Toiminta pitää virkeänä – Eläkeliiton 50-vuotiaalla Someron yhdistyksellä on yli tuhat jäsentä

0
Eläkeliiton somerolaiset aktiivit Matti Antola (vas.), Merja Rintamaa-Lehtonen, Terttu Heinonen, Sinikka Ojala ja Pertti Tamminen ovat valmistelleet kiivaasti ensi lauantain ohjelmallista 50-vuotisjuhlaa. Kuva: SSS/Minna Filppu

Eläkeliiton Someron yhdistys juhlii tulevana lauantaina 50-vuotista taivaltaan. Yhdistykseen kuuluu yli tuhat eläkeläistä, jotka harrastavat ja matkustavat yhdessä. He myös vaikuttavat mielipiteillään asioihin, joita yhdistys nostaa esille parantaakseen ikääntyvien hyvinvointia paikkakunnalla.

Someron paikallisyhdistys on jäsenmäärältään suurin Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin 45 yhdistyksestä ja viidenneksi isoin liiton 397 yhdistyksestä. Se on myös selvästi suurin somerolainen yhdistys.

– Jo perustamisvuonna jäseniksi liittyi sata ihmistä. Vuonna 1986 jäsenmäärä oli 585 ja vuonna 2014 se nousi yli tuhannen, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja ja piirihallituksen jäsen Pertti Tamminen.

Yhdistys hankkii aktiivisesti uusia jäseniä. Eläkeliiton valtuuston jäsen Matti Antola sanoo, että parhaiten jäsenyyttä saa myytyä omalla kokemuksellaan.

– Mä oon viihtyny pirun hyvin, tule sinäkin, hän paljastaa myyntipuheensa.

Valtaosa yhdistyksen 1 012 jäsenestä on Somerolta, mutta mukana on myös salolaisia, turkulaisia ja helsinkiläisiä.

– Teemme paljon mielenkiintoisia matkoja, ja ne vetävät jäseniä muistakin kunnista, aktiivijäsen Sinikka Ojala kertoo.

Someron eläkeliittolaiset ovat innokkaita reissaajia. Viime torstaina porukka kävi koko päivän sokkomatkalla. Pysähdyspaikkoina olivat muun muassa keramiikkataiteilija Heljä Liukko-Sundströmin ateljee Humppilassa ja hotelli Tornin Moro Sky Barin kattoterassi Tampereella. Kuva: SSS/Minna Filppu

Bussimatkoille lähdetään useita kertoja vuodessa eri puolille Suomea ja välillä ulkomaillekin. Tulevana kesänä on edessä matka Norjan Lofooteille.

Matkavastaavana toimii Heli Saksa. Viime torstaina hän johdatti kaksi bussilastillista koko päivän sokkomatkalle. Yli 90 matkaajaa pääsi yllätysreitin aikana Humppilan, Urjalan, Tampereen ja Forssan kohteisiin.

Myös lukuisia teatteriretkiä ja laivaristeilyjä tehdään joka vuosi.

– Varttuneempi väki voi kokea matkojen ja teatterilippujen varaamisen hankalaksi. Yhdistyksessä reissuun pääsee ilmoittautumalla mukaan ja nousemalla torilta bussiin, Antola muistuttaa.

Matkat järjestetään omakustannushintaan. Varoja hankitaan jäsenmaksujen lisäksi arpajaisilla ja kahvikassoilla.

Eläkeliiton toiminnan tarkoituksena on valvoa ikäihmisten etuja, tarjota palveluja ja järjestää yhdessäolon mahdollisuuksia. Somerolla säännöllistä toimintaa ovat keilaus, boccia, mölkky, senioritanssi, naisten jumppa, kuntosali, tietokilpailu, bridge ja karaokekerho sekä Tarinatupa- ja Tunne musiikki-ryhmät. Harrastekerhojen vetäjät tekevät työtään talkoilla vertaisohjaajina.

Myös digineuvontaa annetaan jatkuvasti. Päiväkahvitilaisuuksiin hankitaan toiveiden mukaisia luennoitsijoita.

– Jäsenistöltä tulee paljon aloitteita. Viimeksi on hankittu karaokelaitteet, Antola kertoo.
Yhdistys tekee yhteistyötä kaupungin ja seurakunnan kanssa. Myös paikalliset pankit tukevat toimintaa antamalla tiloja yhdistyksen harrastusryhmien käyttöön.

Matkat järjestävä Heli Saksa vei torstaina yli 90 reissaajaa koko päivän retkelle Humppilaan, Urjalaan, Tampereelle ja Forssaan. Pysähdyspaikkoina olivat muun muassa Heljä Liukko-Sundströmin ateljee ja hotelli Tornin Moro Sky Barin kattoterassi. Kuva: SSS/Minna Filppu

Virkistystoiminnan lisäksi paikallisten yhdistysten tehtäviin kuuluu yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja eläkeläisten etujen ajaminen. Ne seuraavat aikaansa ja tekevät kannanottoja.

– Hallituksen joka kokouksen esityslista sisältää vaikuttamisen ja edunvalvonnan. Asioita edistetään kaupungin vanhusneuvoston kautta tai suoraan, Tamminen kertoo.

Yhdistys on muun muassa kiinnittänyt huomiota Someron keskustan esteettömyyteen ja vaikuttanut siihen, että kulkemista helpottavia sähköovia ja pyörätuoliramppeja on asennettu. Se on ajanut vanhusneuvolatoimintaa ja seniorikorttia, joka kannustaisi ikäihmisiä liikkumaan ja tukisi sitä taloudellisesti.

120 000 jäsenen Eläkeliitto perustettiin vuonna 1970 ja Someron yhdistys heti seuraavana vuonna. Koronapandemia on lykännyt 50-vuotisjuhlien järjestämistä. Ne pidetään ensi lauantaina 14. toukokuuta Teeriharjulla. Juhlapuhujaksi saapuu perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.).

Yhdistyksen historia käydään läpi Pertti Tammisen kirjoittamassa kuvaelmassa, johon ohjausapua on antanut Someron Tupanäyttämön taiteellinen johtaja Merja Koivaara.

Eläkeliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton järjestö, vaikka sen juuret ovat maalaisliitossa. Someron yhdistyksessä puheenjohtajana seitsemättä vuotta toimiva Pertti Tamminen lupautui aikoinaan mukaan sillä ehdolla, että yhdistyksessä ei tehdä puoluepolitiikkaa.

– Se on pitänyt. Jäsenistössämme on monen puolueen äänestäjiä.

Mukana on kahden sukupolven eläkeläisiä. Ikä ei ole este nuorempienkaan jäsenyydelle, sillä pääsyvaatimuksena on 15 vuoden ikä.