Tunnustusta elämäntyöstä – Mathildedalin ruukkitehtaat pelastanut pariskunta palkittiin Aurora-mitalilla

0
Tuula Gustafsson osti miehensä Harrin kanssa Mathildedalin ruukkitehtaat parikymmentä vuotta sitten. Kunnostustyö alkoi heti. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Vuonna 2003 Tuula ja Harri Gustafssonilla oli selvä visio: he halusivat herättää Mathildedalin vanhan ruukkitehtaan alueen uudelleen henkiin.

Ihmiset suhtautuivat suunnitelmiin aluksi epäillen. Gustafssonit halusivat kunnostaa vanhat rakennukset, jotta niissä voisi toimia käsityöläisiä ja taiteilijoita.

Tavoitteena oli tehdä meren tuntumassa olevasta Mathildedalin ruukkikylästä sympaattinen sekä virkeä käsityöläiskylä ja kulttuurikeskus, jossa viihtyisivät sekä paikalliset asukkaat että matkailijat (SSS. 2.4.2007).

Vajaat parikymmentä vuotta myöhemmin visiosta on tullut täyttä totta ja epäilyt karisseet. Mathildedal elää eittämättä uutta kukoistuskauttaan ja palveluja on tarjolla laidasta laitaan.

– Töitä on tehty pikkuhiljaa, vähän kerrallaan. Tarkoitus oli säilyttää rakennukset ja tehdä kulttuurityötä. Mielestäni olemme onnistuneet hyvin, Tuula Gustafsson sanoo.

Mathildedalin ruukkitehtaiden kunnostuksesta sai alkunsa koko kylän kehitys. Kylään on tullut viime vuosina monipuolista yritystoimintaa. Teijon kansallispuiston kyljessä olevasta Mathildedalista on tullut yksi kotimaanmatkailun hittikohteista – Mathildedalissa käy vuosittain 100 000 matkailijaa.

– Arkkitehti sanoi minulle hankkeen alkuaikoina, että minulla on käsissäni timantti, jota en saa missään nimessä hukata. Hän näki heti alueen potentiaalin, Tuula Gustafsson muistelee.

Varsinais-Suomen liitto on myöntänyt tämän vuoden Aurora-mitalin Gustafssoneille kulttuurihistoriallisesti arvokkaan miljöön hyväksi tehdystä työstä ja kulttuurimatkailun kehittämisestä. Valinta tehtiin maakunnan asukkailta ja toimijoilta saatujen ehdotusten perusteella.

Tuula Gustafsson vastaanotti elämäntyöstä saadun mitalin tiistaina yksin, sillä Harri Gustafsson menehtyi alkuvuodesta.

Tuula Gustafsson jatkaa Mathildedalin kehittämistä yhteistyössä tyttärensä Krista Gustafssonin kanssa. Gustafsson pyörittää alueella omaa kahvila-, hotelli-, ja kokoustilapalveluita tarjoavaa yritystä Hotel & Café Mathildedalia.

”Arkkitehti sanoi minulle hankkeen alkuaikoina, että minulla on käsissäni timantti, jota en saa missään nimessä hukata.”

Pariskunta osti rähjäiset tehdasrakennukset Arsenaalilta. Rakennusalalta eläkkeelle jääneen Harri Gustafssonin ammattitaitoa tarvittiin etenkin ensimmäisinä vuosina.

– Rakennukset olivat olleet pitkään niin sanotusti herran hallussa. Työmaa oli valtava.

Mathildedalin ruukkitehtaiden alue on kaikkiaan noin kolmen hehtaarin laajuinen ja se käsittää kuusi rakennusta. Mathildedalin ruukkitehtaat täyttää tänä vuonna 170 vuotta.

Ruukkitehdasalue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin, joten Museovirasto sääntelee tarkasti alueen korjaus- ja rakennustöitä.

Tuula Gustafssonin mukaan Mathildedalin ruukkitehtaiden kehitystyö jatkuu edelleen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mathildedalin ruukkitehtaiden kehitystyö jatkuu aktiivisesti edelleen. Esimerkiksi alueen majoituskapasiteetti kasvaa tänä kesänä, kun alueelle kaavailtu konttihotelli tulee käyttöön.

– Uusia yrittäjiä on puolestaan tulossa kesäksi, kun kankivaraston yläkertaan tulee pieniä putiikkeja. Lisäksi täällä aloitti äskettäin kukkakauppa, Gustafsson iloitsee.

Gustafssonin mukaan yrittäjiä olisi tulossa enemmänkin.

– Olemme kuitenkin halunneet pitää kiinni siitä, että täällä on juuri tähän kulttuurimiljööseen sopivia käsityöläisiä ja kulttuurin tekijöitä.

– Ja tosiasiahan on, että rakennuksista on pidettävä koko ajan huolta. Toisesta päästä on jo aloitettava remonttikierrosta uudestaan, hän sanoo.

Aurora-mitali – Tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle

  • Varsinais-Suomen liiton vuosittain myöntämä mitali.
  • Annetaan tunnustuksena maakunnan hyväksi tieteen, taiteen tai muun kulttuurityön alalla toimineelle henkilölle, yhteisölle tai viranomaiselle.
  • Mitali voidaan myöntää myös Varsinais-Suomesta lähtöisin olevalle, valtakunnalliseen kulttuurityöhön merkittävällä tavalla osallistuneelle henkilölle.
  • Aloitteen mitalin myöntämisestä voi tehdä Varsinais-Suomen liiton jäsenkunta tai maakunnassa kulttuurityötä tekevä toimielin, seura tai kuka tahansa varsinaissuomalainen henkilö.
  • Vuodesta 1977 aina vuoteen 2000 asti Aurora-mitaleita jaettiin vuosittain useita.
  • Vuodesta 2000 lähtien mitaleita on jaettu vain yksi vuosittain, poikkeuksena 2017 Suomi 100 -juhlavuosi, jolloin mitaleja jaettiin kolme kappaletta.