Tuomas Hillervo toteuttaa vuosien takaista unelmaa – oman musiikin tekeminen jäi bilebändissä, mutta nyt sille on jälleen aikaa

0
Tuomas Hillervo käyttää artistina nimeä Tupe. Hillervo kertoo, ettei ole vielä päättänyt uusien kappaleiden julkaisemisesta, vaikka puolivalmista materiaalia onkin runsaasti. Kuva: Marek Sabogal

Salolaisen Tuomas Hillervon elämä muuttui toissa keväänä kerralla, kun hän jätti Jonkun Paikallisen Bändin rumpalin työt taakseen. Bändi kiersi yökerhoja ja baareja noin 120 keikan vuosivauhdilla, joten työ rytmitti myös muuta elämää.

Samalla kun yksi ovi sulkeutui, toinen avautui, sillä pitkäaikainen haave tehdä omaa musiikkia alkoi nostaa päätään.

– Aloin tehdä ensimmäisiä demoja jo syksyllä 2019, mutta en puhunut niistä kenellekään mitään, Hillervo kertoo.

Hillervo on yläkoulusta saakka tehnyt omaa musiikkia niin omalle bändille kuin pöytälaatikkoon.

– Oman musiikin tekeminen on aina ollut minun unelmani ja se oli myös kaikki kiertovuodet takaraivossa. Jonkun Paikallisen Bändin aikana siihen ei ollut kuitenkaan voimia. Myöhäiset keikat valvottuine öineen veivät mehut.

Hillervo on alkuvuoden aikana julkaissut artistinimellä Tupe kaksi kappaletta, molemmat löytyvät Spotifystä. Helmikuussa tuli ulos Ruissalon laivat ja maaliskuussa Linda. Kappaleet on tuottanut Topi Kilpinen ja sanoituksissa on ollut mukana Niko Salmela.

– Omien kappaleiden teko on tuntunut äärettömän hyvältä, Hillervo sanoo.

Tuomas Hillervo on ollut aina kiinnostunut musiikista.

– Aloin jo kolmevuotiaana paukuttaa leikkirumpuja. Olin viisi tai kuusi, kun sain oikeat rummut.

Hillervo vietti lapsuutensa Kemissä ja siellä hän oli myös perustamassa bändiä 13-vuotiaana. Roadrunners oli rokkibändi, joka vannoi erityisesti Hurriganesin nimeen.

– Meillä oli yllättävän paljon keikkoja jopa Hullu Poroa myöten. Kerran soitimme myös Remu Aaltosen lämppärinä.

Hillervo laskee Roadrunnersin tehneen yli 150 keikkaa. Myös harjoitustahti oli kova, sillä bändi treenasi joka päivä.

Hillervo oli bändin laulaja ja rumpali. Roadrunners jäi, kun Hillervo muutti perheensä mukana 15-vuotiaana Saloon.

– Kemin bändin jättäminen oli Saloon muuton ainoa huono asia, Salosta oman paikkansa myös aikuisena löytänyt Hillervo sanoo.

Roadrunners jäi Kemiin, mutta musiikki kulki edelleen matkassa. Hillervo löysi muutaman kuukauden jälkeen soittokaverit myös Salosta, ja Fuss-bändi näki päivänvalon. Hillervo antaa kiitosta Salon entiselle nuorisotoimenjohtajalle Jyrki Homaselle.

– Homanen auttoi bändejä valtavasti ja hommasi bändeille myös treenikämpän. Kävimme soittamassa myös Salon ystävyyskaupungissa Rzhevissä.

Fussin aikana Hillervo ja muut bändiläiset intoutuivat myös oman musiikin tekemiseen.

– Sävelsimme omia kappaleita todella paljon ja soitimme niitä myös keikoilla.

Hillervo kuvaa Fussin musiikkia amerikkalaiseksi stadionrokiksi.

– Minun oman elämäni bändit ovat olleet aina Bon Jovi ja Hurriganes, ja tämä näkyi myös kouluajan bändeissä.

Tuomas Hillervo teki useamman vuoden töitä Salon paikallisradiossa. Syksyllä 2008 häntä pyydettiin tuuraamaan Jonkun Paikallisen Bändin rumpalia laivakeikoille.

Hillervo jätti bändin helmikuussa 2020. Siihen mennessä hän oli tehnyt yli 1 300 keikkaa. Suurin syy lopettamiseen oli elämänrytmi.

– Unirytmi oli aivan sekaisin, sillä keikoilta päästiin pois aamuyöstä. Keikkoja tehtiin ympäri vuoden ja useita viikossa, joten unirytmiä ei voinut välillä vaihtaakaan.

Hillervo kertoo, että myös samojen biisien soittaminen illasta toiseen alkoi väsyttää.

Levottoman tuhkimon ja Kuuman kesän soittaminen alkoi puuduttaa jo aika lailla, kun kappaleet oli vedetty 1 300 kertaa.

Tuomas Hillervo (vas.) toimi yksitoista vuotta Jonkun Paikallisen Bändin rumpalina. Mukana keikka-autossa myös laulaja Matti Palenius, basisti Juuso Sinervo ja kitaristi Lauri Vilhonen. Palenius ja Sinervo ovat edelleen bändissä. Kuva: SSS-arkisto/MARKO MATTILA

Myyntityötä nykyään päätyökseen tekevä Hillervo kertoo, että uusien kappaleiden alkuja ja aihioita on odottamassa jatkotyöstämistä enemmänkin. Hän ei ole kuitenkaan tehnyt itselleen tiukkoja aikatauluja.

– Kappaleen hiominen valmiiksi äänityksineen vaatii valtavasti työtä. Itselle oli yllätys, kuinka kova työ siinä oli masterointineen ja miksauksineen.

Hillervon kappaleet ovat kaupallista poppia, ja sanoitukset liikkuvat tutuissa yleismaailmallisissa aiheissa kaihosta rakkauteen.

– Ehkä jo radiotaustani vaikuttaa siihen, että haluan tehdä kuunneltavaa menevää musiikkia.

Hillervo nauttii tällä hetkellä myös siitä, että voi tehdä omaa musiikkia ilman suuria kaupallisia tavoitteita.

– Olisihan se kiva vetää stadionilla oma biisi, mutta tiedän musiikkimaailman realiteetit.