Teijon koulu palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla

0
Teijon koulussa pidetään paljon oppitunteja ulkona. Arkistokuvassa viime keväältä oppilaat kuuntelevat linnunääniä Sahajärven rannalla luokanopettaja Tuija-Kirsi Nyyssösen johdolla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen.

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Teijon koululle Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa. Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

Teijon koulu aloitti kierrätysteemaisen Vihreä lippu -hankkeen syksyllä 2021. Aloite Vihreä lippu -hankkeeseen tuli Teijon alueen kyläyhdistykseltä, ja kyläyhdistys maksoi osallistumismaksun.

Koulun oppilaat pääsivät sekä suunnittelemaan että toteuttamaan Vihreä lippu -hankkeen toimenpiteitä. Lasten ideat liittyivät kierrätykseen, roskien keräämiseen lähiympäristöstä ja ruokahävikin vähentämiseen. Kierrätykseen kannustavaksi toimenpiteeksi valikoituivat keväinen pihakirppistapahtuma ja roskienkeruupäivä, joka järjestettiin sekä syksyllä että keväällä.

Teijon koulun opettajien toimesta tärkeimmäksi teemaksi on muodostunut lapsen luontosuhteen kehittäminen ja ylläpitäminen. Oppitunteja on pidetty lähimetsässä ja kansallispuistossa. Myös Teijon alueen kyläyhdistyksen ylläpitämä Teijon luontokoulu on osallistunut luonnossa tapahtuvan opetuksen toteuttamiseen.