aineiksi. Vähistäkin materiaaleista saatiin uutta käyttötavaraa ja samalla luotiin kauneutta.

Villalankojen loput käytettiin sukkien koristeraidoiksi. Virkkaajat ompelevat nykyäänkin isoäidinneliöt torkkupeitoksi tai sohvatyynyn päälliseksi; ennen saatiin pelkistä loppulangoistakin kaunista.

Villalankaa kuuluukin jäädä aina yli, jotta parsimuksista samalla langalla tulee huomaamattomampia. Toisaalta nyt kuuluu olevan muotia etenkin nuorten keskuudessa parsia reiät eri väreillä, millä korjaaminen tuodaan näkyväksi ja iloiseksi koristeeksi.

Rakentaessa jää eripituisia laudanpätkiä. Lautoja ei tarvitse edes höylätä, jos niistä rakentaa linnunpönttöjä.

Tapetoidessa jää aina hylkypaloja. Niistä voi hyvinkin helposti taiteilla vaikka yksilöllisiä lahjakasseja tai lahjan voi kääräistä tapettiin sillään. Tapetit ovat yleensä niin vahvaa kuitua, että niitä voi käyttää pakkaamiseenkin. Tai korvata niillä tylsännäköiset hyllypaperit.

Suurin merkitys tähteiden hyötykäytöllä on ruokataloudessa. Ympäristön kannalta on tärkeintä, ettei ylijäänyt ruoka päädy jätteeksi. Silloin ei synny ruokahävikkiä – ja rahaakin säästyy.

Monia helppoja arkijälkiruokia syntyy, kun jotain on tullut tehtyä liian paljon tai jokin on vähän epäonnistunut. Pikkuleivät ja murtuneet kakkupalat loihdittiin ennen pappilan hätävaraksi kermavaahdolla ja hillolla.

Jos pullaa oli leivottu niin paljon, että se olisi kuivahtanut, siitä paistettiin köyhiä ritareita, laitettiin pullavanukasta tai kuivattiin korpuiksi.

Maustettuja leipäkuutioita voi toki ostaa parinkympin kilohintaan kaupasta tai sitten niitä voi itse paistaa ylijääneestä leivästä.

Kun kahvia keitetään liian paljon, ei sitä tarvitse kaataa pois. Siitä voi tehdä kahvikiisseliä.

Pahin haitta ympäristölle, ja myös kukkarolle, syntyy, jos ylijäämäruoka päätyy jätteeksi. Terveydelle taas on haitallista, jos loppuruoka ahmitaan, vaikka ei ole enää nälkä.

Kaikki ylijäänyt ruoka kuuluu laittaa jääkaappiin ja keksiä sille käyttö seuraavia aterioita suunnitellessa. Kunhan ei unohda ruuanloppuja jääkaappiin homehtumaan.

Kaikenlaisten tähteiden hyötykäyttö on aina hyvä teko, ympäristölle ja itselle.

Kirjoittaja on halikkolainen aikuiskouluttaja.